Ελλάδα

Τον εφιάλτη της βίας ζουν οι Ελληνίδες στο πλευρό τού «νταή συντρόφου»

kakopoiisi

Η 42χρονη Λέλα Μαυρομάτη από την Ορμύλια Χαλκιδικής ετοιμαζόταν να πάει βόλτα με τα παιδιά της. Δεν πρόλαβε όμως, αφού ο εν διαστάσει σύζυγός της Ζαν Κλοντ Λέσι της αφαίρεσε τη ζωή με 7 μαχαιριές μπροστά στα μάτια του 6χρονου γιου τους. Τα χτυπήματα ήταν απανωτά. Ολα μαρτυρούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, την ένταση αλλά και την αγριότητα της στιγμής.

Δεν έχουν τέλος και στη χώρα μας τα αιματηρά περιστατικά έμφυλης βίας, ενώ σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας αυτή η βία σχετίζεται με την κτητικότητα αλλά και την υπεροχή που νιώθουν οι σύζυγοι έναντι της συντρόφου τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ για το έγκλημα και την ενδοοικογενειακή βία, οι μισές από τις γυναίκες που έπεσαν θύματα ανθρωποκτονίας το 2012 έφυγαν από τη ζωή από το χέρι του συζύγου ή του συντρόφου τους. Αντίθετα, μόνο ένα 6% των ανδρών-θυμάτων δολοφονήθηκαν από τις συζύγους τους. Η γυναίκα παραμένει ακόμη και σήμερα το «εύκολο» θύμα του συζύγου που προσβάλλεται, αδυνατεί να δεχθεί την πραγματικότητα και οδηγείται στη δολοφονία, αν και στη συνέχεια φαίνεται ότι το μετανιώνει…

Η υπόθεση της 42χρονης από τη Χαλκιδική μοιάζει με πολλές ιστορίες του παρελθόντος. Η άτυχη κοπέλα βρισκόταν σε διάσταση με τον δράστη και, όπως λένε οι πληροφορίες, περίμενε την έκδοση του διαζυγίου. Μάλιστα, φέρεται ότι του είχε δώσει και χρήματα για να φύγει, όπως και έκανε, πηγαίνοντας στην Ιταλία. Επέστρεψε όμως, για να εκδικηθεί, αφαιρώντας τη ζωή της και παίρνοντας μαζί του τον μικρότερο γιο τους στον οποίο είχε υπερβολική αδυναμία.

«Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές. Το ανεξέλεγκτο πάθος, και η ζήλια μπορεί να προκαλέσει τέτοιες ψυχώσεις που να οδηγήσουν στον φόνο. Ο άνδρας εκείνη τη στιγμή αισθάνεται πιο δυνατός και προσβεβλημένος. Δεν δέχεται την απόρριψη. Οταν όμως οι δράστες συνέλθουν και καταλάβουν τι έχουν κάνει, νιώθουν τύψεις, απομονώνονται και αυτοτιμωρούνται», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Δημήτρης Τσοβόλας, αναφερόμενος μάλιστα και το παράδειγμα του Γρηγόρη Κούλα, ο οποίος αφαίρεσε τη ζωή της συζύγου του, στραγγαλίζοντάς την, όταν αντιλήφθηκε όπως υποστήριξε, ότι εκείνη είχε άλλη σχέση.

«Τη λάτρευα. Η ζωή μου έχασε το νόημά της όταν έμαθα ότι είχε άλλη σχέση», είχε πει στο δικαστήριο, το οποίο σε δεύτερο βαθμό έσπασε τα ισόβια στο πρόσωπό του, αναγνωρίζοντας σύνδρομο κατάθλιψης.

Σε μια στιγμή
«Είναι ένας συνδυασμός συναισθημάτων», αναφέρει ο Α. Κούγιας. «Ο άνδρας δεν δέχεται να χάσει ούτε τη γυναίκα ούτε όμως και τα παιδιά. Το πάθος για τη γυναίκα γίνεται αυτόματα πάθος και για τα παιδιά που σκέφτονται ότι θα χάσουν. Γι’ αυτό πολλές φορές παίρνουν μαζί τους και ένα από τα παιδιά. Αυτές οι δολοφονίες δεν είναι σχεδόν ποτέ προμελετημένες. Γι’ αυτό άλλωστε τα εγκλήματα αυτά γίνονται είτε με μαχαίρι είτε με τα χέρια και συνοδεύονται από πολλαπλά χτυπήματα που φανερώνουν την ένταση της στιγμής. Αντίθετα, όταν δράστης μίας δολοφονίας είναι γυναίκα, αυτή έχει σχεδόν πάντα προμελετήσει το έγκλημα. Οι γυναίκες λειτουργούν βάσει σχεδίου, και όχι σε βρασμό…».

