Κόσμος

Πυρηνικά των ΗΠΑ στην Οκινάουα πριν από το 1972

File photograph of the Sellafield nuclear reprocessing site near Seascale in Cumbria, north east England

Ο στρατός των ΗΠΑ είχε αναπτύξει κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου πυρηνικά όπλα στην Οκινάουα, πριν από την ανάκτηση της κυριαρχίας της Ιαπωνίας σε αυτό το αρχιπέλαγος στρατηγικής σημασίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, επιβεβαιώνουν έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα από την Ουάσινγκτον.

 Το αμερικανικό Πεντάγωνο αποχαρακτήρισε όλες τις πληροφορίες για «το γεγονός ότι αμερικανικά πυρηνικά όπλα είχαν αναπτυχθεί στην Οκινάουα πριν την εκ νέου παράδοσή της στην κυριαρχία της Ιαπωνίας την 15η Μαΐου 1972», ανέφερε σε έναν από τους ιστοτόπους του το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.
Η Οκινάουα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θεωρείτο στρατηγικά σημαντική σε περίπτωση σύρραξης στην Ασία.
Ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο έρευνας, το National Security Archive, χαιρέτισε χθες την παραδοχή αυτή, υπενθύμισε πάντως ότι φωτογραφίες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν από 25 χρόνια και πλέον τεκμηρίωναν πως είχαν αναπτυχθεί πυρηνικά όπλα στη νήσο.
«Όσο καλοδεχούμενη κι αν είναι αυτή η δημοσιοποίηση, το βάρος της μετριάζεται από αυτό το γεγονός», ανέφερε το ινστιτούτο. Η αμερικανική κυβέρνηση σπατάλησε χρόνο και πόρους «κολοσσιαίου» μεγέθους στην προσπάθειά της να καθυστερήσει τον αποχαρακτηρισμό της συγκεκριμένης πληροφορίας, πρόσθεσε το National Security Archive.
Η Ιαπωνία είχε παραδεχθεί το 2010 ότι είχαν συναφθεί σχετικές μυστικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ το 1969. Η μία επέτρεπε σε πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ που έφεραν πυρηνικά όπλα να σταθμεύουν στην Ιαπωνία, μια δεύτερη επέτρεπε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε αμερικανικές βάσεις στην Οκινάουα.
Η Ιαπωνία είναι η μοναδική χώρα του κόσμου που έχει δεχθεί επίθεση με πυρηνικά όπλα. Οι ατομικές βόμβες που ερρίφθησαν από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 1945 στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 210.000 ανθρώπους και συνέβαλαν στην ιαπωνική συνθηκολόγηση και στον τερματισμό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Βάσει της πολιτικής των «τριών αρχών» που είχε ανακοινώσει το 1967 ο τότε Ιάπωνας πρωθυπουργός Εϊσάκου Σάτο — στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης του 1974 — η Ιαπωνία δεσμεύθηκε ότι δεν θα παραγάγει, αποκτήσει ή επιτρέψει την είσοδο πυρηνικών όπλων στο έδαφός της.
Η Οκινάουα παρέμεινε υπό τον έλεγχο του αμερικανικού στρατού ως το 1972. Ακόμη και σήμερα, συνεχίζουν να υπάρχουν εκεί πολλές στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.
Πηγή www.ethnos.gr
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το