Photo Gallery, Τοπικά

Παραπολιτικά από τις χθεσινές εκλογές

Χωρίς προβλήματα έγιναν χθες οι εκλογές στη Μαγνησία


Πήγαν παραλία

Άδεια εκλογικά τμήματα συναντούσε κανείς χθες το πρωί. Οι πολίτες επέλεξαν τις παραλίες και λίγοι ήταν εκείνοι μέχρι αργά το μεσημέρι που είχαν σπεύσει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι πολίτες δεν συνωστίζονταν στα εκλογικά τμήματα, αλλά στην οδό Πολυμέρη σταθερά από το πρωί υπήρχε μποτιλιάρισμα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου πήγε… παραλία.

 

Χωρίς εκλογικούς αντιπροσώπους

Ίδια η εικόνα με τις εκλογές της 6ης Μαΐου αυτή που επικρατούσε χθες στα εκλογικά τμήματα. Σε εφορευτικές επιτροπές υπήρχαν μεγάλες ελλείψεις, ενώ με δυσκολία τα  κόμματα βρήκαν εκλογικούς αντιπροσώπους. Για το ΠΑΣΟΚ οι εκλογικοί αντιπρόσωποι ήταν ανύπαρκτοι, η ΝΔ είχε ελάχιστους, το ΚΚΕ είχε παρουσία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο μόνος που ενίσχυσε τις «δυνάμεις» του στα εκλογικά κέντρα σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

 

Ούτε ψήφο

Από το ειδικό εκλογικό τμήμα της Κασσαβέτειας εκδόθηκε το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα της Μαγνησίας. Οι κρατούμενοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 53,85% και η Νέα Δημοκρατία ήρθε δεύτερη στις προτιμήσεις τους, σε ποσοστό 26,94%.

Ο ΛΑΟΣ στη Βουλή μπορεί να μην μπήκε, αλλά στο εκλογικό τμήμα της Κασσαβάτειας πήρε 11,54% και το ΠΑΣΟΚ 3,85%. Η Χρυσή Αυγή στην Κασσαβέτεια δεν έλαβε καμία ψήφο. Οι κρατούμενοι σκέφτονται ψυχραιμότερα και σοβαρότερα…

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Άλλαξαν αίθουσες

Ταλαιπωρία στους ψηφοφόρους προκάλεσαν οι αλλαγές στις αίθουσες, στις οποίες στεγάζονταν τα εκλογικά τμήματα στη χθεσινή ψηφοφορία. Τα εκλογικά τμήματα είχαν την ίδια αρίθμηση, αλλά δεν στεγάζονταν στις χθεσινές εκλογές, στις ίδιες αίθουσες, όπου στεγάζονταν στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Οι αίθουσες είχαν αλλάξει, με αποτέλεσμα ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία να αναγκάζονται να μετακινούνται από το ισόγειο στον α’ όροφο και αντίστροφα.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Στην κάλπη και μετά για… μπάνιο

Ψήφισαν και κατόπιν κατευθύνθηκαν προς τις παραλίες για το μπάνιο. Η θερμοκρασία ήταν στα πάνω της και φυσικό ήταν η παραλιακή οδός προς την Αγριά να έχει μποτιλιάρισμα. Χιλιάδες αυτοκίνητα γύρω στις 11 χθες το πρωί δεν μπορούσαν να προχωρήσουν και πήγαιναν σημειωτόν, εξαιτίας του φωτεινού σηματοδότη που βρίσκεται στο ύψος της ΕΨΑ και ο οποίος λειτουργούσε και χθες… Τροχαία δεν υπήρχε και πώς να υπάρχει, όταν είχε πέσει όλο το βάρος της Αστυνομίας στις εκλογές. Κυκλοφοριακό κομφούζιο και στον κόμβο της Γορίτσας, όπου λόγω των σταθμευμένων οχημάτων δεξιά και αριστερά, για τα εκεί εκλογικά τμήματα, η κίνηση γινόταν με δυσκολία.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Χωρίς εκλογικό αντιπρόσωπο

Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα του Δήμου Βόλου δεν υπήρχε εκλογικός αντιπρόσωπος της ΝΔ. Μέχρι και των Ανεξάρτητων Ελλήνων αντιπρόσωποι υπήρχαν, της ΝΔ που είναι κόμμα εξουσίας, κανένας. Απορίας άξιο πώς πήρε τη νίκη η ΝΔ.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