«Δεν θα συγχωρήσω ποτέ τον εαυτό μου, δεν αντέχω να τον βλέπω στον καθρέφτη», είχε πει στους αστυνομικούς ο Γ. Κατσιλάμπρου, καθηγητής μουσικής, ο οποίος το 2008 σκότωσε τη γυναίκα του και μητέρα δύο παιδιών με το… ηλεκτρικό σίδερο. Αιτία της δολοφονίας, όπως είπε, ήταν ότι η σύζυγος έθιξε τον ανδρισμό του πάνω σε έντονο καβγά, γεγονός που τον έβγαλε εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 43% των γυναικών στα 28 κράτη-μέλη έχουν περάσει κάποιας μορφής σεξουαλική ή ψυχολογική βία. Το 2012, οι μισές από τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν ήταν θύματα του συντρόφου τους, ενώ 120 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως έκαναν σεξ χωρίς τη θέλησή τους. Μία στις δέκα γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ακόμη και μέσω Διαδικτύου, ενώ 119 χώρες έχουν νομοθετήσει για να αντιμετωπίσουν και να τιμωρήσουν φαινόμενα ενδο-οικογενειακής βίας.

Η έμφυλη βία στην Ελλάδα
Αυτό το είδος της βίας βασίζεται στο φύλο και αφορά κυρίως τις γυναίκες οι οποίες πέφτουν θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας κυρίως από τον σύντροφό τους ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους και σπανιότερα από αγνώστους.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, αυτή η βία σχετίζεται με την κτητικότητα αλλά και την υπεροχή που νιώθουν οι σύζυγοι έναντι της συντρόφου, με αποτέλεσμα να τις κακοποιούν τόσο λεκτικά όσο και σωματικά, με ακραία έκφανση της κτητικότητας τη δολοφονία.

Η Γραμμή SOS 15900 στο διάστημα 11/3/2011 έως 17/11/2015 δέχθηκε 22.388 κλήσεις και 254 ηλεκτρονικά μηνύματα. Στην πλειονότητά τους εκείνες που σήκωσαν το ακουστικό και αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους ήταν οι ίδιες οι γυναίκες, ωστόσο ένα περίπου 30% των καταγγελιών έγιναν από φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα.

Ειδικότερα: Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 17.829 (80%) αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από αυτές οι 13.017 κλήσεις (73%) αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 4.812 κλήσεις (27%) αφορούσαν σε καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα (κυρίως από φίλους-ες 26%, γονείς 16%, άλλους συγγενείς 15%, αδελφούς/ές 12%, γείτονες 12% και άλλα άτομα 15%).

Από τις 13.017 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 11.045 κλήσεις (83%) αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία, οι 176 κλήσεις (1%) σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 165 κλήσεις (1%) σε περιπτώσεις βιασμού, οι 11 κλήσεις (0,1%) σε πορνεία, 9 κλήσεις (0,07%) σε trafficking και 459 κλήσεις (3%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας.Οι γυναίκες συνήθως καλούν για λάβουν ψυχολογική ή κοινωνική υποστήριξη, νομική βοήθεια, αναζήτηση στέγης για φιλοξενία ή εργασία. Από τις 13.017 γυναίκες που κάλεσαν τη γραμμή, οι 8.042 (62%) είναι μητέρες.

Πλειονότητα οι παντρεμένες
Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την εργασιακή τους κατάσταση φαίνεται ότι 3.578 (27%) είναι απασχολούμενες, από τις οποίες 467 (13%) είναι αυτοαπασχολούμενες, 3.437 (26%) είναι άνεργες, από τις οποίες 475 (14%) μακροχρόνια άνεργες και 1.545 (12%) είναι ανενεργές, από τις οποίες 98 (6%) παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση.

Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που κάλεσαν τη γραμμή SOS είναι παντρεμένες και ζουν με τον σύζυγο κάτω από την ίδια στέγη. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι 6.301 (48%) είναι έγγαμες, 1.342 (10%) είναι άγαμες, 904 (7%) σε διάσταση, 705 (5%) διαζευγμένες, 190 (1%) σε κατάσταση χηρείας και 466 (4%) σε συμβίωση.

Η έμφυλη βία δεν έχει… ηλικία, αφού από τα τηλεφωνήματα των γυναικών τα τέσσερα τελευταία χρόνια προκύπτει ότι: 412 (3%) είναι από 15 έως 24 ετών, 3.360 (26%) είναι από 25 έως 39 ετών, 3.476 (27%) είναι από 40 έως 54 ετών, 999 (8%) είναι από 55 έως 64 και 547 (4%) είναι από 65 ετών και άνω. Από τις γυναίκες που απάντησαν στην ερώτηση για το μορφωτικό τους επίπεδο φαίνεται ότι 12 (0,1%) είναι τυπικά αναλφάβητες, 666 (5%) έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια ή την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 903 (7%) την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 500 (4%) τη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση μη τριτοβάθμιου επιπέδου και 1.619 (13%) την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από τα στοιχεία που έδωσαν για την εθνικότητα τους ή για άλλα χαρακτηριστικά τους προκύπτει ότι: 9.237 (71%) είναι Ελληνίδες, 999 (8%) είναι μετανάστριες, 22 (0,2%) ανήκουν σε μειονότητες, 91 (1%) είναι ΑμΕΑ και 21 (0,2%) ανήκουν στην κατηγορία των άλλων μειονεκτούντων ατόμων.

