Τοπικά

Στο Βόλο αύριο η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Έλενα Κουντουρά

κουντουρά

Αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί από το φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», το «Θεματικό έτος πολιτισμού 2016» που είναι αφιερωμένο στις γεύσεις και φέρει τον τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».
Το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει ετοιμαστεί θα παρουσιαστεί στους φορείς και στους πολίτες μεθαύριο Σάββατο στις 7 το βράδυ, στο ξενοδοχείο «Ξενία» Βόλου, με την παρουσία και της αν. υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και ανωτάτων στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού.
Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση προς τους φορείς της Μαγνησίας των δράσεων και εκδηλώσεων για το«Θεματικό έτος πολιτισμού 2016» και του Ημερολογίου 2016 με θέμα: «8 Γυναικείοι Συνεταιρισμοί μας ταξιδεύουν…».
Στην ανακοίνωσή του ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» αναφέρει:
«Το νέο θέμα του 2016 έρχεται ως συνέχεια των δραστηριοτήτων για το 2015 που αφορούσε στον πολιτισμό της θάλασσας, συνεχίζοντας έτσι την προσπάθεια αναψηλάφησης σημαντικών πολιτιστικών συνιστωσών του πολιτιστικού αποθέματος της Μαγνησίας.
Οι γεύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, είναι συνυφασμένες με τα βιώματα, τη μνήμη και τις στιγμές του κάθε ανθρώπου, αποτελώντας ταυτόχρονα μια τελετουργική διαδικασία. Γύρω από ένα τραπέζι εξελίσσονται όλες οι σημαντικές στιγμές ενός ανθρώπου, όπως η γέννηση, ο έρωτας, ο γάμος και ο θάνατος. Ο πολιτισμός των γεύσεων, όπως εξελίσσεται στους αιώνες, αποτελεί ένα μακρινό ταξίδι, με άποψη και εναλλακτικές αντιλήψεις που συνεχώς διαμορφώνονται στο χρόνο.
Η Μαγνησία και η περιοχή της Αγιάς ως περιοχή διακονίας της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού είναι πλούσια σε προϊόντα, όπως: Βότανα, ψάρια, γλυκά, μαρμελάδες, μέλι, γαλακτοκομικά, φρούτα, κρασιά, λάδι, λουκάνικα, ξηροί καρποί, χαλβάς, χυμοί, χωριάτικα ζυμαρικά, προϊόντα με ονομασία προέλευσης, καθώς και τοπικά προϊόντα, τα οποία μεταποιούνται σε μικρές οικογενειακές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Ο πολιτισμός των γεύσεων στη Μαγνησία είναι ένα κράμα εδεσμάτων, πολιτισμού και φυσικού περιβάλλοντος. Συνεπώς, η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον κάθε περιοχής αποτελούν μια αρραγή ενότητα, που θα πρέπει να την λάβουμε υπόψη ως τέτοια.
Το «Θεματικό έτος πολιτισμού 2016», «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», μπορεί να μετεξελιχθεί ή να αποτελέσει αφορμή για ένα τοπικό δίκτυο με διαδρομές γεύσης και πολιτισμού, όπου προϊόντα, τοπικές υπηρεσίες και δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μια αξέχαστη ταξιδιωτική γαστρονομική εμπειρία υψηλού επιπέδου.
Ο πολιτισμός των γεύσεων και ο τουρισμός, εκτός του ότι πρέπει να συναντηθούν και να συνυπάρξουν αρμονικά, μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες της τοπικής ανάπτυξης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το