Ελλάδα

O Tσίπρας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κυβερνήσει

 

ntora
Θύμα της λαϊκίστικης νοοτροπίας της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας που ήθελε να ακούει μόνο ευχάριστα πράγματα, απορρίπτοντας κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, θεωρεί η Ντόρα Μπακογιάννη ότι έχει πέσει συχνά η Νέα Δημοκρατία.

Στη συνέντευξή της στο «Eθνος της Κυριακής», καλεί τον πρωθυπουργό να κυβερνήσει, διαφορετικά «να προσέλθει στη Βουλή και να δηλώσει αδυναμία», ενώ μιλώντας για τις ευρωπαϊκές συμμαχίες επισημαίνει ότι «κανείς δεν θα μας σώσει αν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε αποφασισμένοι να σωθούμε» και επισημαίνει ότι «το Μεταναστευτικό μπορεί να μετατραπεί σε βόμβα που θα διαλύσει την Ευρωπαϊκή Eνωση».

Σας έχω ακούσει πολλές φορές να υποστηρίζετε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τα καταφέρει. Εσείς, ως έμπειρο πολιτικό στέλεχος, τι θεωρείτε ότι είναι καλύτερο για τη χώρα, εν όψει του αδιεξόδου που εμφανίζεται; Οικουμενική κυβέρνηση; Νέες εκλογές; Παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τη χώρα τρεις φορές σε εκλογές μέσα στο 2015 και πριν από έξι μήνες έλαβε εντολή να κυβερνήσει. Σήμερα ανοίγει πάλι θέμα εκλογών. Είναι τραγελαφικά όλα αυτά. Ο κ. Τσίπρας έχει τεράστιες ευθύνες για τις αποφάσεις του, το κόστος των οποίων πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. Οφείλει να τις αναλάβει και να κυβερνήσει. Εάν δεν μπορεί, έχει υποχρέωση να προσέλθει στη Βουλή και να δηλώσει αδυναμία. Από εκεί και πέρα υπάρχουν συνταγματικές διαδικασίες.

Πώς εξηγείτε ότι ακόμα και σήμερα, μετά την περιπέτεια του 2015, οι Ελληνες πολίτες έχουν αναθέσει στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο την επίλυση των προβλημάτων τους; Γιατί χάσατε ως κόμμα όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015;

Ακούστε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και δικά μας λάθη συνετέλεσαν στην επιτυχία του κ. Τσίπρα. Επίσης η κατεύθυνση του εκλογικού σώματος δεν αλλάζει μέσα σε 8 μήνες. Ο ελληνικός λαός δεν αντιλήφθηκε αμέσως τις μεγάλες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία των capital controls και τον Σεπτέμβριο του 2015 το τρίτο Μνημόνιο υπήρχε μόνο στα χαρτιά. Μέχρι τότε κανείς δεν είχε πληρώσει ούτε ένα ευρώ και κυρίως δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος της κοροϊδίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σήμερα πλέον που η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέουν.

Κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε η ΝΔ έμεινε ανολοκλήρωτη. Ετσι έγινε την περίοδο 1990-1993, έτσι την περίοδο έως το 2009, έτσι και τη διετία 2012-2014. Γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό;

Δεν είναι όλες οι περίοδοι το ίδιο πράγμα ούτε οι συγκυρίες και το διεθνές περιβάλλον συγκρίσιμες. Η κυβέρνηση του 1993 προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα στο Ασφαλιστικό, παρά το ότι δεν ολοκλήρωσε τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια. Ξέρετε, επειδή δεν μασάω τα λόγια μου, θα σας πω ότι η παράταξή μας πολλές φορές έπεσε θύμα της λαϊκίστικης νοοτροπίας της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινωνίας, που ήθελε να ακούει μόνο ευχάριστα πράγματα και απέρριπτε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Επίσης υπήρξαν και αρκετές περιπτώσεις στις οποίες τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν άμεσα αντιληπτά από τους πολίτες. Επικαλούμαι την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας, στην οποία καταγράφεται μείωση της ανεργίας το 2015, γεγονός που οφείλεται στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας που υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΝΔ, λέτε συχνά, είναι το ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν στήριξαν επαρκώς την κυβέρνηση 2012-2014, με αποτέλεσμα η κοινωνία να εκφράσει την απόρριψή της με την επιλογή που έκανε τον Ιανουάριο 2015. Ή μήπως τη στήριξαν, αλλά εκείνη δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί;

Πιστεύω ότι η μεταρρυθμιστική κόπωση του δεύτερου εξαμήνου του 2014, οι καθυστερήσεις οι οποίες υπήρξαν καθώς επίσης και το λανθασμένο μήνυμα που εξέπεμπε η κυβέρνηση δημιούργησαν ρωγμές στη σχέση μεταξύ της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης η εκβιαστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιούργησε κλίμα αστάθειας και πολιτικής ρευστότητας. Ξέρετε, κανείς δεν θα μας σώσει, αν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε αποφασισμένοι να σωθούμε.

Tο Μεταναστευτικό θεωρείτε ότι κυρίως είναι πρόβλημα ευρωπαϊκής έλλειψης ετοιμότητας ή ελληνικής αβελτηρίας; Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνει άμεσα η Αθήνα και τι οι Βρυξέλλες;

Το Μεταναστευτικό μπορεί να μετατραπεί σε βόμβα που θα διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δυστυχώς, αυτό γίνεται αντιληπτό περισσότερο από τις ονομαζόμενες παλαιές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν γίνεται καθόλου κατανοητό από τις νέες ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ευθύνες, αφού χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, ενώ ταυτόχρονα έστελνε λάθος μηνύματα σε πρόσφυγες, μετανάστες και διακινητές. Το χειρότερο όλων είναι ότι με την απειρία και την ασυνέπειά της έδωσε άλλοθι σε εταίρους, οι οποίοι είναι συνειδητά απέναντι στην Ελλάδα, να μας επιτεθούν και να μας απειλούν με κλείσιμο συνόρων. Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει η Ελλάδα αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης με άλλοθι την ανικανότητα της κυβέρνησής της. Θα δώσουμε σκληρή μάχη, για να εξηγήσουμε ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι στο Αιγαίο, ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές και ως προς τις νέες χώρες οι οποίες όταν μπήκαν στην Ευρώπη δεν απέκτησαν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. Αλλωστε το Μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και η επίλυσή του απαιτεί στενή συνεργασία, συντονισμένη δράση και συνέπεια από όλους τους εμπλεκομένους.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το