Τοπικά

Μπαζότοποι και απορρίμματα στον Ξηριά “Θ”

Αμέτρητοι οι μπαζότοποι ακριβώς δίπλα από τους παρόχθιους δρόμους
Αμέτρητοι οι μπαζότοποι ακριβώς δίπλα από τους παρόχθιους δρόμους

Ο Ξηριάς εκπέμπει SOS από τα απορρίμματα και τα σκουπίδια, τα οποία έχουν συσσωρευτεί από τους ασυνείδητους πολίτες που πετούν στο χείμαρρο ό,τι μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους. Όσο ανεβαίνει κάποιος από την εκβολή στον Παγασητικό προς την οδό Λαρίσης η εικόνα γίνεται πιο τραγική. Την τριτοκοσμική κατάσταση του Ξηριά συνθέτουν και οι αμέτρητοι μπαζότοποι και σκουπιδότοποι που υπάρχουν στους παρόχθιους δρόμους, όπου ανεπίγνωστοι κατά τις νυχτερινές ώρες έχουν μετατρέψει είτε αριστερά είτε δεξιά των οδών μια οικολογική καταστροφή. Στο χείμαρρο υπάρχουν επίσης πολλές εστίες με στάσιμα νερά, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ιδίως κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Η «Θ» βρέθηκε στο χείμαρρο Ξηριά την Πέμπτη όπου κατέγραψε τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους ασυνείδητους πολίτες, οι οποίοι πετούν οτιδήποτε μπορεί να διανοηθεί νους ανθρώπου. Το φωτογραφικό οδοιπορικό άρχισε από την εκβολή του χειμάρρου στον Παγασητικό και έφτασε μέχρι την οδό Λαρίσης και τούμπαλιν (και από τους δύο παρόχθιους δρόμους), καταγράφοντας την τραγική εικόνα που παρουσιάζει ο Ξηριάς.

Από την εκβολή μέχρι κάποιο σημείο ο χείμαρρος είναι σε καλή κατάσταση με λίγα μόνο σκουπίδια και λίγα λάστιχα αυτοκινήτων. Όσο όμως απομακρύνεται κάποιος από την αρχή του Ξηριά προς την οδό Λαρίσης η εικόνα γίνεται τριτοκοσμική, κάτι που δεν τιμά κανέναν. Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι άπειροι σε αριθμό και έκταση μπαζότοποι και σκουπιδότοποι που έχουν δημιουργηθεί στους παρόχθιους δρόμους, όπου επιτήδειοι πετούν ό,τι άχρηστο είτε αριστερά είτε δεξιά των οδών δημιουργώντας μια οικολογική «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί.

Επιχειρηματίας της περιοχής που ρωτήθηκε σχετικά απάντησε πως πολλοί κατά τις νυχτερινές κυρίως ώρες πετούν από σκουπίδια έως και μπάζα είτε δίπλα στο χείμαρρο είτε στα ελεύθερα οικόπεδα δίπλα από τους παρόχθιους δρόμους.

Μέσα στον Ξηριά και ένθεν και ένθεν των παρόχθιων δρόμων μπορεί κάποιος να αντικρίσει μπουκάλια, χόρτα, λάστιχα αυτοκινήτων, φορτηγών, ακόμη και τρακτέρ, σακούλες απορριμμάτων, σακούλες πλαστικές και χάρτινες, πλαστικά ποτήρια, κομμάτια ξύλων, αλουμινένια κουτάκια, πολυθρόνα, ξύλινα κουτιά, πλαστικές καρέκλες, κόντρα πλακέ, μπάζα, πλαστικές σωλήνες σπιράλ, χαρτοκιβώτια, στρώματα, γραφείο, ηλεκτρική συσκευή, αφρολέξ, κάθισμα και πλάτη αυτοκινήτου, κεραμίδια, πήλινες γλάστρες, πλαστικά εσωτερικά κομμάτια αυτοκινήτου, μηχανικά μέρη αυτοκινήτου, κουβά, φιάλη νερού, σέλα από μηχανάκι κ.ά.

Αρκετά από τα απορρίμματα και άχρηστα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο χείμαρρο Ξηριά σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης θα καταλήξουν στην εκβολή του Παγασητικού και στη συνέχεια στη θάλασσα.

012659c9-44c0-4983-9145-ab9b174454de

Όπως επισημάνθηκε κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ενός γενικού καθαρισμού από τους αρμόδιους φορείς ώστε να εκλείψει το φαινόμενο με τα απορρίμματα και να υπάρχει κάποιος τουλάχιστον υποτυπώδης έλεγχος έτσι ώστε να μην μπορούν ασυνείδητοι να πετούν και να δημιουργούν τους μπαζότοπους και σκουπιδότοπους έξω από το χείμαρρο.

Κατά τη διάρκεια του φωτογραφικού οδοιπορικού παρατηρήθηκε ότι μέσα στο χείμαρρο υπάρχουν πάρα πολλές εστίες με στάσιμα νερά, κάτι που τα καθιστά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ιδίως κατά τους ζεστούς από άποψη θερμοκρασίας μήνες.

Το τελευταίο πρόβλημα της περιοχής είναι οι κακοί σε κατάσταση δρόμοι όπου οι λακκούβες είναι αμέτρητες, η άσφαλτος έχει αλλοιωθεί και το χώμα με τα πετραδάκια σε πολλά σημεία των οδών κάνουν την εμφάνισή τους συχνά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το