Κόσμος

Μακελειό της αλ Κάιντα στην Μπουρκίνα Φάσο -Ομηρία σε ξενοδοχείο, φόβοι για 20 νεκρούς

burkina.16.1.708

Οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν σε ένα ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, όπου ισλαμιστές μαχητές κρατούσαν ομήρους τις προηγούμενες ώρες.

Υπάρχουν φόβοι πως έως και 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις και την ανταλλαγή πυρών γύρω από το ξενοδοχείο της Ουαγκαντούγκου, σε τμήμα του οποίου εκδηλώθηκε και πυρκαγιά σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

burkina.16.1.8 burkina.16.1.7

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εκτιμάται ότι βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο και το διπλανό εστιατόριο την ώρα της επίθεσης. Τριάντα άνθρωποι μπόρεσαν να βγουν «σώοι και αβλαβείς» από το ξενοδοχείο, ενώ 33 τραυματίες διακομίσθηκαν στα πλησιέστερα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας η οποία είναι σε εξέλιξη, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικοινωνίας Ρεμί Νταντζίνου. Ανάμεσα σε αυτούς που απελευθερώθηκαν ήταν και ο υπουργός Εργασίας, Κλέμεντ Σαγουαντόγκο, που βρισκόταν στο εστιατόριο.

Σφοδρά πυρά ακούγονται στους πάνω ορόφους του ξενοδοχείου, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο υπουργός Εσωτερικών Σιμόν Κομπαορέ ανακοίνωσε ότι μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας βρήκαν περίπου 10 πτώματα στην ταράτσα του εστιατορίου-καφετέριας απέναντι από το ξενοδοχείο. Οι δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται με τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις για την ανάκτηση του ελέγχου του ξενοδοχείου, πρόσθεσε.

Η αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Επικαλούμενη συζητήσεις με τους δράστες, η τρομοκρατική ομάδα ισχυρίζεται ότι 30 «σταυροφόροι» σκοτώθηκαν, στην «εκδίκηση του προφήτη».

burkina.16.1.6 burkina.16.1.4 burkina.16.1.2 burkina.17.1.1
Οι μαχητές πήραν τον έλεγχο του πενταώροφου ξενοδοχείου Splendid, στο οποίο συχνάζουν μέλη του ΟΗΕ και άλλοι δυτικοί, καίγοντας αυτοκίνητα έξω από το κτίριο και πυροβολώντας στον αέρα. Αυτόπτης μάρτυρας μίλησε στο Associated Press για τέσσερις δράστες. Αλλος δήλωσε ότι όταν έφτασαν οι δυνάμεις ασφαλείας αναδιπλώθηκαν, αντί να αντιμετωπίσουν τους ενόπλους.

Ο Ρόμπερτ Σανγκαρέ, επικεφαλής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ουαγκαντούγκου δήλωσε ότι έχουν ήδη μεταφερθεί εκεί περίπου 15 άνθρωποι τραυματισμένοι. «Εχουν τραύματα από σφαίρες αλλά και από πτώσεις», δήλωσε ενώ ανέφερε πως οι τραυματίες του μίλησαν για περίπου 20 πτώματα στο ξενοδοχείο.

burkina.16.1.708

Η γαλλική πρεσβεία στην ιστοσελίδα της ανέφερε ότι ήταν σε εξέλιξη τρομοκρατική επίθεση, καλώντας τον κόσμο να αποφύγει την περιοχή, ενώ σύμφωνα με τον πρέσβη επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα. Πτήση της Air France, από την Γαλλία προς την Ουαγκαντούγκου άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στον Νίγηρα.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το