Κόσμος

To 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

earth-708_0

Η θερμότερη χρονιά από την αρχή των μετρήσεων ανακηρύχθηκε το 2014 σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NOAA) με στοιχεία που επιβεβαίωσε η NASA.

Σύμφωνα με τον Γκάβιν Σμιντ, επικεφαλής του ινστιτούτου διαστημικών μελετών Γκοντάρ της ΝΑSΑ: «Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε θάλασσα και ξηρά ήταν η μεγαλύτερη από το 1880, έτος κατά το οποίο ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων», ανέφερε η ΝΟΑΑ. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν κατά μέσο όρο 0,69 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα, ξεπερνώντας τις προηγούμενες χρονιές στις οποίες είχε σημειωθεί ρεκόρ θερμοκρασίας (2005, 2010) κατά 0,04 βαθμούς Κελσίου. Το ενδιαφέρον ήταν ότι η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο οδηγεί σε αύξηση θερμοκρασιών. Η συνδεόμενη με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων προπαγάνδα που αμφισβητεί τη σοβαρότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη επισημαίνει ότι άλλα θερμοκρασιακά ρεκόρ μπορεί απλά να οφείλονταν στο Ελ Νίνιο. Το γεγονός ότι το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών, παρά την απουσία Ελ Νίνιο, οδηγεί τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι όταν το περιοδικό φαινόμενο επανέλθει, θα σπάσει κάθε θερμοκρασιακό ρεκόρ. Οι 10 θερμότερες χρονιές από καταβολής μετρήσεων ήταν όλες μετά το 1997, αντανακλώντας την υπερσυγκέντρωση στην ατμόσφαιρα αερίων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

Οπως εξηγεί ο ίδιος, ο λόγος που έχουμε τόσες χρονιές με ρεκόρ θερμοκρασίας είναι γιατί «ο πλανήτης διαρκώς θερμαίνεται και αυτή η μακροχρόνια τάση δεν αλλάζει».

πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το