Κόσμος

Μύθοι & αλήθειες για τον εκκεντρικό Βαρόνο των ναρκωτικών

tsapo

O Xοακίν Γκουζμάν ή «Εl Chapo» -ο «κοντός»- όπως είναι γνωστός ο Μεξικανός βαρόνος των ναρκωτικών, θεωρείται σπεσιαλίστας των αποδράσεων κι όχι άδικα, αφού έχει καταφέρει να αποδράσει δύο φορές από τη φυλακή, με την πιο πρόσφατη το περασμένο καλοκαίρι και μάλιστα από φυλακή υψίστης ασφάλειας, την Αλτιπλάνο, στην οποία και οδηγήθηκε ξανά μετά την κινηματογραφική του σύλληψη στις 8 Ιανουαρίου του 2015.

Αμέτρητες δε φορές έχει ξεγλιστρήσει σαν το χέλι από τα χέρια των διωκτών του, μία από τις οποίες την ημέρα που παντρεύτηκε την τέταρτη (μάλλον) γυναίκα του, έχοντας προσκαλέσει στη δεξίωση την… αφρόκρεμα του υποκόσμου του Μεξικού.

Ο Γκουζμάν γεννήθηκε το 1954 ή το 1957 στο ορεινό χωριό Λα Τούνα στην ανατολική Σιέρα Μάντρε και ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας αγροτών που συμπλήρωνε το εισόδημά της από το εμπόριο ναρκωτικών. Ο μικρός Χοακίν εγκατέλειψε οριστικά το σχολείο στην γ’ δημοτικού και μέχρι τη δεκαετία του ’70 είχε καταφέρει να γίνει μαθητευόμενος δύο βαρόνων, του Αμάντο Καρίλιο Φουέντες, που είχε στην ιδιοκτησία του έναν στόλο από αεροπλάνα και ήταν γνωστός ως «Αρχοντας των Ουρανών» και του Μιγκέλ Φέλιξ Γκαλιάρντο, πρώην αστυνομικό που είχε εξελιχθεί σε βαρόνο των ναρκωτικών και ο οποίος ήταν γνωστός ως «El Padrino» – ο Νονός. Ο Γκουζμάν ξεκίνησε την καριέρα του ως συντονιστής των ναρκο-πτήσεων, όντας όμως έξυπνος και επιθετικός, γρήγορα απέκτησε εξουσία κι άρχισε να ανεβαίνει εντός του καρτέλ.Τον Δεκέμβριο του 1992, μπράβοι του δολοφόνησαν έξι άτομα σε μια γεμάτη ντισκοτέκ σ’ ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών και στο πλαίσιο της προσπάθειας του «Chapo» να ελέγξει τις διαδρομές του ναρκοεμπορίου στην Μπάχα Καλιφόρνια (μία από τις 31 Πολιτείες του Μεξικού). Το λουτρό αίματος επαναλήφθηκε την επόμενη άνοιξη στο αεροδρόμιο της Γκουανταλαχάρα, μόνο που αυτή τη φορά στόχος ήταν ο ίδιος ο Γκουζμάν. Κατάφερε να ξεφύγει από τα πυρά, ενώ γύρω του ο τόπος γέμιζε νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο Αρχιεπίσκοπος Οκάμπο.

Στη φυλακή
Η δολοφονία προκάλεσε μεγάλο σάλο, οι Αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό και ο Γκουζμάν, που επιχείρησε να διαφύγει στη Γουατεμάλα, συνελήφθη. Καταδικάστηκε σε εικοσαετή κάθειρξη και στάλθηκε στη φυλακή στο Πουέντε Γκράντε, που θεωρούνταν μία από τις ασφαλέστερες στο Μεξικό. Μέχρι που έφτασε ο «Chapo».

assets_LARGE_t_420_54622031

Η συνέντευξη που έδωσε στον Σον Πεν είχε ως αποτέλεσμα μία ακόμα σύλληψη του «Chapo», καθώς οι Αρχές τον είχαν στο στόχαστρο και περίμεναν μία λάθος κίνησή του.

Συνέχισε και μεγάλωσε τις δουλειές του, ζώντας σε πολυτέλεια: δεχόταν συχνά επισκέψεις από πόρνες -μία από τις αδυναμίες του-, έδινε πάρτι με άφθονο ποτό και γκουρμέ φαγητό (ο μπουφές περιελάμβανε αστακό, φιλέτα και γαρίδες) -μία ακόμα από τις αδυναμίες του- για τους συγκρατούμενούς του. Οσο ήταν εκεί, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα φρόντισε να του στείλει ψυχολόγο, προκειμένου να σκιαγραφήσει το ψυχολογικό του προφίλ: «εγωκεντρικός, ναρκισσιστής, επίμονος, μυστικοπαθής, εύστροφος, σχολαστικός και με επιλεκτικό γούστο» ήταν η… ετυμηγορία.

