Ελλάδα

Έστηνε πυρήνες τζιχαντιστών σε όλη την Ευρώπη

newego_LARGE_t_420_54627581

Πηγαινοερχόταν ανεμπόδιστα στη Συρία και εκτόξευε από εκεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημόσιες απειλές για σφαγή «απίστων» ποζάροντας με πολεμικά αυτόματα, παρά την παρακολούθησή του από μυστικές υπηρεσίες της Ευρώπης, λόγω του ιστορικού τρομοκρατικής δράσης, της πολυετούς ποινής που έχει εκτίσει και των υψηλών διασυνδέσεών του με την Αλ Κάιντα την περασμένη δεκαετία.

Το 2007 ο «Μάξιμος» καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση για τις βομβιστικές επιθέσεις που ετοίμαζε στο Σεράγεβο. Παρ’ όλα αυτά αποφυλακίστηκε το 2011 και το 2014 εμφανίστηκε με αναρτήσεις του στο Διαδίκτυο στη Συρία

Ο 29χρονος Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, γνωστός με το κωδικό όνομα «Μάξιμος», θεωρείται πως έχει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση «πυρήνων» τζιχαντιστών στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Η σύλληψή του σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο την περασμένη Πέμπτη στα ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, μαζί με έναν 20χρονο με καταγωγή από την Υεμένη, έχει σημάνει συναγερμό στις αστυνομικές Αρχές, στην αντιτρομοκρατική και στην ΕΥΠ, αλλά και σε ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Ο γεννημένος στη Σερβία βοσνιακής καταγωγής και σουηδικής υπηκοότητας Μπεκτάσεβιτς έφτασε αεροπορικώς την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα (πιθανότατα στις 23/1) από τη Σουηδία, όπου διαμένει, μέσω Κοπεγχάγης, μαζί με τον 20χρονο. Και οι δύο χρησιμοποίησαν κανονικά τα νόμιμα σουηδικά τους διαβατήρια. Eμειναν δύο μέρες στην ελληνική πρωτεύουσα και πιθανολογείται ότι στην Αθήνα προμηθεύτηκαν μαχαίρια, ρούχα παραλλαγής και εξοπλισμό επιβίωσης. Στη συνέχεια ταξίδεψαν για την Αλεξανδρούπολη, με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Eβρου, με σκοπό να περάσουν στην Τουρκία και μέσω αυτής -όπως εκτιμούν οι αστυνομικές Αρχές- να περάσουν στη Συρία και στις περιοχές που ελέγχει το ISIS.

Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, σε έναν έλεγχο ρουτίνας, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ τους βρήκαν να περιφέρονται στα ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης, ρωτώντας με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να μεταβούν στην Τουρκία και τους προσήγαγαν στην Αστυνομική Διεύθυνση για έλεγχο ταυτότητας. Oπως διευκρίνιζαν στο «Eθνος» πηγές της ΕΛ.ΑΣ., δεν υπήρξε κάτι στη συμπεριφορά τους που κίνησε υποψίες, ούτε η εμφάνισή τους προσομοίαζε σε τζιχαντιστές (είχαν «εξευρωπαϊσμένα» χαρακτηριστικά, χωρίς το χαρακτηριστικό μακρύ μούσι, προφανώς για να περνούν κατά το δυνατόν απαρατήρητοι, ενώ το ντύσιμό τους ήταν δυτικότροπο). Σε έλεγχο που έγινε σε ταξιδιωτικό σάκο που είχαν μαζί τους βρέθηκαν δύο κυνηγετικά μαχαίρια με μήκος λεπίδας 23 και 32 εκατοστών, ένας αορτήρας (λουρί) πολεμικού όπλου, ένα στρατιωτικού τύπου γιλέκο, σημαντικό χρηματικό ποσό και δύο κινητά τηλέφωνα. Οταν συμβουλεύτηκαν τη βάση δεδομένων και διαπίστωσαν ποιος είναι ο ένας από τους συλληφθέντες, οι αστυνομικοί ενημέρωσαν την αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ.

assets_LARGE_t_420_54627528

Ο Μπεκτάσεβιτς ποζάρει με το καλάσνικοφ ανά χείρας στη Συρία

Συνεκτιμώντας και το «βαρύ» ιστορικό του Μπεκτάσεβιτς, ο εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης άσκησε σε βάρος των συλληφθέντων ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή οπλισμού με σκοπό την προμήθεια τρομοκρατικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τους Ελληνες αξιωματικούς, οι δύο νεαροί, ύποπτοι ως τζιχαντιστές, είναι μη συνεργάσιμοι με τις αστυνομικές Αρχές και αρνούνται πεισματικά να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους τίθενται.

