Ελλάδα

Το μετέωρο βήμα του Μπαλτάκου δεξιότερα της δεξιάς

baltakos

Τα σενάρια δημιουργίας κόμματος στα δεξιά της ΝΔ επανέφερε με δηλώσεις του ο νομικός και πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων.

Συνεργάτες του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη κάλεσαν τον κ. Μπαλτάκο να πάει στη Χρυσή Αυγή, της οποίας είναι προνομιακός συνομιλητής, ενώ στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως λένε στο παρασκήνιο, δεν πιστεύουν ότι θα ευοδωθεί η προσπάθεια δημιουργίας κόμματος δεξιότερα της ΝΔ. Εξηγούν δε ότι κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό στον βαθμό που η ΝΔ βρίσκεται σε δημοσκοπική άνοδο και επιπλέον με την τοποθέτηση του Αδ. Γεωργιάδη στην αντιπροεδρία, ο οποίος έχει επιρροή στους δεξιούς ψηφοφόρους του κόμματος.

Ο κ. Μπαλτάκος είναι γνωστός για τις ακραία δεξιές απόψεις του και για τις εκλεκτικές συγγένειες και σχέσεις που διατηρούσε με τη Χρυσή Αυγή. Τον Απρίλιο του 2014 είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση από τη θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο όπου συνομιλούσε με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλ. Κασιδιάρη και Χρ. Παππά, οι οποίοι ζητούσαν από τον Τ. Μπαλτάκο να παρέμβει στη Δικαιοσύνη για να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις στο νεοναζιστικό κόμμα. Επίσης είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ βάζοντας φρένο στον αντιρατσιστικό νόμο, ενώ οι δηλώσεις του εκείνη την περίοδο ότι είναι «αντικομμουνιστής από κούνια» και πως είναι «απευκταίο, αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο η ΝΔ να υποχρεωθεί να κυβερνήσει μετά τις επόμενες εκλογές με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής» αποτελούσαν σήμα κατατεθέν των πολιτικών αντιλήψεων αλλά και του πολιτικού φλερτ που είχε αναπτύξει με το νεοναζιστικό κόμμα. Διατηρεί ακόμα επαφές με απόστρατους αξιωματικούς και έχει ισχυρούς δεσμούς με παραχριστιανικές οργανώσεις, ενώ παραμένει οπαδός του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».

Κόμμα-σφήνα
Μετά την απομάκρυνσή του την άνοιξη του 2014 από τη θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μπαλτάκος ανέπτυξε για πρώτη φορά τις απόψεις του για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κόμματος μεταξύ της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής. Τότε, όπως και τώρα, υποστήριζε ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι απογοητευμένοι πολίτες που ανήκουν στον χώρο της Δεξιάς, οι οποίοι δεν υιοθετούν τις νεοναζιστικές απόψεις του κόμματος και θα μπορούσαν να στηρίξουν ένα κόμμα που θα κινείται στον χώρο δεξιά της ΝΔ. Από το 2014 μέχρι σήμερα, όπως εξάλλου δήλωσε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι πριν από μερικές ημέρες, υποστηρίζει ότι «υπάρχει η ανάγκη να δημιουργηθεί αμιγώς δεξιό κόμμα όπως στην Ιταλία, τη Γερμανία ή τη Γαλλία», σημειώνοντας ότι αυτό το κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ και τη ΝΔ.

Στο μυαλό του Τάκη Μπαλτάκου το νέο κόμμα της Δεξιάς θα μπορούσε να είχε στην ηγεσία του τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκο, ο οποίος σε εκδήλωση στην Αθηναϊκή Λέσχη διέψευσε λίγες ημέρες αργότερα οποιαδήποτε εμπλοκή του σε ένα τέτοιο εγχείρημα υπό τον κ. Μπαλτάκο. Μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου επέστρεψε στη δικηγορία και τον Οκτώβριο του 2015 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, με σκοπό να αξιοποιήσει την πλούσια εμπειρία που είχε αποκτήσει στο μπασκετικό τμήμα του ΠΑΟ τη δεκαετία του ’90.
Απομονωμένος πολιτικά από τη ΝΔ μετά την άνοιξη του 2014, διατήρησε κοινωνικές σχέσεις με στελέχη και πρώην βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πραγματικότητα ο Τάκης Μπαλτάκος από τότε μέχρι σήμερα έχει προσπαθήσει αρκετές φορές, χωρίς όμως επιτυχία, να δημιουργήσει το νέο κόμμα της Δεξιάς. Στο παρελθόν είχε επαφές με τον πρώην βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρο, με τον οποίο διαφώνησε για την αρχηγία του πολιτικού σχηματισμού κι έτσι δεν έβαλε ποτέ την υπογραφή του στη δημιουργία του Ριζοσπαστικού Εθνικού Συναγερμού, του οποίου πρόεδρος παραμένει ο Β. Καπερνάρος. Το καλοκαίρι του 2014 έστηνε ακριβώς το ίδιο σκηνικό, διαρρέοντας ότι ετοιμαζόταν να κάνει κόμμα δεξιότερα των δεξιών. Τότε έπειτα από συχνές επισκέψεις του στο Αγιον Ορος «συζητούσε» το όνομα του Απόστολου Τζιτζικώστα και επιχειρούσε επαφή με τον νεαρό περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, χωρίς όμως επιτυχία. Σύμφωνα με πληροφορίες δραστηριοποιήθηκε στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού της ΝΔ, ενώ πύκνωσε τις επαφές του με πρώην βουλευτές του κόμματος.
Κόντρα που… εξυπηρετεί
Οι πληροφορίες για τη δημιουργία από τον κ. Μπαλτάκο πιο… δεξιού κόμματος όχι απλώς δεν επιβεβαιώνονται, αλλά κάποιοι ισχυρίζονται ότι η κόντρα του με τη ΝΔ εξυπηρετεί τη Συγγρού, που χτίζει ένα νέο προφίλ και από το οποίο θα ήταν βολικό να αποκλειστούν, ανώδυνα, ακραίες φωνές.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το