Ελλάδα

Αφησαν την «πόρτα» του σχολείου ανοιχτή για να… επιστρέψει ο παιδεραστής δάσκαλος

paiderastia

Μία απόφαση Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για δημόσιο υπάλληλο που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων μαθητριών προκάλεσε την αντίδραση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, ο οποίος υπέβαλε ένσταση στην ετυμηγορία του οργάνου.

Η υπόθεση αφορούσε εκπαιδευτικό στον νομό Τρικάλων εναντίον του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για σεξουαλική παρενόχληση 10χρονων μαθητριών μετά από καταγγελία γονέων. Ο εκπαιδευτικός συνελήφθη τον Μάιο του 2015 και επτά μήνες αργότερα συνεδρίασε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο το οποίο επέβαλε ποινή 12μηνης παύσης και περικοπής των αποδοχών του κατηγορουμένου υπαλλήλου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην υπηρεσία του μετά την πάροδο της ποινής. Ο Λ. Ρακιντζής άσκησε ένσταση στην απόφαση του πειθαρχικού οργάνου και παρέπεμψε την υπόθεση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης λόγω της σοβαρότητας των κατηγοριών.

Με την πάροδο του χρόνου μειώνονται οι περιπτώσεις κακοδικίας και ατιμωρησίας στο Δημόσιο, αλλά ακόμα καταγράφονται αποφάσεις που ρίχνουν στα… μαλακά τους δημοσίους υπαλλήλους που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το δικαίωμα της ένστασης που έχει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης λειτουργεί στην κατεύθυνση της απόδοσης δικαιοσύνης από τα πειθαρχικά όργανα του Δημοσίου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά δάσκαλο σε δημοτικό σχολείο του νομού Τρικάλων ο οποίος κατηγορείται ότι υπέπεσε στο «πειθαρχικό παράπτωμα χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός υπηρεσίας», όπως αναφέρεται στο πειθαρχικό δίκαιο. Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός, σύμφωνα με τον φάκελο που σχηματίστηκε και εξετάστηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως και τον Μάιο του 2015 «εκμεταλλευόμενος την αθωότητα και τη μειωμένη ικανότητα για αντίσταση» οκτώ 10χρονων μαθητριών -όπως αναφέρει το κείμενο της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου- «ενήργησε ασελγείς πράξεις με αυτές», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Ο εκπαιδευτικός που δίδασκε στην τετάρτη τάξη του δημοτικού κατηγορείται, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ότι «προσέγγιζε στα θρανία των μαθητριών κατά την ώρα του μαθήματος και, αφού έσκυβε ή γονάτιζε δίπλα τους, έθετε το χέρι του εξωτερικά των ενδυμάτων τους στην περιοχή των γεννητικών τους οργάνων, τις θώπευε και τις έψαυε (άγγιζε).

Το ίδιο έκανε και όταν καλούσε τις μαθήτριες στην έδρα της τάξης προκειμένου να τις εξετάσει για το μάθημά τους», αναφέρει ο πειθαρχικός φάκελος του εκπαιδευτικού που αξιολογήθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο. Επισημαίνεται δε ότι δύο συγκεκριμένες μαθήτριες τις «θώπευε και τις έψαυε και στο στήθος είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά των ενδυμάτων τους».

Εκμεταλλεύτηκε την αθωότητα

assets_LARGE_t_420_54627307

Στον πειθαρχικό φάκελο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι πράξεις στοιχειοθετούν το αδίκημα της «αποπλάνησης ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή και κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκων που δεν συμπλήρωσαν τα 14 έτη». Ο εκπαιδευτικός κατηγορείται ότι προέβη σε αυτές τις πράξεις «για να ικανοποιήσει και να διεγείρει τη γενετήσια ορμή και επιθυμία του» γνωρίζοντας την ηλικία των κοριτσιών. Στις κατηγορίες περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι προέβη σε αυτές τις πράξεις «έχοντας την ιδιότητα του προσώπου που του είχαν εμπιστευτεί να επιβλέπει τις μαθήτριες… εκμεταλλευόμενος την αθωότητα, την εμπιστοσύνη, που του έδειχναν οι μαθήτριες λόγω της ιδιότητάς του ως δασκάλου του και τη μειωμένη ικανότητά τους προς αντίσταση λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και προσβάλλοντας την αγνότητα της παιδικής τους ηλικίας», όπως αναφέρεται στο εισηγητικό.

Η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για την τιμωρία του εκπαιδευτικού στις 12 Ιανουαρίου του 2016 με βάση το παραπάνω ιστορικό ήταν η επιβολή πειθαρχικής ποινής παύσης 12 μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στην υπηρεσία του μετά την πάροδο της ετήσιας ποινής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από καταγγελία των γονέων των οκτώ μαθητριών τον Μάιο του 2015, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων άσκησε ποινική δίωξη για αποπλάνηση παιδιών και την κατηγορία για ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή. Κατόπιν παραγγέλθηκε διενέργεια ανάκρισης από την ανακρίτρια Τρικάλων και μετά την απολογία του κατηγορούμενου εκπαιδευτικού εκδόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας ένταλμα προσωρινής κράτησης του εκπαιδευτικούς στις φυλακές Τρικάλων.

