Κόσμος

«Κακοποίησαν» μάσκα του Τουταγχαμών σε μουσείο και θα το πληρώσουν

tut.24.1.527

Η κατάρα του Τουταγχαμών λέγεται πως στοίχισε τη ζωή κάποιων από τους αρχαιολόγους που ανακάλυψαν τον τάφο του, αλλά φαίνεται ότι δεν αφήνει σε ησυχία και όσους δεν… σέβονται τον Φαραώ.

Οχτώ υπάλληλοι μουσείου της Αιγύπτου θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, γιατί κόλλησαν με απίστευτη προχειρότητα το μούσι σε μία ταφική μάσκα του Τουταγχαμών. Ενα χρόνο μετά από την έναρξη της έρευνας για το πώς έσπασε το χρυσό και μπλε μούσι του Φαραώ και επανακολλήθηκε βιαστικά, φαίνεται πως βρέθηκαν οι υπεύθυνοι.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αμέλεια, καθώς η 3.000 ετών μάσκα είναι ένα από τους πόλους έλξης τουριστών στο Κάιρο. Εχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις για το τι συνέβη. Ενα σενάριο θέλει το κομμάτι να έσπασε από ατύχημα, άλλο ότι αφαιρέθηκε γιατί χαλάρωσε και κάποιοι θεώρησαν ότι αν το κολλήσουν με αυτό τον τρόπο δεν θα το προσέξει κανείς. Και μάλιστα, χρησιμοποιώντας μεγάλη ποσότητα ακατάλληλης κόλλας.

tut.24.1.1
Συνολικά, έγιναν τέσσερις προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ζημιά. Σύμφωνα με την Daily News Egypt, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι οι δράστες αγνόησαν όλες τις επιστημονικές μεθόδους αποκατάστασης και προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημά τους χρησιμοποιώντας αιχμηρά μεταλλικά εργαλεία για να απομακρύνουν τα ίχνη της κόλλας που ήταν ορατά, καταστρέφοντας το πολύτιμο κειμήλιο.

Τον περασμένο Οκτώβριο, μία ομάδα συντηρητών με επικεφαλής Γερμανούς ειδικούς ξεκίνησε τις εργασίες αποκατάστασης της ζημιάς που είχε προκληθεί στη μάσκα, την οποία- από το Δεκέμβριο- μπορεί να θαυμάσει ξανά το κοινό.

tut.24.1.2

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το