«Απρόσωπα»

Απουσίαζαν οι υποψήφιοι από τα εκλογικά τμήματα χθες και τα προαύλια των σχολείων ήταν «απρόσωπα» σε σύγκριση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Τα φυλλάδια των προηγούμενων εκλογών με τις φατσούλες των υποψηφίων σκορπισμένα μέσα κι έξω από τα σχολεία, οι αφίσες, αλλά και τα τρίπτυχα των κομμάτων, απουσίαζαν χθες.

Εξαφανίστηκαν επίσης τα πηγαδάκια που σχημάτιζαν υποψήφιοι που στόχευαν στην ψήφο της τελευταίας στιγμής.

Ελάχιστοι και οι κομματικοί αντιπρόσωποι με τα ενδεικτικά αυτοκόλλητα στο στήθος να θυμίζουν πως υπάρχουν άγρυπνα μάτια ελέγχου της εκλογικής διαδικασίας.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη αναμέτρηση, η χθεσινή ήταν πιο άχρωμη και άτονη, αλλά οι ρυθμοί της διαδικασίας ταχύτεροι, καθώς η αναζήτηση ψηφοδελτίων στη δέσμη που έπαιρνε ο ψηφοφόρος ήταν στο μισό χρόνο σχεδόν λόγω μειωμένου αριθμού συνδυασμών (17 συνδυασμοί έναντι 24 στις εκλογές της 6ης Μαΐου), κυρίως όμως λόγω απουσίας σταυροδοσίας.

Α.Φ.

 

Σταθερά ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ και χθες στο 191ο Ειδικό Εκλογικό Τμήμα (Κασσαβέτεια). Τα αποτελέσματα από το συγκεκριμένο Ε.Τ. ήταν τα πρώτα που μεταδόθηκαν χθες στη Μαγνησία. Σε σύνολο 26 εγκύρων, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε χθες τα 14 ψηφοδέλτια (53,85%), ενώ το Μάιο σε σύνολο 21 εγκύρων είχε πάρει 9 ψηφοδέλτια.

Επίσης χθες πήρε 7 η ΝΔ (26,12%) από 6 την περασμένη ψηφοφορία και ακολούθησαν χθες ο ΛΑΟΣ με 3 και από ένα ψηφοδέλτιο Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ. Στις προηγούμενες εκλογές, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ 9 και της ΝΔ 6, είχαν λάβει από 2 ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Α.Φ.

 

Χωρίς προβλήματα

Χωρίς προβλήματα κύλησε η χθεσινή διαδικασία συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας – Βορείων Σποράδων. Η ροή μετά τις 8 μ.μ. ήταν συνεχής και οι υπάλληλοι τροφοδοτούσαν συνεχώς τους εκπροσώπους του Τύπου με τα τηλεγραφήματα που έφταναν με φαξ από τα εκλογικά τμήματα του νομού.

Ικανοποίηση για την ομαλή λειτουργία των εμπλεκομένων υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας επικρατούσε στους πολιτικούς προϊσταμένους, παρά το γεγονός ότι συγκριτικά με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολήθηκε ήταν μικρότερος λόγω περιορισμού του κόστους. «Όλα πήγαν καλά» ήταν χαρακτηριστικά η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Αργ. Κοπάνα.

Γ.Ξ.

 

Ντέρμπι

Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, που ασχολούνται πολλά χρόνια με την εκλογική διαδικασία, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Λαμπινού του Δήμου Νοτίου Πηλίου αποτελεί «οδηγό» για ασφαλή συμπεράσματα σε πανελλαδικό επίπεδο. Και σύμφωνα με το αποτέλεσμα στο 269ο εκλογικό τμήμα της Λαμπινούς η εκλογική αναμέτρηση θα εξελισσόταν σε ντέρμπι μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε σύνολο 100 εγγεγραμμένων ψήφισαν 52 και βρέθηκαν 50 έγκυρα ψηφοδέλτια, με τα δυο προαναφερόμενα κόμματα να λαμβάνουν από 12 ψήφους, τη Χρυσή Αυγή 8, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά από 5 και τους Ανεξάρτητους Έλληνες 3 ψήφους.

