Τοπικά

Σε κρίσιμο σημείο το μέλλον των εργαζομένων στον ΙΜΑΝΤΑ -47 δέχτηκαν εθελούσια έξοδο

σωματειο ΙΜΑΝΤΑ

Τις τρέχουσες εξελίξεις στο εργοστάσιο του ΙΜΑΝΤΑ παρουσίασε σήμερα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου το Σωματείο Εργαζομένων ΙΜΑΣ – Σ.Ε.Β.Κ.Ε. μετά και το τελευταίο τελεσίγραφο της εταιρείας για 60 αποχωρήσεις. Την ίδια ώρα, στους 47 ανέρχονται οι εργαζόμενοι που δέχτηκαν την εθελούσια έξοδο, με την προθεσμία της Διοίκησης να λήγει στις 22 Ιανουαρίου.

Το Σωματείο μίλησε για εικονικές πραγματικότητες, αναφέροντας ότι η διοίκηση προέβαλε την κρίση και το κλείσιμο του εργοστασίου ενώ δεν είχε σκοπό να πράξει κάτι τέτοιο.

«Η ιστορία ξεκίνησε από τη στιγμή που ο ΙΜΑΝΤΑΣ έχασε το διαγωνισμό για τη ΔΕΗ και τον κέρδισαν οι Πολωνοί.  Η ΔΕΗ ήταν μεγάλη απώλεια για το εργοστάσιο καθώς δημιουργήθηκε με αυτό το σκοπό και η ΔΕΗ κάλυπτε το 50% της παραγωγής. Ένα 20% προερχόταν από παραγγελίες για την Αυστραλία, το οποίο επίσης χάθηκε, και το υπόλοιπο ποσοστό από άλλες παραγγελίες του εξωτερικού. Η εταιρεία προβάλει ότι οι παραγγελίες είναι σχεδόν μηδενικές και κοιτάει αν είμαστε καλά παιδιά για να μας δώσει δουλειές»  ανέφερε το μέλος του Σωματείου Θοδωρής Πανόπουλος.

1717b39c-e39f-4cf3-988b-3519fe4287a5

Όπως εξήγησε, η εταιρεία έλεγε πριν τις γιορτές ότι οδεύει προς το κλείσιμο και οι εργαζόμενοι δέχτηκαν να κοπούν οι αυξήσεις και τα έξτρα που τους δίνονταν προκειμένου να διατηρήσουν το βασικό μισθό τους και κάποια επιδόματα, όπως του γάμου. Οι συζητήσεις δεν ευδοκίμησαν και όπως ανέφερε το Σωματείο, τότε δεν γνώριζαν ότι η διοίκηση είχε κρυμμένα χαρτιά στο μανίκι της.

«Στη συνέχεια μας ζήτησαν να υπογράψουμε μία σύμβαση για εκ περιτροπής εργασία. Η σύμβαση όριζε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν  8 ημέρες το μήνα σε βάθος 9 μηνών. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσουν εννέα μήνες και θα έχουμε δουλέψει 72 ημέρες μόνο. Παράλληλα, η διοίκηση πρότεινε να έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει με συλλογική σύμβαση εργασίας από 1/1/2016 υπαλλήλους χωρίς να ρωτήσει τους υπάρχοντες εργαζόμενους. Ζητήσαμε ως εργαζόμενοι να κάνουμε μια πιο αισιόδοξη πρόταση. Η εταιρεία δεν το δέχτηκε και μας είπαν ότι αν δεν απαντήσουμε στο τελεσίγραφο θα έκλεινε το εργοστάσιο.  Απαντήσαμε με όχι αλλά δεν έκλεισε».

