Ελλάδα

Τσίπρας: Λάβαμε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι θα διατηρηθεί το status quo

tsipras merkel

Σε ρητή συμφωνία για να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα κατέληξαν ο Αλέξης Τσίπρας και άλλοι πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες, που δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την τρέχουσα πρακτική στο προσφυγικό μέχρι τον Μάρτιο όταν και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

Μετά τη λήξη της «μαραθώνιας» Συνόδου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα έλαβε «σαφείς διαβεβαιώσεις» ότι θα διατηρηθεί το υπάρχον status quo. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, γίνεται «σαφής αναφορά» στη διατήρηση της ακεραιότητας της ζώνης Σένγκεν, κάτι το οποίο θα βάλει και τέλος σε κάθε «ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος» της Συνθήκης.

«Στις δυσκολίες αναδεικνύονται οι αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για μια «δύσκολη Σύνοδο». Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά επιφυλάχθηκε για τα συμπεράσματα της Συνόδου συνολικά και ζητήθηκε από τα υπόλοιπα κράτη μέλη να δείξουν αλληλεγγύη.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει να σηκώσει δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό αλλά χαρακτήρισε θετική την έκβαση της Συνόδου. Σημείωσε δε, πως στα συμπεράσματα γίνεται σαφής αναφορά στην διατήρηση της Σένγκεν, τονίζεται ότι δεν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες για το προσφυγικό και υπογραμμίζεται η πλήρης εφαρμογή της μετεγκατάστασης των προσφύγων.

Η απόφαση των «6» (Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Σλοβενία, Κροατία και Αυστρία) αποτιμάται θετικά από κυβερνητικούς κύκλους, που τονίζουν ότι είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης προσπάθειας από την ελληνική πλευρά με στόχο όχι τη σύγκρουση αλλά την συνεννόηση. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα συμφόρησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις στα κράτη-μέλη που αφορά.

Η προσοχή στέφεται τώρα στην Τουρκία, με την ελπίδα ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα μέσα και από τη συμβολή του ΝΑΤΟ.
Για τη συμφωνία με τη Βρετανία
Όσον αφορά στη συμφωνία με τη Βρετανία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα έδωσε την συγκατάθεσή της παρά τις επιφυλάξεις, που διατηρεί για το ζήτημα. «Εύχομαι καλή επιτυχία στον Ντέιβιντ Κάμερον» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, που σημείωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει μπροστά του μια δύσκολη μάχη για την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το