Ως προς την οικονομική κατάσταση, από τις γυναίκες που απάντησαν στην αντίστοιχη ερώτηση 2.210 (17%) την περιγράφουν ως μέτρια, 2.105 (16%) την αναφέρουν ως κακή, 1.273 (10%) ως καλή, 612 (5%) ως πολύ κακή και 182 (1%) ως πολύ καλή.

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Ελληνικό… ρεκόρ συζυγοκτονιών με 33 θύματα σε ενάμιση χρόνο

Ρεκόρ… συζυγοκτονιών έκανε η Ελλάδα το 2009 και το μισό 2008, καθώς μέσα σε ενάμιση χρόνο σημειώθηκαν 33 φόνοι… Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί δράστες αυτοκτονούν, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς το θύμα τους. Αυτός είναι ένας λόγος που δεν καταγράφονται ερευνητικά οι συζυγοκτονίες, καθώς ο δράστης μετά γίνεται αυτόχειρας. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά που σόκαραν την κοινωνία είναι τα εξής: Τον Αύγουστο του 2008, στην Αρνισσα Πέλλας, 40χρονος μαχαιρώνει την 23χρονη σύζυγό του και τραυματίζει τον πατέρα του, ο οποίος προσπάθησε να τη σώσει, ενώ τον ίδιο μήνα 31χρονος αποκεφαλίζει την 25χρονη σύζυγό του στη Σαντορίνη.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους καθηγητής Μουσικής σκοτώνει τη σύζυγό του και τη θάβει σε γειτονικό πάρκο στη Φιλοθέη. Εναν μήνα μετά, στα Τρίκαλα, 33χρονος μαχαιρώνει και σκοτώνει μέσα στον δρόμο την 37χρονη πρώην φίλη του μπροστά στα μάτια της κόρης της και της μητέρας της, γιατί δε μπορούσε να δεχτεί τον χωρισμό τους και στη συνέχεια αυτοκτονεί. Τον Ιανουάριο του 2009 63χρονος από το Αιγάλεω σκοτώνει με καραμπίνα τη εν διαστάσει σύζυγό του, ενώ δύο μήνες αργότερα ένας 43χρονος στα Μέγαρα σκοτώνει τη γυναίκα του και μετά βάζει φωτιά στο διαμέρισμά τους για να καλύψει τα ίχνη του.

Αυτοκτονίες
Τον Απρίλιο του 2009 στον Χορτιάτη 38χρονος στραγγαλίζει την 35χρονη σύζυγό του και αυτοκτονεί. Εναν μήνα μετά, στη Γλυφάδα, 70χρονος τραυματίζει βαριά την 56χρονη σύζυγό του και αυτοκτονεί επειδή νομίζει ότι την έχει σκοτώσει ενώ ένας 55χρονος στον Κάλαμο χρησιμοποιεί αιχμηρό αντικείμενο για να σκοτώσειτη γυναίκα του και στη συνέχεια επίσης αυτοκτονεί.

Τον Ιούνιο του 2009, στην Καλλίπολη Πειραιά 85χρονος σκοτώνει με πολλαπλά χτυπήματα με μαχαίρι την 70χρονη σύντροφό του. Τον Αύγουστο του 2009, στα Ανω Λιόσια ένας 41χρονος περιέλουσε την 27χρονη σύζυγό του με εύφλεκτο υγρό και της έβαλε φωτιά. Η γυναίκα κινήθηκε φλεγόμενη στους θάμνους στην προσπάθειά της να σωθεί. Υπέκυψε λόγω των εκτεταμένων εγκαυμάτων μερικές μέρες αργότερα. Τον ίδιο μήνα, στα Τρίκαλα 58χρονος σκότωσε με πολλαπλά χτυπήματα με τσαπί τη 41χρονη σύζυγό του, ενώ στη Ρόδο 30χρονη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών δολοφονείται με μαχαιριές στον θώρακα και στην πλάτη από τον εν διαστάσει σύζυγό της.

Απιστευτη κτηνωδια
Τον Απρίλιο του 2009 στην Καλαμάτα, 29χρονη γυναίκα ακρωτηριάζεται με αλυσοπρίονο από τον πρώην σύζυγό της, που της αποκόπτει και τα τέσσερα άκρα.

  • 50% των γυναικών που έπεσαν θύματα ανθρωποκτονίας το 2012 έφυγαν από τη ζωή από το χέρι των συζύγων ή των συντρόφων τους, πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια αυτοκτόνησαν…
  • 119 χώρες έχουν νομοθετήσει για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, την ώρα που μία στις δέκα γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση
  • 22.388 κλήσεις δέχθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στην Ελλάδα, το 80% των οποίων αφορούσε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το