Τοπικά

Σε απόγνωση οι εργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας “Θ”

iatriko ergastirio

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας και πανελλαδικά, αφού από την 1η Ιανουαρίου του 2016 έχουν δεχτεί μείωση 40% στις τιμές των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή της σύμβασης που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ.

Το θέμα των μειώσεων των αποδοχών στους εργαστηριακούς γιατρούς είναι κυρίαρχο το τελευταίο διάστημα και απασχολεί τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης τόνισε πως «υπάρχει ένας αναβρασμός στους εργαστηριακούς γιατρούς της Μαγνησίας και ειδικότερα στους μικροβιολόγους, γιατί από την 1η Ιανουαρίου έχουν περικοπεί κατά 40% μεσοσταθμικά οι τιμές της αποζημίωσης των εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες βέβαια και αυτές ήταν «παγωμένες» από το 1992. Αυτή η εξέλιξη έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στα εργαστήρια και επικρατεί ένας γενικότερος αναβρασμός στους εργαστηριακούς γιατρούς πανελληνίως και στη Μαγνησία. Μάλιστα συζητιέται ως αντίδραση η επίσχεση της σύμβασης των εργαστηριακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι αυτή τη στιγμή στηρίζουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Ο κ. Τσάμης πρόσθεσε πως «ήδη οι εργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται σε μεταξύ τους συζητήσεις και κάθε νομός αποφασίζει μόνος του τι θα κάνει. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και θα δούμε, τι θα γίνει».

Η μείωση των τιμών μέχρι και 43% αφορά σε 51 διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Ήδη σε άλλες πόλεις έχουν ξεκινήσει την επίσχεση της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ η ομοσπονδία των εργαστηριακών γιατρών σχεδιάζει για τις 19 Φεβρουαρίου να προχωρήσει σε πανελλαδική κινητοποίηση. Πάντως ο κίνδυνος να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι όλες τις εξετάσεις λόγω της κινητοποίησης, είναι ορατός.

Το Υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί στον κλάδο ότι θα παράσχει κάποιες διευκολύνσεις ώστε να στηριχθούν ειδικά τα μικρά ιατρεία και εργαστήρια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι και τα εργαστήρια βρίσκονται σε κίνδυνο ακόμη και με λουκέτο, καθώς δεν θα μπορούν να αντέξουν το κόστος λειτουργίας.

Οι νέες τιμές φαρμάκων

Ούτε χθες ξεκίνησε τελικά η εφαρμογή του νέου τιμοκαταλόγου στα φάρμακα. Όπως ενημερώθηκαν τα φαρμακεία της Μαγνησίας, πλέον δεν είναι γνωστό, πότε θα ξεκινήσουν να πωλούνται τα φάρμακα με τις νέες μειωμένες τιμές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το