Γ.Ξ.

 

Προβληματισμός

Δεν θύμιζε σε τίποτα προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις η ατμόσφαιρα που επικρατούσε χθες σε εκλογικά κέντρα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Οι ψηφοφόροι, επηρεασμένοι προφανώς από τα όσα άκουγαν μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν φτάσουν στην κάλπη σχετικά με την ιδιαίτερη κρισιμότητα των χθεσινών εκλογών, ήταν εμφανώς προβληματισμένοι και ανήσυχοι για την επόμενη μέρα. Στα «πηγαδάκια» που στήθηκαν από ψηφοφόρους έξω από τα εκλογικά κέντρα κυριαρχούσαν οι συζητήσεις σχετικά με το αβέβαιο αύριο και πώς θα ξημερώσει η σημερινή μέρα. Για αισιοδοξία ούτε κουβέντα…

Β.Κ.

 

Στα γρήγορα…

Πρώτα η ψήφος και αμέσως μετά μια μικρή απόδραση στις κοντινές παραλίες, καθώς τα οικονομικά των περισσοτέρων τουλάχιστον δεν «αντέχουν» για παραπέρα, ήταν το πλάνο του συνόλου των ψηφοφόρων χθες Κυριακή. Οι περισσότεροι έφταναν στα εκλογικά κέντρα έτοιμοι για τη θάλασσα. Ψήφιζαν στα γρήγορα και αμέσως μετά στις παραλίες. Δεδομένη η κρισιμότητα των χθεσινών εκλογών, αλλά αναγκαία και μια μικρή απόδραση δροσιάς, προκειμένου να ξεχαστούν για λίγο έστω τα πολλά, μα πάρα πολλά προβλήματα…

Β.Κ.

 

Γούρι…

Με το κουταβάκι της αγκαλιά έφτασε χθες το πρωί σε εκλογικό κέντρο της Νέας Ιωνίας νεαρή ψηφοφόρος. Είναι το γούρι της όπως είπε σε όσους φιλόζωους έσπευσαν να χαϊδέψουν το σκυλάκι, αδέσποτο και όχι ράτσας όπως διευκρίνισε η κοπέλα, και για το λόγο αυτό έφτασε μαζί του στο εκλογικό κέντρο. Γούρι, όπως εξήγησε η νεαρή ψηφοφόρος, όχι για τη νίκη του κόμματος που επέλεξε να ψηφίσει, αλλά για το καλό της χώρας, για ένα διαφορετικό αύριο που χρειαζόμαστε όλοι περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά…

Β.Κ.

 

Με το μπαστουνάκι…

Ηλικιωμένος ψηφοφόρος έφτασε με αρκετές ομολογουμένως δυσκολίες σε εκλογικό κέντρο της Νέας Ιωνίας χθες το πρωί, προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Δυσκολευόταν να στηριχτεί και να περπατήσει, με την αφόρητη ζέστη να του δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα. Σταμάτησε προσωρινά σε έναν ίσκιο και κρατήθηκε από τα κάγκελα του σχολείου. Ψηφοφόροι που βρίσκονταν στο προαύλιο έσπευσαν να τον βοηθήσουν και του πρότειναν να καλέσουν το δικαστικό αντιπρόσωπο να τον συνοδεύσει μέχρι το εκλογικό τμήμα, προκειμένου να ψηφίσει. Ο ηλικιωμένος αρνήθηκε ευγενικά, υπογραμμίζοντας ότι θα φτάσει μόνος, χωρίς βοήθεια στην κάλπη. Έτσι το συνηθίζει χρόνια τώρα, έτσι έπραξε και χθες. Ευχήθηκε σε όλους να ξημερώσει σήμερα Δευτέρα μια διαφορετική, καλύτερη μέρα για τη χώρα και τους Έλληνες και κατευθύνθηκε αργά προς την κάλπη. Μακάρι η ευχή του γέροντα να γίνει πραγματικότητα. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, κυριολεκτικά μόνο στις ευχές μπορούμε πλέον να ελπίζουμε…

Β.Κ.

