Τοπικά

Μαθήματα στο Ματσάγγου από Σεπτέμβριο “Θ”

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διδασκαλία των μαθημάτων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο ανακαινισμένο κτίριο Ματσάγγου
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διδασκαλία των μαθημάτων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο ανακαινισμένο κτίριο Ματσάγγου

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διδασκαλία των μαθημάτων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο ανακαινισμένο κτίριο του Ματσάγγου, όπου οι σχετικές εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Στο νέο ουσιαστικά κτίριο, θα υπάρχουν δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, 25 γραφεία, τρία εργαστήρια, αναγνωστήρια και πολλοί άλλοι χώροι για ανάπτυξη δραστηριοτήτων, ώστε οι 800 φοιτητές του Τμήματος να νιώθουν πως βρίσκονται πραγματικά σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Με τη μεταστέγαση του Τμήματος θα τελειώσει και το ζήτημα της στέγασης των δραστηριοτήτων, που τώρα είναι χωρισμένες, αφού τα μεν γραφεία των καθηγητών είναι σε μισθωμένο κτίριο στη συμβολή των οδών Κοραή-Δημητριάδος, οι δε αίθουσες διδασκαλίες βρίσκονται στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης δήλωσε πως «η φετινή είναι η χρονιά, κατά την οποία θα εγκατασταθούμε στις οριστικές μας υποδομές, από τότε που δημιουργήθηκε το Τμήμα. Ουσιαστικά το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν σε μια αναζήτηση μόνιμης στέγης, για να καλύψει τις ανάγκες του. Το 2004 αγοράστηκε από τη Γαλλική Πρεσβεία το κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου και καλύφθηκαν οι διδακτικές ανάγκες σε ένα βαθμό, ενώ υπήρχε μισθωμένο κτίριο για τη στέγαση των γραφείων επί της οδού Κοραή. Βέβαια από την άλλη δεν μπορούσαμε να αναπτύξουμε δραστηριότητες και οι υποδομές δεν είχαν το χαρακτήρα ενός Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, αλλά περισσότερο παρέπεμπαν σε ένα κέντρο μεταλυκειακής εκπαίδευσης».

863124e5-4922-41f7-98d8-acf7c14cb3bc 1a786451-05fb-4be1-8acf-5346a7de932a

Το νέο κτίριο
Από δω και πέρα, όμως υπάρχει η πρόκληση του νέου κτιρίου. Αναφερόμενος στο κτίριο Ματσάγγου, όπου θα στεγαστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ο κ. Ζουμπουλάκης τόνισε πως «πάμε σε ένα ανακαινισμένο κτίριο με 4.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια, που θα έχει σχεδόν τριπλάσια έκταση και από τα δύο κτίρια, στα οποία στεγαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Στο κτίριο Ματσάγγου που θα στεγαστούμε, θα υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα διδακτικές αίθουσες, 25 γραφεία και πολλοί άλλοι χώροι για τη διευκόλυνση των φοιτητών. Επειδή το κτίριο είναι παλιό, με διάφορες διαρρυθμίσεις που δεν μπορούν να αλλαχτούν, δεν είναι δυνατή η δημιουργία ενός μεγάλου αμφιθεάτρου. Και γι’ αυτό το λόγο θα συνεχιστεί η αξιοποίηση του μεγάλου αμφιθεάτρου του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου, όπου εκεί θα κάνουν μάθημα τα δύο πρώτα έτη σπουδών. Πάντως εμείς πιστεύουμε πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τα μαθήματα θα διδάσκονται στο ανακαινισμένο κτίριο του Ματσάγγου και το καλοκαίρι θα μετακομίσουμε από την Κοραή, όπου βρίσκονται τα γραφεία των καθηγητών και η γραμματεία».
Αναφορικά με τον εξοπλισμό για το νέο κτίριο, ο κ. Ζουμπουλάκης επισήμανε πως ήδη αγοράστηκε νέος εξοπλισμός εποπτικών μέσων, όπως προτζέκτορες και οθόνες προβολής, και «ελπίζουμε να βρούμε τρόπο να αγοράσουμε και έπιπλα. Ενδεχομένως να μείνουν και κάποιες αίθουσες κενές, αν δεν βρεθούν έπιπλα, ενώ θα αναζητήσουμε και χορηγίες στην Ελλάδα, μήπως και κάποιος φορέας θελήσει να εξοπλίσει κάποια αίθουσα, δίνοντας και την αντίστοιχη ονοματοδοσία».
Η είσοδος στο νέο κτίριο θα είναι από την οδό της 28ης Οκτωβρίου, ενώ θα υπάρχει και μια δεύτερη είσοδος από την πλευρά της στοάς, που προφανώς θα είναι ανοικτή στο κοινό και θα έχει μια μεγάλη ξύλινη ράμπα με χώρο δραστηριοτήτων για τους φοιτητές. Από την οδό Παύλου Μελά θα υπάρχει πάρκιν, που θα μπορούν να σταθμεύσουν 20 και πλέον οχήματα
«Προσωπικά επισκέφθηκα το κτίριο πριν μερικές ημέρες, για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης. Και αυτό που διαπίστωσα, είναι πως οι εργασίες προχωρούν πολύ γρήγορα και ελπίζουμε να υπάρξει μια «γέφυρα», ώστε το έργο να ενταχθεί στο νέο προγραμματικό πλαίσιο, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία αποδείχθηκε πολύ καλή και σοβαρή», τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος.
Το έργο της ανακαίνισης έχει συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 10.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Ο κ. Ζουμπουλάκης πρόσθεσε πως υπάρχει μελέτη για την αξιοποίηση του παλιού πέτρινου κτιρίου, που πρέπει να αναβαθμιστεί αισθητικά. Μάλιστα το παλιό πέτρινο κτίριο είχε μια στέγη, που έπεσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το