Τον Ιανουάριο του 2001, ένας φύλακας, τραβώντας την κουρτίνα που ο Γκουζμάν είχε κρεμάσει στο κελί του, αναφώνησε: «Το έσκασε!». Η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι ο βαρόνος των ναρκωτικών είχε κρυφτεί σε καλάθι με τα άπλυτα και «λαδώνοντας» είχε βγει έξω. Δεν ήταν λίγοι όμως αυτοί που πίστευαν ακράδαντα πως απλά βγήκε σαν κύριος, αφού είχε μετατρέψει τη φυλακή σε φέουδό του. Την ίδια άποψη είχαν και οι Αρχές, αφού απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 71 υπαλλήλους της φυλακής, μεταξύ των οποίων και του διευθυντή της, που φυλακίστηκε στην ίδια του τη φυλακή… Αν και φυγάς, συνέχισε τις δουλειές του σχεδόν ανενόχλητος, ξεσκεπάζοντας στην ουσία τη διάβρωση του μεξικανικού πολιτικού συστήματος από τα ναρκοδολάρια.Ο Χουάν Μιλιάν, πρώην κυβερνήτης της Σιναλόα, είχε εκτιμήσει ότι το 62% της τοπικής οικονομίας συνδέεται άρρηκτα με το εμπόριο ναρκωτικών. Η ίδια η Σιναλόα πάντως είναι φτωχή και η κοινότητα του Μπαντιραγκουάτο, όπου βρίσκεται το χωριό του Γκουζμάν, από τις φτωχότερες, κάτι που ο «Chapo», θέλοντας να έχει συμμάχους, φρόντισε να διορθώσει, δίνοντας λεφτά για γάμους, βαφτίσια, δίδακτρα ή χτίζοντας σχολεία και νοσοκομεία.

assets_LARGE_t_420_54622032

«Είσαι η ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο», έγραφε ο «Chapo» στην Κέιτ Ντελ Καστίγιο μέσα από τη φυλακή.

Στο μεταξύ, ο Γκουζμάν, κουρασμένος από τη ζωή στο βουνό, αρχίζει να γίνεται απρόσεχτος. Ρόλο σ’ αυτό παίζει και η τέταρτη (μάλλον) γυναίκα του, η Εμα Κορονέλ, η οποία έχει γεννηθεί στην Καλιφόρνια. Ηταν μόλις 17 χρόνων, όταν την πρωτοείδε ο «Κοντός», ενώ συμμετείχε σε καλλιστεία στην Πολιτεία Ντουράνγκο. Ο θείος της Ιγκνάσιο Κορονέλ ήταν ένας από τους στενότερούς του συνεργάτες εκείνη την εποχή (2006) και αυτός που μεσολάβησε για τη γνωριμία τους – εξάλλου δεν είναι εύκολο να πει κανείς «όχι» στο αφεντικό. Η Κορονέλ, με την οποία απέκτησε δίδυμα κορίτσια (έχει τουλάχιστον άλλα επτά από τις τρεις προηγούμενες συζύγους του), δεν ήταν «κορίτσι του βουνού», σύμφωνα με τον σύζυγό της κι έτσι η οικογένεια έμενε περισσότερο στην πόλη. Ο ίδιος ο «Chapo» ήθελε να απολαμβάνει περισσότερο τις δύο αδυναμίες του, το καλό φαγητό και τις γυναίκες.

Γυναικάς
Εκτός από τους τέσσερις γάμους, είχε σχέσεις με αμέτρητες γυναίκες, προτιμούσε δε τις συνοδούς πολυτελείας που για να τις ικανοποιεί κατανάλωνε τα βιάγκρα «σαν καραμέλες». Οι πράκτορες της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ, που παρακολουθούσαν τα μηνύματά του «εντυπωσιάστηκαν» που ασχολούνταν περισσότερο με το πώς θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις των γυναικών του -νυν και πρώην- παρά με τις επιχειρήσεις του.

Αυτή η απροσεξία αποδείχτηκε μοιραία για τον «κοντό». Τον Φεβρουάριο του 2014, και μετά από 13 χρόνια… κυνηγημένος, συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές εξαιτίας του… φαγητού. Καθώς το λάτρευε, είχε πάντα μαζί του την προσωπική του σεφ, του άρεσε όμως και το… ντελίβερι. Ετσι το βράδυ της 16ης Φεβρουαρίου, έστειλε έναν έμπιστό του να παραλάβει την παραγγελία του. Ο ίδιος ήταν κρυμμένος σ’ ένα διαμέρισμα της πρώην γυναίκας του Γκρισέλντα Λόπεζ κι όταν ο άνθρωπος του «Chapo» επέστρεψε, βρήκε την αστυνομία να τον περιμένει.