Μάξιμος
Πρωταγωνιστής σε ντοκιμαντέρ

assets_LARGE_t_420_54627525

Η υπόθεση του νεαρού «Μάξιμου» ενέπνευσε τον Σουηδό σκηνοθέτη Οσκαρ Χέντιν, ο οποίος στο ντοκιμαντέρ του, με τίτλο «Πονεμένη Καρδιά», επιχείρησε να ερμηνεύσει το φαινόμενο νεαρών μουσουλμάνων, παιδιών μεταναστών, που έχουν μεγαλώσει στις ανεκτικές σκανδιναβικές κοινωνίες, αλλά στην ενηλικίωσή τους αποφασίζουν να θυσιάσουν τη ζωή τους στο όνομα του Αλλάχ. Ο σκηνοθέτης βρήκε στο Σεράγεβο τον Λέναρντ, έναν 28χρονο φίλο του Μπεκτάσεβιτς και του έθεσε το ερώτημα. Η απάντηση του νεαρού ήταν πως «ο Αλλάχ μας έχει ζητήσει να κατατρομοκρατούμε τον εχθρό σε περίπτωση πολέμου. Οπότε, αν έχουμε πόλεμο, τότε ναι, είμαι τρομοκράτης».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Σουηδία
Στο τοπ – 20 των υπόπτων

Ως «άτομο με ψυχολογικά προβλήματα και δυσκολία ένταξης στο κοινωνικό σύνολο, που υποστηρίζει από μικρή ηλικία ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις» χαρακτηρίζεται από τις σουηδικές μυστικές υπηρεσίες ο Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, ο οποίος συνελήφθη στον Εβρο.

assets_LARGE_t_420_54627526

ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ

Ο Μπεκτάσεβιτς γεννήθηκε στη Σερβία και μεγάλωσε στη Σουηδία απ’ όπου και η φωτογραφία με συμμαθητές του. Δεξιά πάνω στιγμιότυπο από βίντεο όπου ο Μπεκτάσεβιτς με συνεργό του ετοιμάζουν τα εκρηκτικά για τις επιθέσεις στο Σεράγεβο. Κάτω η ζώνη με τα εκρηκτικά που θα χρησιμοποιούσε

Μολονότι ο 29χρονος Σουηδός με καταγωγή από τη Βοσνία συγκαταλέγεται στη σουηδική λίστα με τους «20 υπόπτους για πιθανή ανάληψη δράσης», αποκαλύπτεται ότι ήταν σε θέση να ταξιδεύει προς χώρες όπου δραστηριοποιούνται τρομοκρατικές οργανώσεις με χαρακτηριστική ευκολία.

Στις 2 Μαΐου 2014 ανέβασε στο προφίλ του στο Facebook με το όνομα Abu Imaad As Sandzaki (το οποίο πλέον έχει απενεργοποιηθεί) φωτογραφία με καλάσνικοφ, την οποία δημοσιεύει το «Εθνος».

assets_LARGE_t_420_54627529

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συλλέξει τότε οι σουηδικές Αρχές, ο 29χρονος δεν είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά ανήκε σε πυρήνα της Αλ Κάιντα και πολεμούσε στη Συρία. Λίγες ημέρες μετά την αναστολή της ποινής του από δικαστήριο της Σουηδίας ο 29χρονος φέρεται να ταξίδεψε στη Συρία για να πολεμήσει ως μαχητής της Αλ Κάιντα.

Μάλιστα 4 μήνες μετά την επίμαχη φωτογραφία ο Μπεκτάσεβιτς είχε επιβεβαιώσει στον «Guardian» από τη Σουηδία όπου είχε επιστρέψει ότι σε επιδρομή αμερικανικού drone στη Συρία είχε σκοτωθεί ο 19χρονος Ibrahim Kamara, γνωστός Βρετανός τζιχαντιστής, με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε. Φέρεται να διατηρούσε επαφές με μαχητές ισλαμιστικών οργανώσεων και να έχει ταξιδέψει σε Σομαλία αλλά και Υεμένη.

assets_LARGE_t_420_54627530

O 20χρονος Amer Al Hasani, ο οποίος συνελήφθη με τον Μπεκτάσεβιτς στον Εβρο, είναι υπήκοος Υεμένης. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες, προκειμένου να εξακριβώσουν αν οι δύο νεαροί έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Λευτέρης Μπιντέλας
ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ 18 ΧΡΟΝΩΝ
Το 2005 ετοίμαζε επιθέσεις σε δυτικές πρεσβείες στο Σεράγεβο

Ο Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς γεννήθηκε το 1987 στη Σερβία. Μεγάλωσε σε προάστιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, όπου μετοίκησε το 1984, σε ηλικία 7 ετών, μαζί με τη μητέρα του και τον μικρότερο αδελφό του, έπειτα από τον θάνατο του πατέρα του σε τροχαίο.

