Τοπικά

«Φυγή» αλλοδαπών αλβανικής καταγωγής από τη Μαγνησία “Θ”

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Ασίμ Κούκα
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών Ασίμ Κούκα

Η οικονομική κρίση και η υψηλή ανεργία οδηγεί σε φυγή πολλούς αλλοδαπούς αλβανικής καταγωγής από τη Μαγνησία και την Ελλάδα προς την Αλβανία. Είναι ενδεικτικό πως μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες πάνω από 300 Αλβανοί εγκατέλειψαν το Νομό με τις οικογένειές τους, γιατί δεν μπορούσαν να ζήσουν άλλο χωρίς να έχουν κάποια εργασία. Μάλιστα εκτιμάται ότι μετά τη λήξη των μαθημάτων στα σχολεία το καλοκαίρι θα αυξηθεί το κύμα φυγής.

Η κρίση έχει κτυπήσει σε μεγάλο βαθμό τους αλλοδαπούς της Μαγνησίας, ως επί το πλείστον αλβανικής καταγωγής που πλέον είναι άνεργοι. Αλλοδαποί που είχαν μια εργασία, κυρίως στο χώρο της οικοδομής, και έστηναν τα όνειρά τους στην Ελλάδα μαζί με τις οικογένειές τους βρέθηκαν στο δρόμο και πλέον δεν μπορούν να συντηρηθούν ούτε οι ίδιοι ούτε τα μέλη της οικογένειάς τους. Και όσο υπομονή και αν έκαναν, όσο και αν είχαν αποταμιεύσει κάποια χρήματα, η μεγάλη διάρκεια στην ανεργία και κυρίως η έλλειψη ελπίδας ροκανίζουν τα όποια οικονομικά και κυρίως ψυχικά αποθέματα, με αποτέλεσμα η σκέψη για επιστροφή στην πατρίδα να γίνεται όλο και πιο πιεστική.

Από τον τοπικό Σύλλογο Αλβανών Μεταναστών επισημάνθηκε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τον περασμένο Οκτώβριο οι Αλβανοί που διέμεναν στη Μαγνησία ανέρχονταν στους 9.016. Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2016, δηλαδή τρεις μήνες μετά, ο αριθμός τους είχε μειωθεί στους 8.704, δηλαδή μείωση 312 άτομα, ενώ πριν μερικά χρόνια άγγιζαν και τους 11.000.

Από τους 8.704, οι άδειες παραμονής που έχουν λάβει, αφορούν στις εξής: Οι 1.047 είναι για αυτοαπασχολούμενους αλλοδαπούς, οι 3.847 για οικογενειακές επανενώσεις, οι 3.807 για διαφόρων ειδών και τρεις είναι οι άδειες για σπουδές.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών κ. Ασίμ Κούκα τόνισε πως «χρόνο με το χρόνο οι αλλοδαποί αλβανικής καταγωγής που διαμένουν στη Μαγνησία, λόγω της ανεργίας, αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Αλβανία. Και από τα στοιχεία που λάβαμε από το υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται η μείωση του πληθυσμού, αφού μόλις στους τρεις τελευταίους μήνες, εγκατέλειψαν το Νομό 300 άτομα που υπολογίζονται σε 100 περίπου οικογένειες. Μάλιστα στο τέλος της σχολικής χρονιάς, εκτιμάται ότι θα φύγουν και άλλοι. Κυρίως αυτοί που φεύγουν είναι ηλικίες μεταξύ 25-50 ετών. Μένουν όσοι έχουν μεγάλα παιδιά και πάνε σχολείο».

Στον πρωτογενή τομέα  

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αλλοδαποί έχουν πληγεί σε υψηλότατο βαθμό από την κρίση. Όσοι είχαν δουλειές κυρίως στην οικοδομή, τώρα έμειναν άνεργοι και δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Μέχρι πρότινος οι περισσότεροι αλλοδαποί δούλευαν στην οικοδομή. Με την κατάρρευση όμως της οικοδομικής δραστηριότητας αυτό άλλαξε και πλέον οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα υπάρχει και το φαινόμενο να ενοικιάζουν χωράφια για να τα καλλιεργούν, να πωλούν τα προϊόντα, ενώ από εκεί να καλύπτουν και τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειάς τους. Επίσης άλλοι αλλοδαποί στράφηκαν στο χώρο της εστίασης ανοίγοντας καταστήματα με γρήγορο φαγητό ή καφέ, ενώ άλλοι δουλεύουν ως υπάλληλοι.

Οι γυναίκες δουλεύουν περισσότερο

Πάντως δεν είναι υπερβολή να τονιστεί ότι οι Αλβανίδες δουλεύουν περισσότερο από τους άντρες, καθώς οι χώροι εργασίας τους δεν υπέστησαν τόσο μεγάλο πλήγμα από την ανεργία.

Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο κ. Κούκα, οι γυναίκες από την Αλβανία στηρίζουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές με όλες τους τις δυνάμεις τους συζύγους και τις οικογένειές τους. Εργάζονται στην καθαριότητα σπιτιών και καταστημάτων, σε κέντρα εστίασης κυρίως στην κουζίνα, στη φύλαξη ηλικιωμένων, αλλά και παιδιών. Και με τον ιδρώτα τους προσφέρουν ένα πολύτιμο εισόδημα στην οικογένεια για να τα βγάλει πέρα.

40% στα όρια της φτώχειας

Ο κ. Κούκα τόνισε πως λόγω της κρίσης ένα 40% των αλλοδαπών οικογενειών στη Μαγνησία ζει στη φτώχεια. Πρόκειται για οικογένειες με άνεργα σχεδόν όλα τα μέλη, ή τουλάχιστον κάποιο που να υποαπασχολείται, και με τα χρήματα αυτά να μη φτάσουν ούτε για το νοίκι. Υπάρχουν πολλά σπίτια αλλοδαπών που δεν διαθέτουν θέρμανση λόγω οικονομικής αδυναμίας. Επίσης αρκετοί έχουν κάνει μεγάλες εκπτώσεις από τη διατροφή τους. Κρέας τρώνε μία στο τόσο. Και αρκετά παιδιά δεν λαμβάνουν χαρτζιλίκι για να πάρουν ένα κουλούρι από το σχολείο. Η κατάσταση γι’ αυτό το ποσοστό των αλλοδαπών οικογενειών είναι δραματική. Αλλά και για τις υπόλοιπες οικογένειες τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αφού κάνουν μεγάλη οικονομία για να τα φέρουν βόλτα.

Και βέβαια η επιλογή της επιστροφής στην Αλβανία δεν είναι πάντα εύκολη. Ο κ. Κούκα ανέφερε πως σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αλβανικό Τύπο, το 90% των μεταναστών που επιστρέφει στην Αλβανία θέλει να μεταναστεύσει ξανά σε άλλη χώρα, όπως Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, για να βρει κάτι καλύτερο.

Το σίγουρο είναι πως η καθημερινότητα για τους αλλοδαπούς στον τόπο μας έχει δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να έχουν προσαρμοστεί οι ίδιοι και τα παιδιά τους στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο η οικονομική επιβίωση βάζει πλέον νέες προτεραιότητες στη ζωή τους, εξ’ ου και η απόφαση για επιστροφή στα πάτρια εδάφη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το