Οικονομία

Η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε Β- από CCC+ υπό όρους

sp-708_22

Σε αναβάθμιση της Ελλάδας σε B- από CCC+ προχώρησε η Standard & Poor’s, αναφέροντας πως η οικονομία στάθηκε πιο ανθεκτική απ’ ότι περίμενε.

Στο σημείωμά του ο οίκος τονίζει πως «μέχρι τα τέλη Μαρτίου, παρά τις διαφορές μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών, αναμένουμε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που συνδέονται με τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης, ανοίγοντας τον δρόμο για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

Ως εκ τούτου, ο οίκος έθεσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε B- από CCC+.

«Η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψη μας πως οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις είναι ισορροπημένοι», υπογραμμίζει.

Τα κρυφά σημεία της έκθεσης

Όσοι βιαστούν και μείνουν στην ομολογουμένως ξαφνική αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα από τη S&P, μάλλον θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ή μάλλον σχεδόν γεμάτο, καθώς η Έκθεση του Οίκου έχει πολλά και δυσάρεστα για το ελληνικό ζήτημα.

Κατ’ αρχάς, η αναβάθμιση αποδίδεται αφενός στο ότι η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική παρά τα πολλαπλά σοκ αφετέρου στο ότι ο Οίκος “βλέπει” συμφωνία με τους δανειστές ως το τέλος Μαρτίου.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα… όμορφα, αφού σύμφωνα με την S&P η συμφωνία αυτή θα είναι προϊόν συμβιβασμού στο πεδίο του Ασφαλιστικού ήτοι ισορροπία μεταξύ του ελληνικού σχεδίου για αύξηση εισφορών και ενοποιήσεις Ταμείων αλλά και της απαίτησης των δανειστών (κυρίως του ΔΝΤ) για περικοπές συνταξιοδοτικών δαπανών, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι κατά τον Οίκο η κυβέρνηση θα αποδεχθεί και περικοπές συντάξεων για να κλείσει η αξιολόγηση.

Το δεύτερο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι ο Οίκος δεν προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα στα επίπεδα που προβλέπει το Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι θα φτάσει στο 2% το 2019, όταν το Πρόγραμμα στοχεύει σε 3,5% από το 2018 και μετά. Ο Οίκος θεωρεί, μάλιστα, ότι ένας από τους δημοσιονομικούς κινδύνους για φέτος είναι η εφαρμογή των γνωστών αποφάσεων του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων στις συντάξεις το 2012, θέμα για το οποίο η κυβέρνηση επιμένει να τηρεί σιγή ιχθύος.

Το τρίτο και… «καλύτερο» αφορά στην προοπτική του Χρέους και της επιστροφής στις αγορές. Σύμφωνα με τον Οίκο, η όποια ελάφρυνση στο Χρέος θα γίνει μέσω επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, με την υποσημείωση ότι ήδη το κόστος αποπληρωμής είναι χαμηλό. Με βάση, πάντως, την απουσία εμπροσθοβαρών, σημαντικών μειώσεων στο Χρέος, ο Οίκος χαρακτηρίζει πολύ μικρή την πιθανότητα επιστροφής στις αγορές ως το τέλος του Προγράμματος, τουλάχιστον με εκδόσεις μακράς διαρκείας και χαμηλά επιτόκια.

Το κερασάκι με τα πλεονάσματα

Το… κερασάκι στην τούρτα είναι ότι ο Οίκος προβλέπει ότι με αισιόδοξο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5% και πρωτογενή πλεονάσματα 2%, η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 13 χρόνια- δηλαδή κοντά στο 2030- για να ρίξει το Χρέος της κάτω από το 100% κι αυτό υπό την πρόσθετη προϋπόθεση ότι θα καταφέρουμε να εισπράξουμε 20 δισ ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις! Σημειώνεται, δε, ότι σε ενδεχόμενο παρατεταμένων προβλημάτων εφαρμογής του Προγράμματος, ο Οίκος θεωρεί ότι αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία!

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το