Το 2005, σε ηλικία 18 ετών, συνελήφθη μαζί με έναν 20χρονο τουρκικής καταγωγής Δανό υπήκοο, σε διαμέρισμα της θείας του στο Σεράγεβο, όπου οι αστυνομικές Αρχές είχαν πληροφορίες από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες πως ετοίμαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος πρεσβειών δυτικών χωρών. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν 18 κιλά εκρηκτικής ύλης, πυροκροτητές, μια τσάντα που περιείχε μια ζώνη με εκρηκτικά, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο εικονίζονται ο ίδιος, μαζί με άλλο ένα άτομο, φορώντας κουκούλες full face, να κατασκευάζουν βόμβες και να λένε πως προορίζονται για την Ευρώπη, προκειμένου να τιμωρηθούν όσοι έστειλαν δυνάμεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Το συγκεκριμένο βίντεο ήταν και αυτό που έφερε τις μυστικές υπηρεσίες στα ίχνη τους.

Τον ανέκριναν οι Βρετανοί
Ο Μπεκτάσεβιτς ανακρίθηκε από τη βρετανική ΜΙ5 ως οργανωτής ομάδας ισλαμιστών τρομοκρατών που σχεδίαζαν πολλαπλές επιθέσεις με στόχο μεταξύ άλλων τον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον. Οι βρετανικοί Times, επικαλούμενοι πηγές των βρετανικών Αρχών, δημοσιοποίησαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο νεαρός είχε διασυνδέσεις στα υψηλά κλιμάκια της Αλ Κάιντα, έχοντας συναντηθεί μάλιστα ακόμα και με τον τότε ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι. Βάσει πληροφοριών που λήφθηκαν από τον υπολογιστή του και στο κινητό του τηλέφωνο, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο Λονδίνο τρία άτομα, μεταξύ αυτών ένας 22χρονος Μαροκινός, στέλεχος της Αλ Κάιντα στη βρετανική πρωτεύουσα με την κωδική ονομασία «τρομοκράτης 007».

Το 2007 ο «Μάξιμος» καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών και 4 μηνών. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, αποδείχτηκε πέρα από κάθε αμφισβήτηση πως είχαν ταξιδέψει στη Βοσνία τον Οκτώβριο του 2005, με σκοπό να οργανώσουν και να εκτελέσουν τρομοκρατικές ενέργειες. Στον 20χρονο Τούρκο που συνελήφθη μαζί του επιβλήθηκε ποινή 13 ετών, ενώ σε φυλάκιση 8 και 2,5 ετών καταδικάστηκαν δύο Βόσνιοι που τους χορήγησαν τα εκρηκτικά. Ο 18χρονος τότε τρομοκράτης εξέτισε τα δύο πρώτα χρόνια της ποινής του στη Βοσνία και συνέχισε σε σουηδική φυλακή, όπου εκδόθηκε έπειτα από αίτημα των σουηδικών Αρχών. Το 2011 αποφυλακίστηκε, χωρίς να του απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, ενώ συνέχισε να βρίσκεται υπό τη διακριτική παρακολούθηση των αστυνομικών Αρχών και των μυστικών υπηρεσιών. Παρ’ όλα αυτά, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2014 εμφανίστηκε με μια ανάρτησή του στο Facebook, με το ψευδώνυμο Αμπού Ιμάντ Ας Σανζάκι, να βρίσκεται στη Συρία, να ποζάρει κρατώντας πολεμικό αυτόματο όπλο και να εκτοξεύει απειλές κατά των Εβραίων της Παλαιστίνης, προειδοποιώντας τους με ολικό αφανισμό και σφαγή που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία.

Τα ερωτήματα
Επειτα από την αποκάλυψη της συγκεκριμένης ανάρτησης στον σουηδικό Τύπο, ο λογαριασμός διαγράφηκε από τη δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν έκρυβαν την απορία τους για το γεγονός ότι ένας τρομοκράτης με αυτό το παρελθόν μπορεί να ταξιδεύει ανεμπόδιστα στη Συρία και να πιάνεται σε έναν τυχαίο αστυνομικό έλεγχο στον Εβρο. Επίσης, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι δύο συλληφθέντες επέλεξαν να ταξιδέψουν μέσω Ελλάδας και όχι απευθείας στην Τουρκία. Για τα μαχαίρια που βρέθηκαν πάνω τους, δεν έχει διευκρινιστεί αν κατάφεραν να περάσουν από τους ελέγχους των αεροδρομίων ή αν τα προμηθεύτηκαν μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το