Ελλάδα

Ανοιχτά παραμένουν τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης

katroy

Μπαράζ συναντήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμούς είχαν σήμερα υπουργοί αλλά και τραπεζικά στελέχη με στόχο να ξεπεραστούν τα «αγκάθια» και να προχωρήσει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ανοιχτά παραμένουν όλα τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως έγινε γνωστό μετά από τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σήμερα,

Το τετ-α-τετ του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:30 και όπως ανακοίνωσε ο ίδιος δεν ετέθη κανένα θέμα μείωσης συντάξεως.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι «κανείς δεν του έχει ζητήσει νέα μέτρα»

Φαίνεται επίσης ότι η κυβέρνηση ανέφερε στους δανειστές ότι διεξάγεται διάλογος με την κοινωνία για αλλαγές στο ασφαλιστικό, λόγος για τον οποίο το κουαρτέτο επιφυλάχθηκε να δώσει απαντήσεις.

stournaras

«Ήταν μια ιδιαίτερα αναλυτική, σκληρή διαπραγμάτευση, που, όμως, έγινε σε ένα επίπεδο που προώθησε τα ζητήματα που η δική μας η πλευρά ήθελε να θέσει» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος, και συνέχισε: «Θα έχετε πληροφορηθεί ότι είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα ανοιχτά εκ μέρους τους ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε σε μια ατζέντα συγκεκριμένη. Αυτό έγινε. Νωρίς σήμερα το πρωί σε αυτήν την ατζέντα συζητήσαμε. Ουσιαστικά, μια αναλυτική κατ’ άρθρον επεξεργασία όλου του νόμου».

Οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατόν.

«Τους ενημερώσαμε, επίσης ότι έχουμε ένα παράλληλο διάλογο με την κοινωνία και ότι στο αρχικό σχέδιο που τους έχουμε θέσει, μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές. Για όλα αυτά τα ζητήματα επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν την οριστική τους γνώμη. Επομένως, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Συνεχίσαμε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση, όμως, με έναν τρόπο που φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να καταλήξουμε καλά για τον τόπο σύντομα, όπως είναι το εθνικό συμφέρον» είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Κατρούγκαλος.

Τα «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα-θεσμών

Στο τέλος του Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει έτοιμο το πλαίσιο για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, και από τις αρχές Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράζουν δάνεια σε καθυστέρηση.

Παράλληλα η Τράπεζα Ελλάδος θα έχει έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι και το νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα ανώτερα στελέχη της ΤτΕ με εκπροσώπους των δανειστών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη θέσπιση στόχων ανά τράπεζα για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων .

Μάλιστα σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Ελλάδος, το πλαίσιο αδειοδότησης θα είναι έτοιμο στις 29 Φεβρουαρίου και διευκρίνισε πως «υπάρχει ενδιαφέρον από τις συγκεκριμένες εταιρείες», υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η προσέλκυση κεφαλαίων. «Το ζήτημα είναι» συνέχισε «πως επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες θα βρουν κεφάλαια για να συνεχίσουν την λειτουργία τους».

Σε ότι αφορά τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημείωσε πως δεν απασχόλησαν τη συνάντηση με τους δανειστές. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι από τα 9,5 δις ευρώ των «κακών» τραπεζών έχουν ανακτηθεί μόλις 700-800 εκατ ευρώ. Να σημειωθεί ότι ειδικά για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, η έκθεση της Blackrock που έχει αποσταλεί στις τράπεζες, περιλαμβάνει διάφορα μοντέλα διαχείρισης της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων.

Τέλος ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έχει καλή αίσθηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το