Κόσμος

Αυθαίρετες κατασχέσεις από την ΠΓΔΜ εγγράφων των προσφύγων

A stranded migrant argues with Macedonian policemen at the Greek-Macedonian border

Αυθαίρετες και περιπτωσιολογικές κατασχέσεις εγγράφων προσώπων που επιχειρούσαν να διέλθουν τα σύνορα, με την πρόφαση ότι τα έγγραφα αυτά είναι πλαστά, και τελικά απαγόρευση διέλευσης από τα σύνορα καταγγέλλει για την ΠΓΔΜ το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

 Τα περιστατικά αυτά διαπιστώνονται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015. Όπως περιγράφεται σε σχετική αναφορά του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, μέχρι τώρα έχουν κατασχεθεί από τις αρχές της ΠΓΔΜ πλήθος υπηρεσιακών σημειωμάτων, τα οποία είχαν εκδοθεί από τις ελληνικές αρχές κατά την είσοδο των προσφύγων στην Ελλάδα και για τα οποία έχει αποδειχθεί τελικά η γνησιότητά τους, αλλά και πρωτότυπα έγγραφα από χώρες καταγωγής, όπως διαβατήρια, ταυτότητες και πιστοποιητικά γέννησης – χωρίς επαρκή αιτιολογία της παραπάνω ενέργειας.
Έτσι, «πρόσφυγες, προερχόμενοι από χώρες για τις οποίες η διέλευση των συνόρων γίνεται ανεκτή από τις αρχές της ΠΓΔΜ, δεν μπορούν να αποδείξουν τη χώρα καταγωγής τους», όπως τονίζεται. Η παραπάνω πρακτική «πλήττει μεταξύ άλλων οικογένειες με μικρά παιδιά και ασυνόδευτους ανήλικους και τους εξαναγκάζει σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, για την εκ των υστέρων αναζήτηση νέων αντιγράφων των εγγράφων αυτών από τις ελληνικές αρχές με αμφίβολα αποτελέσματα».
Το ΕΣΠ εκφράζει την ανησυχία του για τις παραπάνω πρακτικές και καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των προσφύγων.
Πηγή www.ethnos.gr
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το