Κόσμος

«Πόλεμος» στις ακαθαρσίες σκύλων με… όπλο το DNA

skilos

«Πόλεμο» στα περιττώματα των σκύλων στα πεζοδρόμια της πόλης κήρυξε η ισπανική πόλη Γκουανταλαχάρα, που ξεκίνησε να δημιουργεί βάση δεδομένων με το DNA σκύλων για να μπορεί να γνωρίζει τους ιδιοκτήτες που δεν φροντίζουν να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των τετράποδων φίλων τους!

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε επίσημα η δημοτική αρχή την Δευτέρα, το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στην περιοχή και κάτοικοι της περιοχής παραπονιούνται συχνά στους αρμόδιους.

«Αυτό το μέτρο θα κάνει τους πολίτες να επαγρυπνούν και ελπίζουμε ότι θα μειωθούν οι… αμελείς ιδιοκτήτες σκύλων, που αφήνουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους σε δημόσιους δρόμους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του δήμου.

Παρότι η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να κόψει πρόστιμο σε όσους δεν μαζεύουν τα περιττώματα των σκύλων τους, το μέτρο αυτό δεν έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Έτσι, ο δήμος αποφάσισε να δαπανήσει ένα αρκετά μεγάλο κονδύλι για να «χτυπήσει» το πρόβλημα στη ρίζα του. Για να δημιουργηθεί η βάση δεδομένων DNA, ο δήμος θα αναγκάσει όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων να προσκομίσουν ένα δείγμα σάλιου ή μερικές τρίχες του ζώου τους.

Η συλλογή των δειγμάτων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2016 και θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα βελτιώσουν την υγιεινή και την αισθητική της πόλης μας» δήλωσε ο σύμβουλος περιβαλλοντικών θεμάτων Francisco Ubeda. Οι… παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 250 ευρώ και παράλληλα θα πρέπει να καταβάλλουν και το κόστος της ανάλυσης του δείγματος.

Με την ίδια βάση δεδομένων, οι αρχές θα μπορούν να εντοπίζουν επικίνδυνους σκύλους που κυκλοφορούν στην πόλη, να γνωρίζουν τους ιδιοκτήτες όλων των ζώων και να διερευνούν περιπτώσεις κακοποίησης ζώων.

Η Γκουανταλαχάρα δεν είναι η μοναδική πόλη της Ισπανίας, που χρειάστηκε να «υιοθετήσει» ένα τόσο δραστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στη δημιουργία βάσης δεδομένων DNA τετράποδων έχουν κοινοποιήσει και οι Ταρραγόνα, η Ουέλβα και η Μάλαγα.
Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το