Τοπικά

Σε 20 χρόνια θα κατοικείται η Σελήνη, αλλά μόνο για επιστήμονες…”Θ”

ΜΟΥΣΑΣ 1

Σε περίπου 20 χρόνια θα έχουν δημιουργηθεί στη Σελήνη βάσεις για να χρησιμοποιούνται από επιστήμονες τόνισε ο βραβευμένος αστρονόμος κ. Ξενοφών Μουσάς, ο οποίος μίλησε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς στο πλαίσιο «Κύκλου Εκδηλώσεων Λόγου» που διοργανώνουν από κοινού το Πορφυρογένειο Ίδρυμα και το Γενικό Λύκειο Αγριάς.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την ομιλία του κ. Μουσά για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων και ενθουσιάστηκε από τις γνώσεις ενός σπουδαίου επιστήμονα, ο οποίος διετέλεσε καθηγητής της Φυσικής του Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής, καθώς επίσης και διευθυντής του Αστεροσκοπείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Απλός και προσιτός ο βραβευμένος αστρονόμος μετέβη στην Αγριά από το πρωί της Πέμπτης, όπου επισκέφθηκε το ΓΕΛ Αγριάς. Εκεί τον υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη οι καθηγητές του σχολείου, ενώ λίγο αργότερα πραγματοποίησε ομιλία σο αμφιθέατρο που την παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, ο κ. Μουσάς μίλησε με θέμα «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, η Επιτομή της Ελληνικής Φιλοσοφίας».

Ο καθηγητής τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός αποτελεί σημαντικότατο τεχνολογικό επίτευγμα, το αρχαιότερο πολύπλοκο επιστημονικό όργανο. Κατασκευάστηκε περίπου στα μισά του 2ου π.Χ. αιώνα και θεωρείται ο «αρχαιότερος υπολογιστής, το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν, ένα πιθανολογούμενο πλανητάριο και αστρονομικό ωρολόγιο». Έτσι, αποδεικνύεται ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αξιοσημείωτη επίδοση και σε αυτό τον τομέα, παράλληλα με τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά, τις επιστήμες, την αρχιτεκτονική και τις καλές τέχνες.

Στο τέλος της ομιλίας ο καθηγητής εγκαινίασε τη σχετική έκθεση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Ιδρύματος, θα είναι επισκέψιμη ύστερα από συνεννόηση με το Γενικό Λύκειο και θα διαρκέσει ένα μήνα.

Πρόκειται για μία έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε σε σχολεία και πανεπιστήμια, ελληνικά και ξένα, και σε μουσεία, καθώς επίσης στη NASA και στην UNESCO, με ευρεία ανταπόκριση από το κοινό. Συγκεκριμένα παρουσιάζει το Μηχανισμό των Αντικυθήρων και συγχρόνως τη γέννηση και την εξέλιξη της ελληνικής αστρονομίας που έγινε από πρακτική, πραγματική επιστήμη με τη βοήθεια των μαθηματικών και της φυσικής, ακολουθώντας τη θεωρία των Πυθαγορείων. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν αλληλεπιδραστικά μοντέλα του Μηχανισμού, καθώς επίσης και τρισδιάστατες αλληλεπιδραστικές εικόνες της επιφάνειας του Μηχανισμού.

Δυναμική παρουσία ο Βόλος

Ο κ. Μουσάς απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε πως επισκέπτεται πολύ συχνά τα σχολεία της χώρας και πραγματοποιεί ομιλίες πάνω στο αντικείμενό του. Μάλιστα δείχνει ενθουσιασμένος από το επίπεδο των Ελλήνων μαθητών, αλλά και από το ενδιαφέρον τους για την αστρονομία λέγοντας πως έχουμε εξαιρετικά ταλέντα. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Βόλο και τη σχέση του με την αστροφυσική λόγω και της πολύχρονης δράσης της Εταιρείας Διαστήματος που δικαίως, όπως επισήμανε, βραβεύτηκε φέτος από την Ακαδημία Αθηνών.

Βάσεις στη Σελήνη

Ο βραβευμένος αστρονόμος αναφέρθηκε και στο θέμα του εποικισμού της Σελήνης μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να γίνει εποικισμός της Σελήνης με τη μορφή της μόνιμης κατοικίας ανθρώπων. Και αυτό γιατί είναι ασύμφορο οικονομικά, ενώ είναι συνάμα και ανθυγιεινό. Ωστόσο αυτό που βλέπει να γίνεται μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, είναι να δημιουργηθούν βάσεις σε διάφορα σημεία, όπου εκεί θα μεταβαίνουν επιστήμονες για σύντομα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να κάνουν έρευνα. Η έρευνα είναι πολύτιμη για τη μελέτη του ηλιακού συστήματος, της Γης, αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

«Μη λησμονούμε πως πλήθος εξοπλισμού που χρησιμοποιούμε σήμερα, δημιουργήθηκαν αρχικά για το σκοπό της εξερεύνησης του Διαστήματος. Για παράδειγμα όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουμε σήμερα στην καθημερινότητά μας, παρήχθησαν αρχικά για την έρευνα του διαστήματος. Ακόμη και τα σωληνάκια που βάζουν στις εγχειρήσεις για την καρδιά. Άρα η έρευνα στο διάστημα, έχει όφελος και για την καθημερινότητά μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το