Τοπικά

Σε λειτουργία εντός της εβδομάδας ο στεφανιογράφος στο Πανεπιστημιακό

panepistimiako

Θέμα ημερών είναι πλέον η λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου στεφανιογράφου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Όπως είναι γνωστό, ο στεφανιογράφος βρίσκεται εγκατεστημένος στο νοσηλευτικό ίδρυμα από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά για γραφειοκρατικούς λόγους δεν κατέστη δυνατή μέχρι σήμερα η λειτουργία του.

Το θετικό είναι ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ήταν απαραίτητες ώστε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» να δώσει την άδεια για τη λειτουργία του νέου στεφανιογράφου έχουν ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έχουν τα μέλη της διοίκησης του ΠΓΝΛ, η τελική άδεια αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας, ώστε από την επόμενη κιόλας μέρα ο στεφανιογράφος να λειτουργήσει.

Ήδη, με αρκετή επίσης καθυστέρηση, έχει δοθεί η έγκριση του «Δημόκριτου» για την ακτινοπροστασία του χώρου όπου έχει εγκατασταθεί ο στεφανιογράφος και απομένει η τυπική άδεια για την λειτουργία του μηχανήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά του στεφανιογράφου χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 650.000 ευρώ και η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στις 18 Νοεμβρίου 2015, λύνοντας ένα τεράστιο πρόβλημα για τους ασθενείς όχι μόνο της Λάρισας αλλά και της Κεντρικής Ελλάδας.

Ο νέος στεφανιογράφος είναι το πλέον σύγχρονο μοντέλο της σχετικής τεχνολογίας και διαθέτει γεννήτρια ακτινών Χ, ελεγχόμενη από μικροεπεξεργαστές, ακτινολογική λυχνία, αγγειογραφική ανάρτηση, εξεταστική τράπεζα, ψηφιακό σύστημα απεικόνισης και σταθμό ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας.

Το σημαντικό είναι ότι το νέο αυτό μηχάνημα θα μπορεί να λειτουργεί, προσφέροντας δυνατότητα για την άσκηση επεμβατικής στεφανιογραφίας.

Όπως είχε τότε εξηγήσει ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθηγητής Φίλιππος Τρυποσκιάδης, «εκείνο που θα πρέπει να γίνει στόχος όλων, είναι να χρησιμοποιείται ο στεφανιογράφος επί εικοσιτετραώρου βάσεως, ούτως ώστε να μπει σε εφαρμογή η πρωτογενής αγγειοπλαστική, δηλαδή όποιος ασθενής έρχεται με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου – όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αποτελώντας θεραπεία επιλογής – να πηγαίνει κατευθείαν στο αιμοδυναμικό εργαστήριο και να γίνεται ξεβούλωμα της αρτηρίας που έχει φράξει. Το κόστος που θα έχει σήμερα μία τέτοια αντιμετώπιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου θα είναι πολύ λιγότερο από την αντιμετώπιση με τα φάρμακα διότι οι ασθενείς θα φεύγουν νωρίτερα από το νοσοκομείο, ενώ η καρδιά τους θα είναι σε καλύτερη κατάσταση».

ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ Η ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ

Εν τω μεταξύ, κανονικά λειτουργεί από χθες και το ακτινολογικό μηχάνημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, καθώς επιδιορθώθηκε η βλάβη που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι βασικές ακτινολογικές εξετάσεις των ασθενών και να παραπέμπονται στο Γενικό Νοσοκομείο.

Πηγή www.eleftheria.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το