Ελλάδα

Στο Μαξίμου το Συντονιστικό των αγροτών – Καταθέτουν τις προτάσεις τους

trakter

Αντιπροσωπεία των αγροτών καταθέτει σήμερα και επίσημα στο γραφείο του πρωθυπουργού και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων το πλαίσιο των προτάσεων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

 «Δεν θα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Θα παραδώσουμε τα αιτήματα και θα φύγουμε. Δίνουμε στο Μαξίμου προθεσμία 48 ωρών για να μας απαντήσει επί των αιτημάτων μας. Από αυτό θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω στάση μας…», είπε ο Δημήτρης Δημογιάννης, αγρότης από τον Παμφθιωτικό Αγροτικό Σύλλογο.
Οι συσχετίσεις αλλάζουν διαρκώς και στα μπλόκα της χώρας επικρατεί ασάφεια ως προς τις διεκδικήσεις, αφού όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της κινητοποίησης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «κάποιοι πατούν σε δύο βάρκες, άλλοι αλλάζουν γνώμη διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις για την απόφασή τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που απλώς… παρακολουθούν τις εξελίξεις».
Κοινό ζητούμενο -πλην του «οχυρού» της Νίκαιας, που παραμένει σταθερό στις αποφάσεις του για μη προσέλευση σε διάλογο έως ότου αποσυρθούν εξ ολοκλήρου ασφαλιστικό και αγροτικό- είναι να γίνει ο διάλογος επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας, αφού ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Επιτροπής, Χρήστος Γκόντιας, σημείωσε: «Μέχρι στιγμής έχουμε τη θετική απάντηση από 30 μπλόκα της χώρας, 18 αλιευτικούς συλλόγους και έξι φορείς». Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πρόβλημα αποτελεί το ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πολλοί ζητούν να συγκεντρωθούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής και να εκλέξουν τα πρόσωπα που θα διαπραγμευτούν με την κυβέρνηση, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Õðïäï÷Þ ôùí ôñáêôÝñ êáé ôùí áãñïôþí ðïõ óõììåôåß÷áí óôçí ðïñåßá ôçò ÁèÞíáò óôï ìðëüêï ôçò Íßêáéáò óôçí ËÜñéóá ôçí ÊõñéáêÞ 14 Öåâñïõáñßïõ 2016. (EUROKINISSI/ÈÁÍÁÓÇÓ ÊÁËËÉÁÑÁÓ)

Σε αποκλεισμό εξάλλου προχώρησαν χθες στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες στο μπλόκο των Τεμπών. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να γίνει το τηλεφώνημα από τον γραφείο του πρωθυπουργού, που θα μας καλούν σε διάλογο επί των προτάσεών μας». Όπως, μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό, ξεπερνούν τα 40 τα μπλόκα ανά τη χώρα που έχουν συνταχθεί με τη θέση των Τεμπών. «Εξακολουθούν να τηλεφωνούν. Υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν να συνταχθούν με εμάς, αλλά δεν τους εμπιστευόμαστε».
Ο ίδιος σημείωσε: «Οποιοσδήποτε πάει σε διάλογο, θα πρέπει να έχει την αποδοχή όλων όσοι απαρτίζουν τον κλάδο, αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, για να μην δυναμιτίσει τον διάλογο, πρέπει να κατανοήσει και να επιλέξει ορθά με ποιους θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κουβέντα πρέπει να γίνει πέραν των κομματικών γραμμών και των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, αφού τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, αφορούν το σύνολο του κόσμου».
Το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα έχει ως εξής:
* Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. «Σήμερα στις 19:00 έχει προγραμματιστεί συναυλία, με τη συμμετοχή οκτώ μουσικών, και έτσι θα είναι κλειστός ο δρόμος» τόνισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς.

* Το συνηθισμένο πρόγραμμα του αποκλεισμού ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι, ως εξής: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά» σύμφωνα με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη. Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Δερβενίου, δεν έχουν καταλήξει σε ποια δύναμη συντάσσονται και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

* Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα δεν προβλέπεται κάποια κινητοποίηση, μιας και στις 19:00, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στον ‘Αγιο Μάμα Χαλκιδικής, όπου αρμόδιος φοροτεχνικός θα ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο για τις αλλαγές που θα φέρει η ενδεχόμενη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

*Τα «συμφωνηθέντα» ακολουθούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Ανέστη Κεμανετζόγλου, «το τελωνείο είναι ανοιχτό για όλους στο χρονικό διάστημα 11:00- 15:00, ενώ τις υπόλοιπες ώρες δεν επιτρέπεται η διέλευση κανενός φορτηγού και νταλίκας, αλλά παραμένουμε διαλλακτικοί με τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία». Στο μεταξύ, για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο,προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με τον κ. Κεμανετζόγλου «γέρνουμε προς την Νίκαια και περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουμε στη σημερινή τους κινητοποίηση».

* Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00- 15:00 και 17:00-22:00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων. Φορτηγά και νταλίκες δεν περνούν από το βράδυ της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, παρά μόνο όταν «κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο, για την αποσυμφόρηση της κίνησης και την αποφυγή ατυχημάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο «χθες στις 23:00 άνοιξε το τελωνείο για μιάμιση ώρα περίπου, καθώς είχαν συγκεντρωθεί υπεράριθμα φορτηγά και νταλίκες».

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

* Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Αργότερα θα αποφασιστεί εάν θα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

*Στα διόδια των Μαλγάρων, αποφασίστηκε 24ωρος αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Αχιλλέα Καμπούρη.

* Σε αποκλεισμό παραμένει για 15η μέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι συμβολικά στο μπλόκο στήθηκε τέντα, με τους συμμετέχοντες σε αυτό να στέλνουν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν. Υπό σκέψη βρίσκεται ο εναλλακτικός τρόπος διαμαρτυρίας τους στις επόμενες ημέρες.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΟΡΩΠΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

* Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

* Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

* Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο σημερινός αποκλεισμός ορίστηκε για τις 11 το πρωί και «πάμε επ’αόριστον» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Παναγιώτης Ανδρικόπουλος.

* Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας και, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής συντονιστικής του μπλόκου Μαυρουδής Μιντσιούδης, ανέφερε ότι τάσσονται με τις προτάσεις των Τεμπών και συμφωνούν να πάνε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό «επί των προτάσεων όμως που στείλαμε και όχι για άλλα θέματα». Υπό σκέψη παραμένει η επόμενη κίνηση και ίσως και οριστούν κάποιες εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων.

* Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, «από τις 18:00 προχωράμε σε επ’ αόριστον αποκλεισμό και συντασσόμαστε με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων».

* Στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως μας επισήμανε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού, «θα κλείσουμε το απόγευμα, αλλά ακόμα δεν έχουμε ορίσει την ακριβής ώρα».

* Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο το εξής:

– Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο).

– Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-17:00 και στα δύο ρεύματα.

– Νεάπολη Τσοτυλίου (24ωρο).

– Στο ‘Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.

– Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Κλειστές παλαιά και νέα εθνική οδός στον Ισθμό
Κλειστή παραμένει από χθες το απόγευμα στις 18:00 η παλαιά εθνική οδός Κορίνθου-Αθήνας στον Ισθμό από τους αγρότες και σύμφωνα με πληροφορίες ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως θα τις 18:00 απόψε.

Εν τω μεταξύ, για τρίτη εβδομάδα παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός στον Ισθμό από τους αγρότες και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσω του παραλιακού δρόμου, μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Παράλληλα, σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν και πάλι, για επτά ώρες, τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, από τις 17:00 έως τα μεσάνυχτα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το