Τοπικά

Ερώτηση Κ. Στεργίου για την έλλειψη προσωπικού στη ΔΕΥΑΜΒ

δευαμβ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και ο βουλευτής Λαρίσης Γιώργος Λαμπρούλης σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στη ΔΕΥΑΜΒ και τη χρηματοδότησή της από το κράτος. Η ερώτηση των βουλευτών:

«Μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου. Η ΔΕΥΑΜΒ, ύστερα από την Εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτη» έχει επεκτείνει τα γεωγραφικά όρια των αρμοδιοτήτων της σε σύνολο εννέα (9) δημοτικών ενοτήτων (Βόλου, Ν. Ιωνίας, Ν. Αγχιάλου, Αγριάς, Πορταριάς, Αρτέμιδας, Ιωλκού, Αισωνίας, Μακρινίτσας) καλύπτοντας τις ανάγκες ύδρευσης – αποχέτευσης και άρδευσης σε μια έκταση που αγγίζει περίπου τα 400 τ. χμ., με αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές.
Επίσης η ΔΕΥΑΜΒ εξυπηρετεί 95.000 καταναλωτές. Έχει στην ευθύνη της τη λειτουργία και τη συντήρηση υποδομών και δικτύων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση καλής ποιότητας νερού, τη λειτουργία αντλιοστασίων και εγκαταστάσεων για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων με τριτοβάθμιο Βιολογικό Καθαρισμό και αντλιοστασίων για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων. Ακόμη λειτουργεί σταθμό παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από βιοαέριο, έχει στο σχεδιασμό της ένα μεγάλο πρόγραμμα μελετών – έργων και στηρίζει τεχνικά όμορους δήμους για την υλοποίηση μελετών.
Η ΔΕΥΑΜΒ αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς και της Ε.Ε., οι απαγορεύσεις στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η ελλιπής χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό οδηγούν τη ΔΕΥΑΜΒ σε υποβάθμιση και ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή της. Από τις 156 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στον ΟΕΥ της επιχείρησης, καλύπτονται μόνο οι 122, ενώ οι ελλείψεις ανέρχονται σε 34. Στην πραγματικότητα οι ελλείψεις είναι πολύ περισσότερες, αφού η προηγούμενη δημοτική αρχή Σκοτεινιώτη, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική, με τον ΟΕΥ που ψήφισε το 2012, είχε μειώσει τις οργανικές θέσεις από 292 σε 156. Είναι προφανές ότι υπάρχει σοβαρή αδυναμία στη ΔΕΥΑΜΒ να ανταπεξέλθει πλέον σε βασικούς τομείς λειτουργίας της για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των κατοίκων του Δήμου Βόλου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού, τεχνικού και εργατοϋπαλληλικού δυναμικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για την πλήρη κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ και τη χρηματοδότηση της από το Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της λειτουργίας της με υψηλής ποιότητας και φθηνές υπηρεσίες προς τις λαϊκές οικογένειες, για να είναι πραγματικά το «νερό» ένα κοινωνικό αγαθό;»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το