Οικονομία

Το Ταμείο δεν βιάζεται να κλείσει η αξιολόγηση

lagarde

Σε δύο δόσεις θα γίνει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους εκπροσώπους των δανειστών, που επιστρέφουν τελικά στην Αθήνα και αφού στο μεταξύ είχαν αναβάλει την άφιξή τους, ζητώντας όλο και περισσότερα στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των αποστολών του ΔΝΤ και των υπολοίπων θεσμών θα επέστρεφαν στην ελληνική πρωτεύουσα στις 18 Ιανουαρίου, κάτι που άλλαξε εν μέσω φημών για διαφωνίες και αξεπέραστες διαφορές σε σημαντικά θέματα του προγράμματος. Οι διαφορές εντοπίζονται στα εξής θέματα:
  • Στις συντάξεις και στις περικοπές που φαίνεται ότι απαιτούν οι δανειστές.
  • Στον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος είναι υπό αίρεση, αφού τα τεχνικά κλιμάκια εντόπισαν προβλήματα.
  • Στα μέτρα που ζητούν οι δανειστές για τα έτη 2017 και 2018 και τα οποία ίσως αγγίξουν τα 2 δισεκατομμύρια.

Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο -το αργότερο την Τρίτη- εκτός απροόπτου και της αποστολής του ΔΝΤ θα ηγηθεί, όπως πάντα, η χαμηλών τόνων Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία έχει κατηγορηθεί για παρουσίαση σκληρών θέσεων, αν και στις συναντήσεις αποφεύγει να τοποθετείται. Οι επικεφαλής των δανειστών θα παραμείνουν στην Αθήνα για μία εβδομάδα, θα επιστρέψουν στη βάση τους και στη συνέχεια στις 22 Φεβρουαρίου θα επανέλθουν στην ελληνική πρωτεύουσα. Στην Αθήνα βρίσκονται εδώ και δέκα μέρες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που φαίνεται πως είχαν συγκρούσεις με τους Ελληνες ομολόγους τους για αρκετά από τα θέματα που άπτονται του προγράμματος.

Ολα ανοιχτά
Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνει όμως το Ταμείο, διαπιστώθηκε καθυστέρηση στην υλοποίηση και το θέμα αυτό θα απασχολήσει τους επικεφαλής των αποστολών. Πάντως η κυβέρνηση απορρίπτει τα περί καθυστέρησης.

Πηγή στην Ουάσιγκτον, από την οποία ζητήσαμε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι το Ταμείο απαιτεί μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 15% στις κύριες συντάξεις, μας απάντησε ότι οι θέσεις του ΔΝΤ εκφράζονται από τα επώνυμα στελέχη του και όχι από ανώνυμες πηγές. Θεωρούν, δε, ότι οι πληροφορίες αυτές, που δημοσιεύθηκαν από έγκυρα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, εκπορεύθηκαν από την Αθήνα, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως αμφισβητούν ότι προέρχονται από την Ουάσιγκτον. Βεβαίως η άρνηση των εκπροσώπων του Ταμείου να τοποθετηθούν επί της ουσίας είναι και ένα μήνυμα ότι όλα είναι ανοιχτά.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Aντρέας Αντριάνο, δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το Ταμείο δεν είχε ολοκληρώσει μέχρι την Πέμπτη τη μελέτη της ελληνικής πρότασης, άρα θεωρεί ότι δεν έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις γι’ αυτό καθαυτό το κείμενο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Βελκουλέσκου «κατεβαίνει» στην Αθήνα μεταφέροντας τις θέσεις του Ταμείου για την ελληνική πρόταση. Παρά το γεγονός ότι δεν τοποθετείται το ΔΝΤ για το θέμα, εντούτοις κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα ζητήσει να ενταχθεί το Ασφαλιστικό στον προϋπολογισμό. Εάν ισχύει η πληροφορία, τότε τα νέα δεν είναι καλά, μας είπε πηγή εκτός Ταμείου. Η πηγή αναμένει ότι για το Ασφαλιστικό «θα γίνει μάχη» και άφησε να εννοηθεί ότι εάν δεν λυγίσει η κυβέρνηση Τσίπρα, τότε θα υπάρξει αδιέξοδο.

Σε ό,τι αφορά νέα αιτήματα των δανειστών, π.χ. αυτά που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις ή τις συλλογικές συμβάσεις, το «Εθνος» πληροφορήθηκε τα εξής: «Εάν το Ταμείο επιστρέψει στην Αθήνα και ως ?δανειστής?, με τον παλιό του δηλαδή ρόλο, τότε τα θέματα αυτά (σ.σ.: εννοεί των ομαδικών απολύσεων) θα τεθούν από την κ. Βελκουλέσκου».

Εάν όμως επιστρέψει με τον ρόλο που είχε στην προηγούμενη επίσκεψη των επικεφαλής των αποστολών, τότε το ΔΝΤ δεν θα θέσει το ίδιο τα θέματα αυτά, αλλά μέσω των άλλων θεσμών. Η πηγή μάς είπε ότι ουδείς μπορεί να προκαταλάβει την αξιολόγηση και ότι στη διάρκειά της μπαίνουν ή και αποσύρονται θέματα ανάλογα με την εξέλιξη της συζήτησης.

Το χρέος
Αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, που πιθανότατα θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη συζητήσεων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η πηγή θεωρεί ότι «είναι όλα ανοιχτά». Πιστεύει ότι η πραγματική και δύσκολη δουλειά θα γίνει στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης, που ξεκινά στις 22 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει το λιγότερο μέχρι τις 11 Μαρτίου. Η πηγή εξέφρασε τον φόβο ότι μέχρι τότε δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η κ. Βελκουλέσκου με τους Ευρωπαίους ομολόγους της θα χρειαστεί να επιστρέψουν ξανά, για τρίτη, ίσως και τέταρτη φορά. Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι δεν βιάζονται.

Οι πολιτικοί προϊστάμενοι των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως ο επίτροπος Μοσκοβισί, εξέφρασαν την επιθυμία για γρήγορη ολοκλήρωση της επιθεώρησης, αλλά η πηγή «διέγνωσε» ότι και αυτοί και το ΔΝΤ κρύβονται πίσω από τα επαγγελματικά στελέχη.

Σημείωσε με νόημα ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει συχνές επαφές με τον κ. Πολ Τόμσεν και διακινδύνευσε την υπόθεση ότι ο πρώτος καθοδηγεί τον δεύτερο. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο μπορεί να μη σχολίασε τις επιθέσεις εναντίον του Δανού επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης, αλλά ξεκαθαρίστηκε πως έχει την πλήρη υποστήριξη της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ.

Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι στη συνάντηση της κ. Λαγκάρντ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας δεν παραβρέθηκαν ο κ. Τόμσεν και η κυρία Βελκουλέσκου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το