Κόσμος

Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η μετατόπιση κεφαλαίων

newego_LARGE_t_1101_54477891

Η σεναριολογία για την μετατόπιση κεφαλαίων από τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στις φτωχότερες χώρες-μέλη της ΕΕ στην αντιμετώπιση της τεράστιας εισροής προσφύγων κυρίως στα δυτικά κράτη-μέλη πιθανότητα θα προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών την Παρασκευή.

Για να καμφθεί η ροή προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που περνούν μέσω Τουρκίας στο έδαφος κρατών της ΕΕ, συμφωνήθηκε το 2015 να προσφερθεί χρηματοδότηση ύψους 3 δισεκ. ευρώ στην Άγκυρα για να τους κρατήσει στην τουρκική επικράτεια. Αλλά η συγκέντρωση του ποσού αυτού αποδείχθηκε περίπλοκη υπόθεση.

Έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε το ένα τρίτο από το ποσό αυτό να προέλθει από τον κεντρικό προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα από τα 28 κράτη-μέλη.

Όμως καθώς η εισροή των προσφύγων δεν μοιάζει να μειώνεται και με τα κόστη για τα κέντρα υποδοχής, τη στέγαση και διάφορα επιδόματα και κόστη για τους πρόσφυγες να αυξάνονται, η ΕΕ εξετάζει τρόπους να κατανείμει κεφάλαια για την ανθρωπιστική πρόκληση που έχει στα χέρια της με πιο συστηματικό τρόπο.

«Το μεταναστευτικό ζήτημα (περιγράφεται) από πολλούς ως κάτι (που έχει) υπαρξιακή σημασία για την ΕΕ. Μοιάζει επομένως λογικό ο προϋπολογισμός (της) να συμβάλει στην αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος με επάρκεια», είπε μια πηγή της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ σήμερα.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την 12η Φεβρουαρίου, είπε ο ίδιος Ολλανδός διπλωμάτης.

Η Ολλανδία ασκεί την εναλλασσόμενη εξάμηνη προεδρία της ΕΕ την τρέχουσα περίοδο.

Δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις την Παρασκευή. Πάντως, αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι συνομιλίες θα είναι τεταμένες.

Τα κεντροευρωπαϊκά και ανατολικοευρωπαϊκά κράτη είναι οι βασικοί δικαιούχοι των διαρθρωτικών κεφαλαίων και οι πιο ανυποχώρητοι πολέμιοι των πρωτοβουλιών για την αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων με τη μείωση των διαθεσίμων των διαρθρωτικών κονδυλίων.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που συνεισφέρει τα περισσότερα στον προϋπολογισμό της ΕΕ, εμφανίζεται να επιθυμεί διακαώς την αύξηση της χρηματοδότησης μέσω των διαρθρωτικών κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.
Σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την περίοδο 2014-2020 είναι προγραμματισμένο να διατεθεί σε έργα στις φτωχότερες, κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και περιφέρειες της ΕΕ. Πρόκειται για τα λεγόμενα «διαρθρωτικά ταμεία». Τα έργα αυτά αφορούν για παράδειγμα βελτιώσεις του οδικού δικτύου, την κατασκευή γεφυρών, εργοστασίων επεξεργασίας λυμάτων κ.ά.

Ταυτόχρονα, ένα πολύ μικρό ποσοστό — δεν υπερβαίνει το 2% του προϋπολογισμού της ΕΕ — έχει κατανεμηθεί για την αντιμετώπιση ζητημάτων ασφαλείας, μετανάστευσης και των «πολιτών», περιλαμβανομένων έργων στους τομείς της υγείας και του πολιτισμού.

«Τα διαρθρωτικά κεφάλαια αποτελούν πολύ μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού της ΕΕ. Εάν η μετανάστευση αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα για την Ένωση ως σύνολο, πρέπει να δούμε πού μπορούν να βρεθούν χρήματα», ανέφερε ο αξιωματούχος της προεδρίας στους δημοσιογράφους.

Την περασμένη εβδομάδα η Αυστρία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει 600 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν εν μέρει τα κόστη της υποδοχής των 90.000 προσφύγων και μεταναστών που υποδέχθηκε η χώρα το 2015.

Πηγή wwww.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το