Κατόπιν ανάκρισης παραδέχτηκε πως ο «Chapo» ήταν στην πόλη και τους έδωσε τη διεύθυνση. Οι πεζοναύτες πολιόρκησαν το σπίτι, χρειάστηκαν όμως δέκα λεπτά, για να μπουν μέσα, γιατί η πόρτα αποδείχτηκε… σκληρή για να υποχωρήσει. Ψάχνοντας τα δωμάτια δεν βρήκαν κανέναν. Ανακάλυψαν μια μπανιέρα που είχε ανυψωθεί με υδραυλικό σύστημα σε γωνία σαράντα πέντε μοιρών, αποκαλύπτοντας ένα άνοιγμα που οδηγούσε σε μια σήραγγα.

Κατά τις πρώτες ημέρες της καριέρας του, απέκτησε τη φήμη διακινητή με… φαντασία. Εστησε δίκτυο σηράγγων έως τα σύνορα με τις ΗΠΑ ώστε τα βαριά φορτία των λαθραίων να μπορούν να μεταφερθούν σε καροτσάκια. Οταν άρχιζε να πλουτίζει, προσέλαβε τον αρχιτέκτονα Φελίπε Χεσούς Κορόνα-Βερμπέρα, για να του σχεδιάσει ένα μανάβικο ως «βιτρίνα» για το εμπόριο ναρκωτικών κι έναν ιδιωτικό ζωολογικό κήπο στην Γκουανταλαχάρα για τη συλλογή του από τίγρεις, κροκόδειλους και αρκούδες. Του ζήτησε να σχεδιάσει μια σειρά από κρύπτες κάτω από τα κρεβάτια των σπιτιών του κι έτσι του ήρθε η ιδέα να κάνει το ίδιο και στα σύνορα. Πίσω στην κρύπτη του μπάνιου, οι πεζοναύτες έφτασαν σε ένα τούνελ συνδεδεμένο με το αποχετευτικό σύστημα. Επειτα βρέθηκαν και πάλι σε εξωτερικό χώρο, ο Γκουζμάν όμως ήταν άφαντος. Τέσσερις μέρες αργότερα, το κινητό του «ζωντάνεψε» και τον εντόπισαν στην παραθαλάσσια πόλη Μαζατλάν. Μαζί του ήταν η γυναίκα του, οι δίδυμες κόρες του και η νταντά τους. Ο Γκουζμάν είχε αρπάξει ένα αυτόματο, η Εμα φώναξε να μην τον σκοτώσουν και τελικά ο «Chapo» παραδόθηκε.

Οι μεξικανικές Αρχές πανηγύρισαν και ξεκαθάρισαν στις ΗΠΑ πως δεν πρόκειται να τον εκδώσουν παρά σε «εκατό χρόνια», όταν θα έχει εκτίσει την ποινή του. Οδηγήθηκε στην Αλτιπλάνο, όπου και πάλι κατάφερε να δέχεται γυναίκες και να δραπετεύσει μέσα από ένα high tech τούνελ.

Αχίλλειος πτέρνα
Η λατρεία του για το ωραίο φύλο ήταν αυτή που τον πρόδωσε ξανά. Ο «Chapo» είχε από το 2012 επικοινωνία με τη Μεξικανή ηθοποιό Κέιτ Ντελ Καστίγιο, η οποία έχει υποδυθεί τη «βασίλισσα» μιας συμμορίας σε τηλεοπτική σειρά και είχε δηλώσει πως «είχε περισσότερη εμπιστοσύνη στον Γκουζμάν απ’ ό,τι στην κυβέρνηση». Μέσα από τη φυλακή της έστελνε μηνύματα κι εκείνη ενδιαφέρθηκε να γυρίσει σε ταινία τη ζωή του, ο Σον Πεν έμαθε για τις επαφές τους και της ζήτησε να μεσολαβήσει, ώστε να τον συναντήσει γιατί κι εκείνος ήθελε να κάνει μια τέτοια ταινία.

Οι δυο τους συναντήθηκαν και σε άρθρο που δημοσίευσε το περιοδικό «Rolling Stone» (αφού πρώτα το είδε και το ενέκρινε ο Γκουζμάν), o «κοντός» αφηγείται στον Πεν ότι είχε στείλει μηχανικούς να εκπαιδευτούν στη Γερμανία για τρεις μήνες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα στην εκσκαφή της υπόγειας στοάς που έφθανε έως το κελί του. Οι Αρχές, ωστόσο, τον παρακολουθούσαν και τον εντόπισαν. Ο «Chapo», μετά από ανταλλαγή πυρών, προσπάθησε να διαφύγει, όμως οι Αρχές είχαν πάρει το μάθημά τους.

Ο ΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙ Η… ΠΡΩΤΙΑ
«Πουλάω περισσότερη ηρωίνη, μεταμφεταμίνες, κοκαΐνη και μαριχουάνα όσο κανένας στον κόσμο». «Διαθέτω έναν στόλο υποβρυχίων, αεροπλάνων, φορτηγών και πλοίων», κόμπαζε στον Σον Πεν όταν συναντήθηκαν. Οι ισχυρισμοί αυτοί δημοσιεύτηκαν στο σχετικό άρθρο του «Rolling Stone».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το