Κόσμος

Η ελληνική ταβέρνα των ABBA που έκανε μόδα το… συρτάκι στη Στοκχόλμη

assets_LARGE_t_420_54624862

Ούζο, θαλασσινά, τζατζίκι, μπουζούκι και συρτάκι… Θα νόμιζε κανείς ότι βρίσκεται σε ένα ελληνικό νησί τον Αύγουστο, όμως ένα παρόμοιο σκηνικό έχει στηθεί μέσα στο καταχείμωνο στην παγωμένη Στοκχόλμη!

Οκτώ χρόνια μετά την κυκλοφορία του κινηματογραφικού μιούζικαλ «Mamma Mia», που γυρίστηκε στη Σκόπελο, ο Μπιορν Ουλβέους του θρυλικού σουηδικού συγκροτήματος ABBA αποφάσισε να μεταφέρει το άρωμα του ελληνικού νησιού σε μια ελληνική ταβέρνα σε παραθαλάσσια περιοχή της Στοκχόλμης. Εναν παράδεισο για τους φανς των ABBA και τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας.

Αυτό που διαφοροποιεί τη συγκεκριμένη ελληνική ταβέρνα από τις υπόλοιπες δεν είναι μόνο ο διάσημος ιδιοκτήτης του. Το εστιατόριο «Μamma Mia – The Party» υπόσχεται μεν να προσφέρει στους επισκέπτες του μια αληθινή ελληνική εμπειρία με φαγητό, μουσική και χορό, αλλά σε συνδυασμό με ένα μιούζικαλ που εκτυλίσσεται ανάμεσα στα τραπέζια του και με τα τραγούδια των AΒΒΑ… να ρέουν.

Μάλιστα όσοι βρέθηκαν στα εγκαίνια της ταβέρνας, που έγιναν την περασμένη Τετάρτη, έγιναν θεατές ενός πολυαναμενόμενου reunion: της πρώτης φοράς που φωτογραφήθηκαν μαζί μετά το 2008 τα τέσσερα μέλη του θρυλικού ποπ συγκροτήματος. Δυστυχώς, ο Ουλβέους μαζί με την Ανιέτα Φέλτσκογκ, τον Μπένι Αντερσον και την Ανι-Φριντ Λίνγκσταντ δεν τραγούδησαν, αλλά ανέβηκαν για λίγο στη σκηνή, για να χαιρετήσουν τους θαυμαστές τους και να ποζάρουν για τους φωτογράφους.

assets_LARGE_t_420_54624863

Ελληνικό γλέντι με παραδοσιακούς μεζέδες αλλά και το… λογότυπο της ταβέρνας «Νίκος» στη Σκόπελο περιμένουν τους φαν των ABBA στην ταβέρνα «Mamma Mia – The party», που άνοιξε τις πύλες της στη Στοκχόλμη.

Την εμπειρία που έζησε στο εστιατόριο μοιράστηκε με το «Εθνος της Κυριακής» ο Σουηδός Ρόμπερτ Σβένσον, που το επισκέφθηκε μία ημέρα μετά τα εγκαίνια. Μας εξήγησε ότι στη διάρκεια της βραδιάς οι επισκέπτες γίνονται θεατές μιας παράστασης που αφηγείται το τι συνέβη στη Σκόπελο μετά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο γνωστό μιούζικαλ «Mamma Mia». Η παράσταση είναι διαδραστική, καθώς εκτυλίσσεται σε όλους τους χώρους του εστιατορίου -και ανάμεσα στα τραπέζια- και κάθε βράδυ έχει διαφορετικό τέλος, που καθορίζεται από τη συμμετοχή των επισκεπτών.

«Βλέπουμε τι συνέβη μετά τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ταινία: Η κόρη του Νίκου που έχει μια ταβέρνα είναι ερωτευμένη με τον Σουηδό μπάρμαν. Ο Νίκος όμως, παρόλο που και ο ίδιος έχει μια Σουηδή φιλενάδα, δεν εγκρίνει τη σχέση τους», μας είπε ο Ρόμπερτ που έφυγε ενθουσιασμένος από την εμπειρία που έζησε στην ταβέρνα.

assets_LARGE_t_420_54624864

Οι θρυλικοί Αbba βρέθηκαν ξανά μαζί επί σκηνής, όχι για συναυλία, αλλά για να γιορτάσουν τα εγκαίνια της ταβέρνας «Mamma Μia – The party» του Μπιορν Ουλβέους (δεξιά).

Ο Ζορμπάς
«Ηταν μια εκρηκτική βραδιά με ελληνική ατμόσφαιρα και τη μουσική των ABBA. Εκτός από τα τραγούδια τους, ακούγεται η μουσική του Ζορμπά και λίγες ώρες αργότερα βλέπεις όλο το μαγαζί να σηκώνεται και να χορεύει συρτάκι… ήταν φανταστικά!», είπε και μας μίλησε και για το ελληνικό μενού: «Το φαγητό ήταν παραδοσιακό ελληνικό. Το μενού περιλάμβανε ψωμί, ελαιόλαδο, ελιές, τζατζίκι, χωριάτικη σαλάτα, καλαμαράκια, χταπόδι, ψάρια και τηγανητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες. Ηπιαμε ούζο και λευκό και κόκκινο κρασί».

assets_LARGE_t_420_54624865

Οι πρωταγωνιστές του μιούζικαλ «Mamma mia», Μέριλ Στριπ και Πιρς Μπρόσναν, επισκέπτονταν καθημερινά την ταβέρνα του «Νίκου» στη Σκόπελο, που τώρα «μεταφέρθηκε» στη Στοκχόλμη.