 

Δικομματισμός;

Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν μαζί 60%. Έχουμε ένα νέο δικομματισμό εν τη γενέσει του ή αυτό θα είναι το ταβάνι του; Το ποσοστό αυτό σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης είναι σίγουρα υψηλό και φανερώνει ότι υπάρχει πόλωση. Από την άλλη για να φτάσουμε στα επίπεδα του δικομματισμού των προηγούμενων χρόνων απέχουμε πολύ. Και δεν αποκλείεται να μην ξαναδούμε τέτοια ποσοστά για το εγγύς μέλλον.

Φ.Σ.

 

Μετακινήσεις

Οι εύθραυστες και αβέβαιες συνθήκες που επικράτησαν από τις 6 Μαΐου και δώθε με το κλίμα φόβου να κυριαρχεί, προκάλεσε πολλές μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων. Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία ένας στους τρεις ψηφοφόρους ψήφισε χθες διαφορετικό κόμμα από αυτό που είχε ψηφίσει στις 6 Μαΐου.

Φ.Σ.

 

Είχε νόημα;

Βλέποντας τα χθεσινά αποτελέσματα σε σχέση με τα αντίστοιχα της 6ης Μαΐου αναρωτιέται κανείς, γιατί τελικά έγιναν πάλι εκλογές; Μήπως για να ανεβάσουν τα ποσοστά τους η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ; Χάσαμε τόσο πολύτιμο χρόνο και τελικά βρισκόμαστε στα ίδια. Να οδηγούμαστε στην κατεύθυνση της πολυκομματικής κυβέρνησης ή όπως αλλιώς μπορεί να την πει κανείς.

Φ.Σ.

 

Χαμένο

Από τα μικρότερα κόμματα το ΚΚΕ είναι αυτό που ουσιαστικά έχει χάσει, αφού είναι το έβδομο στη σειρά μεταξύ αυτών που εισήλθαν στη Βουλή, ενώ σύμφωνα με το exit poll φαίνεται πως είχε και απώλεια ποσοστιαίας δύναμης. Στα υπόλοιπα κόμματα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχασαν δυναμική, ενώ σταθεροποιήθηκαν η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή, για την οποία φαίνεται πως τα γεγονότα με τον κ. Κασιδιάρη δεν άσκησαν κάποια επίδραση.

Φ.Σ.

 

Τίποτα δεδομένο

Με εξαίρεση τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ, όπου η συσπείρωση ήταν από πολύ έως σχετικά υψηλή, στα υπόλοιπα κόμματα τα ποσοστά συσπείρωσης ήταν μάλλον χαμηλά. Έτσι εξηγούνται και οι πολλές μετακινήσεις ψηφοφόρων που είχαν μεταξύ τους. Πάνε οι εποχές, όπου τα κόμματα θεωρούσαν δεδομένους τους ψηφοφόρους τους.

Φ.Σ.

 

Δεν ακολούθησαν

Με τη Ν.Δ. συμπαρατάχθηκε η Δημοκρατική Συμμαχία, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις ένας στους δύο ψηφοφόρους της ΔΗΣΥ ψήφισαν τη Ν.Δ. στις χθεσινές εκλογές. Κοινώς δεν ακολούθησαν την απόφαση της κ. Μπακογιάννη και αυτό δείχνει κάτι για το φιλελεύθερο κομμάτι των ψηφοφόρων.

Φ.Σ.

 

Τελευταία ώρα

Για ακόμη μια φορά ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων αποφάσισε τι θα ψηφίσει την τελευταία κυριολεκτικά ώρα. Οι δημοσκόποι αναφέρουν ότι αυτό το ποσοστό κυμάνθηκε γύρω στο 13% και βάσει της ελάχιστης διαφοράς μεταξύ των δύο κομμάτων, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος.

Φ.Σ.

 

Αναστροφή κλίματος 

Μετά τη νίκη της Εθνικής τα νυχτερινά στέκια του Βόλου μέσα στο πανηγυρικό κλίμα που επικράτησαν γνώρισαν ξαφνικά κίνηση.

Όπως έλεγαν χθες κάποιοι ιδιοκτήτες τους ήταν πρωτόγνωρη η προσέλευση, σε σχέση μάλιστα με το προηγούμενο υποτονικό χρονικό διάστημα και την αποδίδουν στην ξαφνική μεταστροφή της ψυχολογίας. Είναι ο παράγοντας που εύχονταν να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς γενικότερα με αφορμή τις χθεσινές εκλογές. Άλλωστε νίκες της Εθνικής δεν μπορεί να γίνονται κάθε μέρα.

