Ελλάδα

Σοβαρά επεισόδια από αγρότες στην Κομοτηνή – Σε απεργιακό κλοιό η χώρα (videos)

agrotes

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί στην Κομοτηνή, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, κατά την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, με πρωταγωνιστές εξαγριωμένους αγρότες και δυνάμεις της αστυνομίας, την ώρα που ο αγροτικός κόσμος σε όλη τη χώρα προχωρά στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αντιδρώντας στο ασφαλιστικό. Σε απεργιακούς ρυθμούς κινούνται πολλοί ακόμη κλάδοι.

Στην Κομοτηνή, η ένταση σημειώθηκε όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος επικεπτόταν το κτίριο της Περιφέρειας, αρνήθηκε να δει τους συγκεντρωμένους αγρότες. Όταν ο αστυνομικός διευθυντής τους εξήγησε ότι θα εισέλθει μόνο αντιπροσωπεία, οι αγρότες εξοργίστηκαν και ζήτησαν από τον υπουργό να βγει έξω από το κτίριο και τους μιλήσει.

Όταν εκείνος δεν ήρθε, οι αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο. Απωθήθηκαν από μικρή δύναμη της αστυνομίας που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην είσοδο. Όμως το κλίμα όσο περνούσε η ώρα δυναμιτίζονταν. Οι αγρότες άρχισαν να πετούν καπνογόνα, με αποτέλεσμα να κληθούν διμοιρίες των ΜΑΤ. Στη θέα των ΜΑΤ οι αγρότες δεν πτοήθηκαν, αλλά και πάλι προσπάθησαν να μπουν μέσα. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και υπήρχαν συμπλοκές με αγρότες και ΜΑΤ, ενώ οι συγκεντρωμένοι έριξαν αβγά και καφέδες.

Μετά από μισή ώρα επεισοδίων έξω από το κτίριο αγρότες έσπασαν την είσοδο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χημικών μέσα στο κτίριο.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους 
Εν τω μεταξύ τρακτέρ παρατάσσονται συνεχώς κατά μήκος των δρόμων όλης της χώρας ενώ κλειστή είναι από το μεσημέρι της Τετάρτης η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών, παρά τη συνεχή χιονόπτωση στον νομό που ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες. Τ

Κλειστή, «επ’ αόριστον», όπως δήλωσε ο ίδιος ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής, είναι αυτήν την ώρα και η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων.

Ωστόσο, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας παραμένει ανοιχτή, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος.

Από νωρίρς το πρωί οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα βρίκονται στους δρόμους με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματά τους και κατευθύνονται σε διάφορα κομβικά σημεία επί της Εθνικής και της Εγνατίας Οδού, δηλώνοντας αποφασισμένοι να «πολεμήσουν μέχρι τελικής πτώσης για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό».

Σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Κλειστή είναι και η λεωφόρος Νίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι με 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενισχύοντας έτσι την κινητοποίηση των αλιέων που έδεσαν από νωρίς το πρωί τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο. Αργότερα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα κατευθυνθούν στα διόδια Μαλγάρων, όπου και θα εγκατασταθούν μόνιμα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αγροσυνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης.
Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα να υπερβαίνουν τα 1.200, και όπως μας τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής, «αύριο ξεκινάμε προειδοποιητικά κλεισίματα, και αν μέχρι το Σάββατο δεν αποσύρουν το έκτρωμα που λέγεται ασφαλιστικό και φορολογικό, τότε θα κλείσουμε για όσο χρειαστεί».

Επίσης μπλόκα στήνονται σε Χαλκηδόνα, Νισέλι Αλεξάνδρειας και στην είσοδο του νομού Κιλκίς, ενώ «αν όχι αργότερα, σίγουρα αύριο», αγρότες-κτηνοτρόφοι θα παραταχθούν στον κόμβο της Κουλούρας και στο Μαυροβούνι Πέλλας.

Δυναμικά στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αλιείς, οι οποίοι «έδεσαν» τα πρώτα καϊκια στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, που βρίσκεται κοντά στο κεντρικό λιμάνι της πόλης. «Στην κινητοποίηση συμμετέχουμε όλοι οι ψαράδες από τον νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και τις τριγύρω περιοχές και μπορεί ο καιρός μέχρι στιγμής να μην επιτρέπει σε ορισμένους να έρθουν στο σημείο, ωστόσο μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκονται εδώ, πάνω από 150 καϊκια», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων του νομού, Μάνθος Παγώνης.

 

Πηγή βίντεο: xronos.gr

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το