Ελλάδα

Συστάσεις της Κομισιόν στην Ελλάδα για το προσφυγικό

prosfiges

Εγκρίθηκε σήμερα η έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, καθώς και μια πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων όσον αφορά στην εφαρμογή των κανόνων της συνθήκης από τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, οι προτεινόμενες συστάσεις θα υποβληθούν στο Συμβούλιο για έγκριση. Παράλληλα σημειώνεται ότι ο Μηχανισμός Αξιολόγησης Σένγκεν, προβλέπει τον έλεγχο της εφαρμογής των ενιαίων κανόνων από εμπειρογνώμονες των κρατών-μελών και της Frontex.

O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η δυνατότητα της Ένωσης να διατηρήσει ένα χώρο απαλλαγμένο από ελέγχους εξαρτάται από την ικανότητα της αποτελεσματικής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων.

«Σήμερα προτείνουμε μία δέσμη συστάσεων για να διασφαλίσουμε ότι, σε όλα τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, διεξάγονται έλεγχοι σύμφωνα με τους κανόνες Σένγκεν. Παράλληλα, αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για να βελτιώσουν την κατάσταση και υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα τμήματα του συνολικού σχεδίου της Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών είναι να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η Σένγκεν. Μπορούμε να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν μόνον εάν εφαρμόζουμε τους κανόνες που τον διέπουν» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν τονίζει ότι στόχος των συστάσεων είναι να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά και αποτελεσματικά όλους τους κανόνες της Σένγκεν.

Οι συστάσεις αφορούν τομείς όπως τη βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής, της εξασφάλισης επαρκούς προσωπικού, την καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών και τον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις ζήτησε από την Ελλάδα να «εγκαταστήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιτήρησης, το οποίο θα καλύπτει τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Ο κ. Ντομπρόφσκις ανέφερε ότι η δράση αυτή μπορεί να υποστηριχτεί από θαλάσσιες περιπολίες με χρήση πλοίων και ελικοπτέρων, καθώς και ικανοποιητικό αριθμό χερσαίων περιπολιών στα νησιά.

 «Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε να εντοπίζονται ακόμα και μικρά πλοία που διασχίζουν τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» ανέφερε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι εν λόγω συστάσεις τώρα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο. Για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με αυτές τις συστάσεις, η Επιτροπή μπορεί, βάσει του άρθρου 19α του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, να υποδείξει στο αξιολογούμενο κράτος – μέλος, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η ανάπτυξη ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων ή η υποβολή στρατηγικού σχεδίου το οποίο θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο το εν λόγω κράτος μέλος θα διαθέσει το δικό του προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Οι προτάσεις της Επιτροπής πρέπει να εγκριθούν από επιτροπή των κρατών – μελών με ειδική πλειοψηφία. Το αξιολογούμενο κράτος μέλος έχει στη συνέχεια προθεσμία τριών μηνών για να ολοκληρώσει τις διορθωτικές δράσεις.

Αν, μετά την παρέλευση τριών μηνών από την έγκριση των συστάσεων του Συμβουλίου, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν για την κάλυψη αυτών των ελλείψεων, η Επιτροπή δύναται να ενεργοποιήσει την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν.

Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, εάν τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 19α δεν είναι αποτελεσματικά, το Συμβούλιο μπορεί, με βάση πρόταση της Επιτροπής, να συστήσει σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους στο σύνολο ή σε συγκεκριμένα τμήματα των εσωτερικών συνόρων του(ς) ως λύση εσχάτης ανάγκης, προκειμένου να προστατευθεί το κοινό συμφέρον στον χώρο Σένγκεν. Η σύσταση του Συμβουλίου πρέπει να εγκριθεί με ειδική πλειοψηφία.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το