Το «Mamma Mia – The Party» δεν είναι απλώς εμπνευσμένο από τις ελληνικές ταβέρνες, αλλά έχει σχεδιαστεί βάσει μιας συγκεκριμένης ταβέρνας, του «Νίκου», στη Σκόπελο, στην οποία συνήθιζαν να τρώνε τα μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου στη διάρκεια των γυρισμάτων της διάσημης ταινίας.

«Σχεδόν τα πάντα είναι εμπνευσμένα από αυτήν την ταβέρνα», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» η εκπρόσωπος Τύπου του εστιατορίου, Στέφανι Μπον, που πρόσθεσε ότι σχεδόν κάθε βράδυ έχουν και Ελληνες επισκέπτες. Η υπεύθυνη της αυθεντικής ταβέρνας στη Σκόπελο, η κυρία Αναστασία, μας είπε ότι βρήκε πολλές ομοιότητες με το δικό της μαγαζί. «Δεν συνεργαστήκαμε για τη δημιουργία της ταβέρνας στη Στοκχόλμη, από τις ειδήσεις έμαθα κι εγώ για αυτήν. Είναι γεγονός ότι έχουν πάρει πολλές ιδέες από το μαγαζί μας.

Το μενού, το ότι είναι δίπλα στη θάλασσα, αλλά και τη διακόσμηση: τα τραπεζάκια, τα μπαλκονάκια και το μπαρ», μας είπε. Και το δικό της μαγαζί είναι φυσικά γεμάτο με αφίσες της ταινίας και καταλόγους με το λογότυπο του «Mamma Mia» και, όπως είπε στο «Εθνος της Κυριακής», «θα ήθελα πολύ να ξανάρθουν στη Σκόπελο, ήταν τότε μια πολύ ωραία περίοδος για το νησί μας».

Στην ταβέρνα της, η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον σύζυγό της Νίκο, πήγαιναν σχεδόν καθημερινά οι πρωταγωνιστές Μέριλ Στριπ και Πιρς Μπρόσναν, και τα περισσότερα μέλη του συνεργείου της ταινίας που είχαν νοικιάσει μια βίλα πολύ κοντά.

Η εμπειρία που έζησε στη Σκόπελο ο Ουλβέους ήταν τόσο δυνατή, που ήθελε «περισσότερος κόσμος να ανακαλύψει τη μαγεία και να την κάνουν δική τους», όπως λέει. «Το όραμά μου είναι επισκέπτες, σερβιτόροι, μουσικοί και καλλιτέχνες να διαμορφώσουν όλοι μαζί το πάρτι σε ένα βράδυ σε μια ελληνική ταβέρνα στο νησί της Σκοπέλου, όπου γυρίστηκε η ταινία.

Με ελαιόδεντρα, ένα συντριβάνι και οτιδήποτε συνοδεύει το ζεστό καλοκαιρινό αεράκι», γράφει ο ίδιος ο Ουλβέους στην ιστοσελίδα του εστιατορίου. «Στην ταβέρνα του Νίκου ανακαλύπτει κανείς το ούζο και τον Ζορμπά, το φαγητό και το κρασί, τα αστέρια και το φεγγάρι, τον ήχο των τζιτζικιών μέσα στη ζεστή νύχτα και ανθρώπους που τραγουδούν και χορεύουν με τη μουσική των ABBA με έναν εντελώς καινούργιο τρόπο».

Παρόλο που οι ABBA προκάλεσαν ενθουσιασμό με την πρώτη τους κοινή φωτογράφηση από το 2008, όταν ρωτήθηκαν για το αν οι τέσσερίς τους σκοπεύουν να ξανατραγουδήσουν μαζί στη σκηνή, ο Αντερσον και ο Ουλβέους απάντησαν αρνητικά.

Χρυσές δουλειές
Μάλιστα στο παρελθόν έχει γίνει γνωστό ότι απέρριψαν μια προσφορά 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για επανασύνδεση του συγκροτήματος. Μετά τη διάλυση των ABBA το 1982 -και αφού και τα δύο ζευγάρια του συγκροτήματος είχαν πάρει διαζύγιο- τα πρώην μέλη του συγκροτήματος συνέχισαν να κάνουν χρυσές δουλειές.

Η συλλογή «ABBA Gold», που κυκλοφόρησε το 1992, είναι στη Βρετανία το δεύτερο άλμπουμ σε πωλήσεις όλων των εποχών και έχει πουλήσει 29 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Οσο για το μιούζικαλ «Mamma Mia», όπου ακούγονται όλες οι επιτυχίες τους, έχει αποφέρει έσοδα 2 δισ. δολαρίων από το ξεκίνημά του το 1999, ενώ μεγάλη εμπορική επιτυχία έκανε και ομώνυμη ταινία, στην οποία πρωταγωνίστησαν η Μέριλ Στριπ και ο Πιρς Μπρόσναν.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το