Στη γραπτή απολογία που κατέθεσε ο εκπαιδευτικός στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο αρνήθηκε τις κατηγορίες και εξηγεί ότι «παρεξηγήθηκαν» κάποιες κινήσεις του απέναντι στις μαθήτριες γιατί -όπως αναφέρει- «είναι πολύ κινητικός άνθρωπος και την ώρα του μαθήματος δεν κάθεται στην έδρα, αλλά κινείται ανάμεσα στους μαθητές του, τους οποίους παροτρύνει με διάφορους τρόπους και κινήσεις να συμμετέχουν στο μάθημα όπως σκύβοντας κοντά τους, χτυπώντας τους στην πλάτη ή στους μηρούς, μιλώντας τους χαμηλόφωνα κ.τ.λ.» (!!!). Το Πειθαρχικό Συμβούλιο, αν και έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του εκπαιδευτικού δεν ήταν βάσιμοι καθώς και ότι οι καταγγελίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι δεν υποκινήθηκαν από ταπεινά κίνητρα κάποιων προσώπων εναντίον του δασκάλου τους, επέβαλε την ποινή-χάδι της 12μηνης παύσης. Nα σημειωθεί ότι οι μαθήτριες «πέρασαν» από τη βάσανο της παιδοψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, όπου διαπιστώθηκε ότι «τόσο η αντιληπτική ικανότητα όσο και η μνήμη βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ ο δείκτης ευφυΐας τους ήταν φυσιολογικός όπως και η ψυχική και σωματική τους κατάσταση».

Στην ένσταση που κατέθεσε ο γενικός επιθεωρητής Λ. Ρακιντζής στις 21 Ιανουαρίου ζητά την παραπομπή του θέματος στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό με το αίτημα της απόλυσης, καθώς εκτιμά ότι θα έπρεπε να ληφθούν περαιτέρω υπόψη η προσβολή της γενετήσιας ελευθερίας και ανηλικότητας όπως αυτή γίνεται φανερή από την ποινική διαδικασία και την απόφαση για προσωρινή κράτηση.

Προκλητικες αποφασεις
Εκπαιδευτικοί που έπεσαν στα μαλακά

Στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις όπου επιβλήθηκαν ποινές-χάδια σε δημοσίους υπάλληλους που κατηγορούνταν για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων, με αποτέλεσμα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης να καταθέτει ενστάσεις στις αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων ζητώντας την αποπομπή των κατηγορουμένων από το Δημόσιο. Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω υποθέσεις στις οποίες ο Λ. Ρακιντζής άσκησε το δικαίωμα της ένστασης ζητώντας την απόλυση των κατηγορουμένων:

• Εκπαιδευτικός έκανε ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθήτρια του δημοτικού τα σχολικά έτη 2004-2005 και 2005-2006 και είχε αναπτύξει μία πολύ καλή σχέση με την οικογένειά της. Η σχέση αυτή συνεχίστηκε και όταν η μαθήτρια αποφοίτησε από το Δημοτικό και φοίτησε στο Γυμνάσιο. Στις 15-9-2009 συναντήθηκε με τη μαθήτρια στην είσοδο της κατοικίας της και γνωρίζοντας ότι απουσίαζαν οι γονείς της άρχισε ασελγείς χειρονομίες και την παρενοχλούσε σεξουαλικά. Ο εκπαιδευτικός κατηγορήθηκε για αναξιοπρεπή ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή, καταδικάστηκε από το Β’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε φυλάκιση δέκα (10) μηνών με αναστολή για μία τριετία. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του επέβαλε ποινή εξάμηνης παύσης με πλήρη στέρηση των αποδοχών

• Καθηγητής Πληροφορικής σε λύκειο της Αττικής κατά τη διάρκεια του μαθήματος επισκεπτόταν το facebook και ομάδες group του facebook του τύπου «sex in Athens», καθώς και ένα βίντεο στο YouTube με άσεμνο τίτλο και περιεχόμενο. Συνομιλούσε μέσω facebook με δύο μαθήτριες με τρόπο ανάρμοστο για εκπαιδευτικό και συγκεκριμένα τις προσκάλεσε για καφέ και για συζήτηση με θέμα τις σχέσεις ανδρών και γυναικών, τους έδωσε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του για να επικοινωνήσουν μαζί του και προέβαλλε τον εαυτό του ως γυμνασμένο άνδρα με μεγάλες αντοχές. Από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του επιβλήθηκε η ποινή του προστίμου αποδοχών σαράντα ημερών.

• Από το 2008 έως και το 2009 εκπαιδευτικός στη Δυτική Ελλάδα κατηγορήθηκε ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά ανήλικες μαθήτριες έως 12 ετών στο σχολείο και στη φιλαρμονική στην οποία συμμετείχε. Στις καταγγελίες αναφερόταν ότι χάιδευε τις μικρές μαθήτριες πάνω από τα ρούχα τους και τις φιλούσε στους μηρούς και στο μάγουλο. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη για αποπλάνηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος και προφυλακίστηκε. Με απόφαση Συμβουλίου Πλημμελειοδικών παύθηκε η ποινική δίωξη και τέθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης συναναστροφής του με ανηλίκους, στο πλαίσιο του κύριου επαγγέλματός του. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών.

Απόλυση αντί για χάδια
Για τρεις υποθέσεις στο παρελθόν που αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων από τους καθηγητές τους ο ΓΕΔΔ είχε ζητήσει την απόλυση των κατηγορουμένων από το Δημόσιο.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το