Κόσμος

Τσακισμένη Συρία: Eικόνες Αποκάλυψης μιας κάποτε μαγικής χώρας (photos)

A bus blocks a road amid damage on the Salah Al-Din neighbourhood frontline in Aleppo

Η Συρία βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στο μάτι του κυκλώνα. Οι εικόνες καταστροφής που φτάνουν μέχρι τους δέκτες και τα λάπτοπ μας, μάς έχουν πείσει να βάλουμε τη χώρα σε ένα κουτάκι που γράφει «Είναι σε πόλεμο» και χωράει κάθε φρικαλεότητα, κάθε συμφορά, κάθε απαράδεκτη και ανήκεστη βλάβη, αφήνοντάς μας ασυγκίνητους λόγω συνήθειας.

«Αυτά έχει ο πόλεμος», σκέφτεται κανείς, και κατατάσσει τη Συρία στους losers του πλανήτη, για τους οποίους επιφυλάσσει το πολύ μια συμπάθεια της στιγμής.Κι όμως. Η Συρία ήταν μια τόσο όμορφη χώρα. Κουλτούρα μαγική, χωνευτήρι θρησκειών και πολιτισμών, τόπος συνάντησης ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Σύριοι εμιγκρέδες, ζάπλουτοι από τα Εμιράτα, ψαγμένοι τουρίστες, ιδίως Αμερικανοί, λάτρευαν τη Συρία για τον αμίμητο τρόπο ζωής της.Οι Σύροι ζούσαν σε σκηνικό που θύμιζε ταινία, με την παράδοση ζωντανή και θάλλουσα, με μια διάλεκτο της αραβικής κελαρρυστή και απαλή σαν βελούδο, με μουσικές θαυμάσιες, με κουζίνα ζηλευτή.

Μνημεία; Πάνω από 1000 αποτελούν διατηρητέα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς, τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν 22, τα περισσότερα εκ των οποίων ΕΘνικά Πάρκα.Στη Δαμασκό έκανες βόλτα και συναντούσες τέσσερα πατριαρχεία σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους. Η εβραϊκή συνοικία έθαλλε ενώ οι μουσουλμάνοι έκαναν άριστη «παρέα» με τους χριστιανούς και οι πόλεις γιόρταζαν τόσο τα Χριστύγεννα όσο και το ραμαζάνι. Ήταν μοναδικό παράδειγμα lifestyle στην πιο ουσιαστική έννοια του όρου η Συρία.Με όλα τα πολιτικά προβλήματα του παρελθόντος, ουδείς μπορούσε να προβλέψει ότι η χώρα θα ζήσει το χειρότερο εφιάλτη της. Η καταστροφή της είναι ανυπολόγιστη ζημιά για την ανθρωπότητα. Όχι μόνο το φυσικό σώμα, αλλά και η ψυχή της Συρίας που πάσχει, η κουλτούρα της που καταστράφηκε, πιθανώς για πάντα, είναι μια τεράστεια απώλεια.

Πηγή www.tff.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το