Τοπικά

Σε θέσεις μάχης οι αγρότες σε Μικροθήβες και Αερινό “Θ”

trakter

Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη αναμένεται να στηθεί το πρώτο μπλόκο των αγροτών στις Μικροθήβες από τους παραγωγούς του Αλμυρού, οι οποίοι ήδη από την περασμένη Παρασκευή έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους στη θέση Πλατάνια.

Παράλληλα οι αγρότες από την ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου θα βγάλουν τα τρακτέρ την Τετάρτη στο Αερινό και εκεί θα πραγματοποιήσουν συνέλευση για το τι θα κάνουν στην πορεία, δηλαδή, αν πάνε και αυτοί στο μπλόκο των Μικροθηβών ή αν θα παραμείνουν στο Αερινό.

Όπως αναφέρουν οι αγρότες, σε ένα εισόδημα 10.000 ευρώ, τα 8.500 ευρώ πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές υπέρ του κράτους. Οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται σε 27% (20% με βάση το φορολογητέο εισόδημα +7% για τον κλάδο ασθενείας), ήτοι 2.700 ευρώ. Η φορολογική επιβάρυνση ως φόρος 26% για το 2015 και αντίστοιχη προκαταβολή για το 2016 είναι 5.200 ευρώ. Σε αυτά αν προσθέσουμε 400 ευρώ τον ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια και 200 ευρώ ο φόρος επιτηδεύματος, μας απομένουν 1.500 ευρώ για να πληρώσουμε τα ασφάλιστρα του τρακτέρ και των αυτοκινήτων μας. Αν η εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης γίνει Σεπτέμβριο, με τι χρήματα θα μπούμε την άνοιξη στα χωράφια μας να σπείρουμε;».

Από τη Μαγνησία οι αγρότες του Αλμυρού, του Βελεστίνου και του Πηλίου συγκροτούν μέτωπο το οποίο μένει να φανεί, αν θα είναι ενιαίο σε ένα μπλόκο ή θα έχουμε δύο μπλόκα. Πάντως, πιο πιθανή φαίνεται η προοπτική να δημιουργηθεί ένα μπλόκο και αυτό να βρίσκεται στις Μικροθήβες.

Από την περασμένη Παρασκευή οι αγρότες στον Αλμυρό έβγαλαν τα τρακτέρ στη θέση Πλατάνια κάνοντας ουσιαστικά μια πρώτη προσυγκέντρωση. Τα τρακτέρ που βγήκαν στους δρόμους ανέρχονται στα 100 και αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρουν οι αγρότες από τον Αλμυρό, την Τετάρτη ή την Πέμπτη τα τρακτέρ θα κινηθούν στις Μικροθήβες για να στήσουν το πρώτο μπλόκο. Μαζί τους δεν αποκλείεται να είναι οι αγρότες από το Πήλιο, τα Φάρσαλα.

Για τους αγρότες του Βελεστίνου, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Αερινού κ. Νίκος Αγγελής ανέφερε πως τα τρακτέρ θα βγουν την Τετάρτη στον κόμβο του Αερινού στο πλαίσιο της πρώτης προσυγκέντρωσης. Εκεί θα γίνει συνέλευση και θα αποφασιστεί, αν θα παραμείνουν στο Αερινό για να στήσουν το μπλόκο ή αν θα κινηθούν στο μπλόκο των Μικροθηβών. Το κλίμα στις τάξεις των αγροτών είναι θερμό και όλοι αγωνιούν, τι θα γίνει με το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το