Ελλάδα

Βούλγαρης – Γαβράς… ενώπιον δικαστών

assets_LARGE_t_420_54633365

Ο Κώστας Γαβράς και ο Παντελής Βούλγαρης που στις ταινίες τους έχουν ασχοληθεί πολύπλευρα με την απονομή της δικαιοσύνης, συμμετέχουν οι ίδιοι, τόσο με ταινίες τους όσο και σε στρόγγυλα τραπέζια, σε ένα διήμερο που διοργανώνει η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, με τίτλο «Δικαιοσύνη και Κινηματογράφος», στον κινηματογράφο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Μαρτίου και στη διάρκειά της θα προβληθούν τέσσερις εμβληματικές, ως προς το θέμα της απονομής δικαιοσύνης, ταινίες ενώ θα πραγματοποιηθούν και δύο ημερίδες.

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου θα προβληθούν «Ο Δράκος του Ντίσελντορφ» του Φριτς Λανγκ και «Τα πέτρινα χρόνια» του Παντελή Βούλγαρη, ενώ στο στρογγυλό τραπέζι συμμετέχουν ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης, ο διευθυντής του Ολύμπιον Νότης Φόρσος, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Δημοσθένης Κούρτοβικ και συντονίζει ο πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, Ηλίας Κοντοζαμάνης.

Το Σάββατο θα προβληθούν «Η δίκη της Νυρεμβέργης» του Στάνλεϊ Κράμερ και το «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συμμετάσχουν ο Κ. Γαβράς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, ο καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ Παναγιώτης Δόικος και θα συντονίζει η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Πέρσι τέτοιες μέρες η Εθνική Σχολή Δικαστών διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα «Δικαιοσύνη και Λογοτεχνία». «Τύφλα να ‘χουν εκατό ημερίδες δικαίου. Μας δόθηκε σήμερα απέραντη ύλη. Οι δικαστές, στην πλειονότητά μας, είμαστε γόνοι μεσοαστικών οικογενειών, με μια ζωή… τακτοποιημένη, μακριά από άλλες κοινωνικές τάξεις – πολύ δε περισσότερο αυτές του περιθωρίου, τις οποίες καλούμαστε να δικάσουμε. Η λογοτεχνία είναι ένα παράθυρο σ’ έναν κόσμο που δεν ξέρουμε. Η επιτυχία του δικαστή είναι να πει ότι προσπάθησε να αποδώσει το δίκαιο… » δήλωνε τότε ο σύμβουλος Επικρατείας και γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, Μιχαήλ Πικραμένος.

 Πηγή www.ethnos.gr
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το