Κόσμος

Σήμερα είναι η χειρότερη …μέρα του χρόνου

katathlipsi

Μια γερμανική μεσαιωνική παράδοση, η οποία είχε σχέση με τις μέρες που εργάζονταν οι βαφείς υφασμάτων, φόρεσε επιστημονικό μανδύα και στις μέρες μας έχει μετατραπεί στην πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.

Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, η «Blue Monday» όπως λέγεται διεθνώς, θεωρείται μακράν η χειρότερη μέρα κάθε χρόνου επειδή, όπως λένε οι υποστηρικτές της θεωρίας, οι άνθρωποι κατακλύζονται από δυσάρεστα συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέρα

Εδώ και λίγα χρόνια η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, η «Blue Monday» (Μελαγχολική Δευτέρα) όπως λέγεται διεθνώς, θεωρείται μακράν η χειρότερη μέρα κάθε χρόνου επειδή, όπως λένε οι υποστηρικτές της θεωρίας, οι άνθρωποι κατακλύζονται από δυσάρεστα συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέρα.

Ο άνθρωπος που επιχείρησε να εκλογικεύσει τη θεωρία ότι μια μέρα μπορεί να είναι με αντικειμενικά κριτήρια η χειρότερη του χρόνου είναι ο ψυχολόγος Κλιφ Αρνάλ. Το 2005 δημιούργησε μια εξίσωση στην οποία έλαβε υπόψη διάφορες παραμέτρους.

Υπολόγισε τον χειμωνιάτικο καιρό του Ιανουαρίου, το γεγονός ότι η περίοδος των Χριστουγέννων έχει μόλις τελειώσει, τα οικονομικά ανοίγματα των εορτών για τα οποία έρχεται ο λογαριασμός αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι έχουν ήδη παραβεί τις «δεσμεύσεις της νέας χρονιάς».

Προσέθεσε, επίσης, την παραδοχή ότι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου δεν θα μπορούσε παρά να είναι Δευτέρα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η μέρα που οι άνθρωποι αισθάνονται πιο άσχημα από κάθε άλλη μέρα του χρόνου.

Οι αντιδράσεις
Η θεωρία αυτή, ωστόσο, απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα των ψυχολόγων ως αβάσιμη και «ψευδοεπιστημονική».

Οπως λέει στο «Εθνος» η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου, «ο ισχυρισμός, για παράδειγμα, ότι η μικρή χρονική απόσταση από τα Χριστούγεννα μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη είναι αβάσιμος. Είναι γνωστό και τεκμηριωμένο ότι σε πολλούς ανθρώπους, κυρίως σε όσους είναι μοναχικοί, η περίοδος των Χριστουγέννων δεν φέρνει ευφορία. Για την ακρίβεια συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Επιπλέον, η κατάθλιψη δεν είναι θέμα μίας μέρας. Για να εκδηλωθεί πρέπει να υπάρχει ένα υπόβαθρο. Φυσικά ένας χαρούμενος άνθρωπος χωρίς ψυχολογικά προβλήματα δεν θα εμφανίσει κατάθλιψη επειδή είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου».

Η κυρία Αθανασίου σημειώνει πως σε κάποιους ανθρώπους εντοπίζεται ένα είδος διαταραχής, η οποία ονομάζεται εποχική συναισθηματική διαταραχή. «Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως υπερυπνία, υπερφαγία και επιβράδυνση λειτουργικότητας. Παρατηρείται συνήθως τον Νοέμβριο και τον Ιανουάριο και σχετίζεται με τις εναλλαγές του φωτός. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να υπάρχει κάποιο υπόβαθρο. Κανένας δεν εκδηλώνει συμπτώματα επειδή αλλάζει η εποχή».

Η προϊστορία
Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, ο όρος «Blue Monday» προέρχεται από την «Blauer Montag» του Μεσαίωνα. Αυτή ήταν παραδοσιακά η μέρα ξεκούρασης των ανθρώπων που εργάζονταν ως βαφείς υφασμάτων. Εκείνη την εποχή οι τεχνίτες χρησιμοποιούσαν φυσικά χρώματα και συνήθιζαν να βάφουν τα υφάσματα την Κυριακή, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν τη Δευτέρα. Η χημική αντίδραση που προκαλούσε ο αέρας και το διάλυμα έκανε το ύφασμα μπλε. Οσο στέγνωνε το ύφασμα οι τεχνίτες δεν είχαν να κάνουν τίποτε άλλο από το να περιμένουν. Ετσι η Δευτέρα μετατράπηκε σε αντιπαραγωγική μέρα και μέρα ξεκούρασης. Σε κάποιους κλάδους, κυρίως αυτούς της παροχής υπηρεσιών, η παράδοση της ξεκούρασης τη Δευτέρα συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, πολλά μουσεία μένουν κλειστά τις Δευτέρες.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το