Τοπικά

Άγνωστος ο αριθμός των κλεμμένων ευρημάτων από τη Μαγνησία “Θ”

Σ7 Φ1

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ευρημάτων, όπως γλυπτά, αγγεία, κεραμικές κατασκευές, νομίσματα και άλλα πολλά, που έχουν κλαπεί από τη Μαγνησία και την Ελλάδα και βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός χώρας, όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Η εκδήλωση αφορούσε στην πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω ένοπλων συρράξεων ή παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών , και τη διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας και το νεοσύστατο σωματείο «Φίλοι του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου».

Η αίθουσα εκδηλώσεων γέμισε ασφυκτικά από συμπολίτες που παρευρέθηκαν για να ενημερωθούν για το σπουδαίο αυτό ζήτημα από τρεις έγκυρους ειδικούς που μίλησαν αναπτύσσοντας σημαντικές πτυχές.

Σ7 Φ2

Ειδικότερα οι ομιλητές ήταν οι κ.κ. Δρ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πρόεδρος της Επικουρικής Επιτροπής της Σύμβασης της UNESCO για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης, με θέμα: «Η πολιτιστική κληρονομιά σε κίνδυνο: παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών», Κατερίνα Δασκαλάκη, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, π. Ευρωβουλευτής, π. Πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, με θέμα: «Πολιτιστική διπλωματία: το μονίμως μετέωρο βήμα», η Βολιώτισσα Δρ Άρτεμις Παπαθανασίου, Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρόεδρος της Διεθνούς Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης, με θέμα: «Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης και ο ρόλος της ομώνυμης Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO».

Την εκδήλωση συντόνισε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Μαγνησίας Δρ Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου.

Η κ. Μπάτζιου-Ευσταθίου αναφέρθηκε στις αρχαιότητες που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και είχαν ως επίκεντρο τον Αλμυρό και τη Νέα Αγχίαλο κυρίως, ενώ για τα κλεμμένα ευρήματα τόνισε πως οι κλοπές, οι συλήσεις και η αρχαιοκαπηλία δεν είναι ένα τωρινό φαινόμενο, αλλά ανάγεται ακόμη και στη ρωμαϊκή εποχή. Γι’ αυτό το λόγο είναι άγνωστος ο αριθμός των ευρημάτων στη Μαγνησία που έχουν κλαπεί και βρίσκονται είτε εντός είτε εκτός χώρας.

Σχετικά με την εκδήλωση υπογράμμισε πως αναπτύχθηκαν όλες οι διαστάσεις του ζητήματος για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο από την αρχαιολογική, όσο και από την νομική και τη διπλωματική. Άλλωστε στη διεκδίκηση κλεμμένων ευρημάτων, δεν αρκεί μόνο η αρχαιολογική τεκμηρίωση αλλά και η νομική διατύπωση και η διπλωματική κινητικότητα.

Ακόμη υπογράμμισε το κύρος των ομιλητών, την μεγάλη παρουσία του κόσμου που θέλησε να ενημερωθεί, αλλά και τη συνεργασία που υπάρχει με τα ΓΑΚ και τους Φίλους του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το