Ελλάδα

Απολογισμός και κατά μέτωπο επίθεση στον Μητσοτάκη

newego_LARGE_t_1101_54624939

Του αγώνα που έχει δώσει εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνησή του υπεραμύνθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κομματική εκδήλωση για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβο Ντο, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνο της ανάγκης και της οργής είχα πει κάποτε, σήμερα θα πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν θα γίνει μια φωτοβολίδα της Ιστορίας γιατί είναι η μεγάλη λαϊκή και προοδευτική παράταξη που εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας, είναι ο λαϊκός κόσμος που αγωνίζεται τίμια», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ανοικτή πολιτική συγκέντρωση του κόμματος στο Τάε Κβο Ντο, με αφορμή τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της Αριστεράς.

Τόνισε πως γνωρίζει ότι σε κάθε βήμα «θα βρίσκουμε τη διαπλοκή και τη δεξιά που θα παραχαράσσει την ιστορία, τις θέσεις, τις προθέσεις μας, θέλουν να κλείσουμε τις ντουλάπες με τους σκελετούς, το ξέρουμε γι’ αυτό προχωράμε αταλάντευτοι». Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι το 2016 θα είναι η χρονια της οριστικής ρήξης με το παλιό, το έτος μηδέν, της αρχής του τέλους αυτής της πολυετούς σκληρής επιτροπείας για τον τόπο.

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ οι δύο πόλοι της αντιπαράθεσης

newego_LARGE_t_1101_54624959

Στη βάση της εκπροσώπησης του λαϊκού κόσμου, δηλαδή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ευθέως το δίπολο μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ «του κ Μητσοτάκη», στον οποίο καταλογίζει την εκπροσώπηση των λίγων και των συμφερόντων. «Τα διλήμματα ένα χρόνο μετά είναι πιο καθαρά από ποτέ. Αποκρυσταλλώνεται σε πολιτικό επίπεδο η ταξική αντιπαράθεση που οξύνθηκε τα προηγούμενα χρόνια, οριοθετούνται με σαφήνεια οι δυό πόλοι της αντιαπράθεσης: Από τη μια η νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που στηρίζεται από την ακροδεξιά παρέα του κ. Σαμαρά που έχουν πάρει και θέσεις αντιπροεδρίας και από την άλλη είναι η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς οι πολλοί απέναντι στους λίγους», τόνισε. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του ότι τον ΣΥΡΙΖΑ τον εξέλεξε ο λαϊκός κόσμος, ενώ τον κ. Μητσοτάκη τα βόρεια προάστεια και οι πλούσιες περιοχές της χώρας. «Καθένας εκπροσωπεί τα κοινωνικά συμφέροντα της ιδεολογίας που εκφράζει», είπε.

Ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος με τους αγρότες

newego_LARGE_t_1101_54624934

Με αυτό το δίπολο να διατρέχει το πνεύμα μεγάλου μέρους της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε εκτενείς συγκρίσεις της τωρινής συμφωνίας με εκείνη που προτεινόταν πριν από το δημοψήφισμα, αλλά και με τα δύο πρώτα μνημόνια, καθώς επίσης και των δεσμεύσεων που θα εφάρμοζε η κυβέρνηση Σαμαρά εάν δεν εκλεγόταν ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ή τι θα γινόταν με μια κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. «Είναι τουλάχιστον θράσος να ακούει κανείς σήμερα τον κ. Μητσοτάκη να μιλά για τον ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν χρέωσε τη χώρα με τη διαπραγμάτευσή του», είπε.

Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ευθέως ποια είναι η πρόταση του για το ασφαλιστικό «που λεηλάτησαν 40 χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και να επιλέξει εάν θα είναι με τις κινητοποιήσεις των αγροτών ή με το ΔΝΤ και ποια είναι η πρόταση του για τους αγρότες που «αυτοί φτωχοποίησαν». Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες, διαχωρίζοντας εκείνους που εκπροσωπούν τις αυθεντικές αγωνίες του αγροτικού κόσμου από κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές που κάνουν τώρα τους επαναστάτες ενώ είχαν δώσει αγώνα για την καμπάνια του «Ναι», όπως και ορισμένοι εκ των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ.

newego_LARGE_t_1101_54624935

Σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων και σε κάθε περίπτωση κάλεσε όλους να αναλάβουν την ευθύνη τους γι’ αυτό το μείζον εθνικό θέμα, διατυπώνοντας το δίλημμα: «ή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ή κατάρρευσή του».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ανοικτός στον διάλογο με τους αγρότες, «είμαστε έτοιμοι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ευελιξίας και κάθε διαπργματευτικό περιθώριο» είπε για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να διατηρήσει αλώβητο το ύψος των σημερινών συντάξεων, προτείνοντας το βάρος της αναγκαίας αλλαγής να το μοιραστούμε όλοι και όχι να πέσει πάλι στους αδύναμους. Έθεσε το ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη αν θέλει ή όχι τη μικρή αύξηση των εργοδοτικών ειςφορών. Είπε ότι προχωρούν ήδη οι αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες μέσα από διάλογο μαζί τους, ότι δεν θα βάλει η κυβέρνηση στο ίδιο τσουβάλι τους απλούς γιατρούς, δικηγόρους, τους πολιτικούς μηχανικούς με τους ιδιοκτήτες δικηγορικών εταιρειών, κατασκευαστικών και ιδιοκτητών θεραπευτηρίων. Διευκρίνισε ότι το φορολογικό δεν εμπεριέχεται στα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. Είπε ότι για τη φορολόγηση των αγρότων θα ισχύσει το 2016 ό,τι το 2015, ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί να προστατέψει το εισόδημά τους, ότι την επόμενη 5ετία υπάρχει η δυνατότητα για 20 δισ κοινοτικών επιδοτήσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση και πως το ζήτημα είναι η δίκαιη και η παραγωγική διανομή αυτών των πόρων. Είπε ότι στις κινητοποιήσεις η πλειοψηφία των αγροτών παίρνουν πολύ μικρότερες επιδοτήσεις από τα έξοδά τους, εμείς γι’ αυτούς νοιαζόμαστε, αυτούς θέλουμε να προστατεύσουμε, είπε ο κ. Τσίπρας.

newego_LARGE_t_1101_54624936

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν θα έδινε τη μάχη η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη να προστατέψει τις συντάξεις των συνταξιούχων που έχουν δει μειώσεις 40% τα τελευταία 4 χρόνια και είπε ότι ο κ. Βρούτσης είχε δηλώσει προεκλογικά ότι εάν γίνει υπουργός Εργασίας θα έφερνε πρόταση για οριζόντια μείωση κατά τουλάχιστον 30% των συντάξεων και πλήρη εξαφάνιση των επικουρικών. «Ε λοιπόν την ίδια πρόταση έφερε ο Κατρούγκαλος τώρα;», είπε καταδεικνύοντας το μέγεθος της διαφοράς. Είπε ότι η ΝΔ δεν θα έδινε καμία μάχη από αυτές που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ διότι «η ιδεολογία τους είναι αυτά που πιστεύουν οι δανειστές και το ΔΝΤ».

Είπε ότι αυτοί που λεηλάτησαν τη χώρα και παραδόθηκαν αμαχητί στις ορέξεις των δανειστών κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση και ότι η συμμαχία του «ΝΑΙ» παίζει ξανά τα ρέστα της για να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια της διαφθοράς, των καναλαρχών, της αναμονίας, «τους βλέπουμε να προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού της κυβέρνησης πλάι στους πιο αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης, να κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ για θέματα όπως το ασφαλιστικό και να κάνουν με υποκρισία ότι δήθεν στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των επαγγελαμτικών ομάδων. Δεν γίνεται όμως να είσαι και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ. Γιατί κ. Μητσοτάκη δεν γίνεται να είσαι και με τα μπλόκα και με το Ταμείο»

Πηγή www.ethnos.gr
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το