Κόσμος

Το 2017 θα αργήσει κατά… ένα δευτερόλεπτο

Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο έτος θα καθυστερήσει λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο αύριο, καθώς οι διεθνείς εμπειρογνώμονες για την ώρα θα καθυστερήσουν τα μεσάνυχτα κατά ένα δευτερόλεπτο.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως το δευτερόλεπτο αυτό είναι απαραίτητο για να αντισταθμίσει την επιβράδυνση της περιστροφής της Γης.

Το έξτρα δευτερόλεπτο θα προστεθεί μεταξύ 23:59:59 και 00:00:00, ενώ στα ψηφιακά ρολόγια θα καταγραφεί ο χρόνος ως 23:59:60.

Ο Πίτερ Γουίμπερλι, ανώτερος ερευνητής στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής στο Τέντινγκτον, δήλωσε: «Το δευτερόλεπτο αυτό απαιτείται για να μην απέχει ο αστικός χρόνος με την ώρα της Γης.

«Παρά το γεγονός ότι η μετατόπιση είναι μικρή – χρειάζονται 1.000 χρόνια για να συσσωρευτεί μια χρονική διαφορά μίας ώρας – αν δεν διορθωθεί, τα ρολόγια θα δείχνουν το μεσημέρι πριν την ανατολή».

Η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής της Γης και των Συστημάτων στο Παρίσι είναι αυτή που αποφασίζει πότε απαιτείται να προστεθεί αυτό το δευτερόλεπτο και ανακοινώνεται περίπου 6 μήνες νωρίτερα.

Αυτό συμβαίνει γιατί το επιπλέον δευτερόλεπτο μπορεί να είναι ένας εφιάλτης για τα δίκτυα επικοινωνίας, τα χρηματοοικονομικά συστήματα και άλλες εφαρμογές που βασίζονται σε ακριβείς χρόνους, γι’ αυτό και πρέπει να προγραμματιστούν οι υπολογιστές προκειμένου να αποτραπούν τα λάθη.

Είναι η 27η φορά που θα προστεθεί ένα δευτερόλεπτο από το 1972.

Παρόλο που συνήθως προστίθενται κάθε δύο ή τρία χρόνια, η τελευταία φορά που προστέθηκε ένα, ήταν πριν από 18 μήνες. Υπάρχει όμως και το αντίθετο ενδεχόμενο. Να χρειαστεί να αφαιρεθεί ένα δευτερόλεπτο, αν και αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.
Πηγή: Sky News

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το