Η αναστροφή του κλίματος στην οικονομία γενικότερα έρχεται πολύ δύσκολα, αλλά μπορεί να έρθει ξαφνικά και απρόσμενα.

Δ.Ρ.

 

Στα απρόσμενα

Μπορεί στη Μαγνησία να μην είχαμε προβλήματα στην εκλογική διαδικασία, δεν συνέβη το ίδιο σε άλλες περιοχές της χώρας. Στα απρόσμενα και δυσάρεστα γεγονότα της εκλογικής διαδικασίας έρχεται να προστεθεί το κάψιμο της κάλπης σε εκλογικό τμήμα των Εξαρχείων, λίγο πριν το κλείσιμο της διαδικασίας. Πρόκειται για το 18ο Εκλογικό Τμήμα στην Ιουστινιανού 30 στη Νεάπολη Εξαρχείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Αστυνομία, δέκα άτομα που φορούσαν κράνη και κουκούλες και κρατούσαν βαριοπούλες και ξύλα επιτέθηκαν κατά των δυο αστυνομικών που φρουρούσαν το εκλογικό τμήμα τους οποίους και τραυμάτισαν.
Στη συνέχεια έριξαν εύφλεκτο υλικό στην κάλπη και έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί μαζί με τα ψηφοδέλτια.

Γ. Τσ.

 


Δύο ακόμη περίεργα

Δύο ακόμη περίεργα περιστατικά είχαμε σε Ζάκυνθο και Θεσσαλονίκη.
Στην πρώτη περίπτωση ένας νεαρός προσήλθε σε εκλογικό τμήμα του Λαγανά με… κυνηγετικό όπλο. Δεν εισήλθε καθόλου στο εσωτερικό, αλλά πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και εξαφανίστηκε. Στη δεύτερη περίπτωση δύο άτομα – ένας 58χρονος και ο 28χρονος γιος του – διαπληκτίστηκαν με τη δικαστική αντιπρόσωπο, η οποία τούς έκανε παρατήρηση, επειδή ήθελαν να μπουν στο ίδιο παραβάν. Μάλιστα, προκάλεσαν φθορά προτού φύγουν. Η κάλπη αντικαταστάθηκε και η διαδικασία συνεχίστηκε.

Γ. Τσ.

 

Υποψήφιος δεν ψήφισε το κόμμα του

Όλα περιμέναμε να τα ακούσουμε, αλλά όχι και αυτό. Υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας του ΛΑΟΣ δήλωσε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια δεν ψήφισε ΛΑΟΣ, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι «ο Καρατζαφέρης κοροϊδεύει τους πάντες και εμένα προσωπικά. Ήρθα δεύτερος στις εκλογές του Μαΐου, με έβαλε τρίτο στη λίστα.
Μας κορόιδευε και μας έλεγε ότι κυνηγάει λαθρομετανάστες, όμως στις προηγούμενες εκλογές έβαλαν Αλβανούς να μοιράζουν ψηφοδέλτια του κόμματος».

Και μετά ο Γ. Καρατζαφέρης περίμενε να μπει το κόμμα του στη Βουλή.

Γ. Τσ.

 

Ενδιαφέρον

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ηλικιακή ομάδα των ψηφοφόρων, που ψήφισαν τα δύο πρώτα σε δύναμη κόμματα. Σύμφωνα με την ανάλυση του exit poll, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικό προβάδισμα στις ηλικίες μέχρι 54 ετών, ενώ η ΝΔ προηγείται στους άνω των 55 ετών, ηλικιακή ομάδα στην οποία αποσπά υψηλότερα ποσοστά και το ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 33% των προτιμήσεων, η ΝΔ το 20% και το ΠΑΣΟΚ το 6%. Στην ομάδα από 35-54 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 34%, η ΝΔ το 24% και το ΠΑΣΟΚ το 8%. Τέλος, στις ηλικίες από 55 ετών και πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 20%, η ΝΔ 39% και το ΠΑΣΟΚ το 17%.

Γ. Τσ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το