90ae708c-fd7f-4b24-9e97-c4beffe89399

Αυτό που πρότεινε πρόσφατα η διοίκηση στους εργαζομένους είναι η εθελούσια έξοδος και όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι στόχος της είναι να συγχωνεύσει μονάδες και όχι να κλείσει εργοστάσια. Η πρόταση αφορά στην εθελούσια αποχώρηση 60 εργαζομένων από το σύνολο που ανέρχεται στους 200. «Θέλει να φύγει το 1/3 των εργαζομένων  για να φέρει νέους εργαζόμενους χαμηλού ισθολογικού κόστους» δήλωσε το Σωματείο. Επίσης, ζητά μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων για να μείνουν με τον βασικό μισθό και να έχουν 4 νόμιμα επιδόματα.

b5deca67-1fb6-4ec3-8568-515603242ee5

Κοντά στο στόχο των εθελούσιων εξόδων η διοίκηση της εταιρείας

Μετά και τις νέες επιταγές της διοίκησης, 47 εργαζόμενοι έχουν ήδη δεχτεί την εθελούσια έξοδο και θα αποχωρήσουν από τη θέση τους λαμβάνοντας bonus περίπου 60.000 ευρώ.  «Πιστεύουμε ότι θα δεχτούν και άλλοι μέχρι τις 22 Ιανουαρίου που λήξει η προθεσμία της εταιρείας» πρόσθεσε ο κ. Πανόπουλος.

Όπως τόνισε το Σωματείο θα προσπαθήσει πάλι να έχει κάποια διαβούλευση με τη διοίκηση αλλά και αυτό να μην συμβεί,  ξέρουν πως να αντιδράσουν. Και θα είναι αυτή τη φορά πιο σκληροί και διεκδικητικοί καθώς η εταιρεία πέτυχε μεγάλη μείωση του κόστους με τις εθελούσιες εξόδους.

Το Σωματείο ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών του Νομού,  ενώς στη συζήτηση το λόγο πήραν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος,  ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Μπουκώρος και ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιώργος Κίτσιος.

131bcf73-558a-418b-9419-9bcc6b2da5ef

«Το Σωματείο  έδειξε την απαραίτητη σκληρότητα στον αγώνα που έδωσε» δήλωσε ο κ. Μεϊκόπουλος και πρότεινε το ραντεβού με την εταιρεία να μεταφερθεί στην Αθήνα και να γίνει αίτημα από το Σωματείο να γίνει τριμερής με τον Κατρούγκαλο. Αναφορικά με τη ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να παρέμβει γιατί ήταν διεθνής διαγωνισμός.

ad94692d-c779-426d-8e9c-01a6c05d9d5c

«Δεν είμαι ούτε με την εργοδοσία, ούτε με τους εργαζόμενους»  δήλωσε ο κ. Μπουκώρος τονίζοντας ότι αν δεν είχε χαθεί ο διαγωνισμός με τη ΔΕΗ, τώρα οι απαιτήσεις της εταιρείας δεν θα είχαν νομιμοποιητικό χαρακτήρα. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν θα αγωνιστεί και δεν θα κλάψει για αυτούς τους εργαζόμενους που πήραν τα 60.000 του bonus και δεν κατάλαβαν ότι βαδίζουν χωρίς δουλειά πλέον σε ένα αβέβαιο μέλλον. Πάντως ανέφερε ότι είναι αισιόδοξος για την εξεύρεση κάποιας λύσης.

ede0364c-0682-4ba2-82f3-b44ac1c24cc6

«Πρέπει  να έχουμε στον ορίζοντά μας πως να ικανοποιήσουμε τη δική μας επιβιώσει και είναι στο χέρι των εργαζομένων να χαράξουν το δικό τους δρόμο»  δήλωσε ο κ. Στεργίου προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ από το 2009 έλεγε ότι θα έρθει πόλεμος και οι εργαζόμενοι θα πολοεμούν για το δίκαιο.

«Πρέπει το Σωματείο να οριοθετήσει τι ζητάει από τους βουλευτές και από την Περιφέρεια. Έπρεπε να είχατε πάρει κάποιες αποφάσεις και να μας ζητήσετε να τις στηρίξουμε» δήλωσε ο κ. Κίτσιος. Σημείωσε ότι αυτοί που δέχτηκαν την εθελούσια δεν έχουν καταλάβει ότι τα λεφτά κάποτε θα τελειώσουν και θα ψάχνουν πάλι για δουλειά. Για το θέμα του ΙΜΑΝΤΑ θα προτείνει να εκδοθεί ψήφισμα την ερχόμενη Τετάρτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το