Τοπικά

Μηχανή παρασκευής κρύου ροφήματος από μαθητές του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου “Θ”

ergastirio
(φωτό αρχείου)

Στην κατασκευή μηχανής αυτόματης παρασκευής κρύου ροφήματος προχωρούν τα εργαστήρια αυτοματισμού και ηλεκτρολογίας του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου με τη συμμετοχή καθηγητών και μαθητών.

Το ενδιαφέρον είναι πως η μηχανή θα κατασκευαστεί με ανακυκλώσιμα υλικά. Η κατασκευή της ήταν ιδέα των μαθητών και οι καθηγητές εκτιμούν πως σε περίπου τρεις μήνες το εγχείρημα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί.

Η ομάδα των καθηγητών που θα καθοδηγήσει τους μαθητές στην πρωτότυπη αυτή κατασκευή, αποτελείται από τους κ.κ. Αποστόλη Βαμβάκο, Νίκη Μπασιάκου και Κώστα Πιτσάβα. Στο εγχείρημα συμμετέχουν δεκαπέντε μαθητές.

Ο καθηγητής ηλεκτρολογίας του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου κ. Αποστόλης Βαμβάκος τόνισε πως «στην προσπάθειά μας να εντάξουμε τα παιδιά σε ένα πνεύμα συνεργασίας και κατασκευών εκτός σχολείου και να βρουν κάποιο επιπλέον κίνητρο χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που μαθαίνουν στα εργαστήρια αυτοματισμού και ηλεκτρολογίας, θελήσαμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα τους κινούσε το ενδιαφέρον. Έτσι μέσα από συζητήσεις που έγιναν, οι μαθητές αποφάσισαν να κατασκευάσουν μια μηχανή αυτόματης παρασκευής κρύου ροφήματος. Μάλιστα βρήκαμε ιδέες από κατασκευές και εργασίες που έγιναν από τα ΤΕΙ Κρήτης και Πατρών και με τα περιορισμένα οικονομικά και υλικά που υπάρχουν, στοχεύουμε να κάνουμε την ίδια κατασκευή με ανακυκλώσιμα υλικά. Για παράδειγμα από ένα παλιό εκτυπωτή λαμβάνουμε τα υλικά που πρέπει να κινούνται. Ή για παράδειγμα τις βαλβίδες πλυντηρίων θα τις χρησιμοποιήσουμε για το σύστημα που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Και όλα αυτά βέβαια ρυθμίζονται και προγραμματίζονται μέσω ενός ελεγκτή, που είναι τα βασικά στοιχεία αυτοματισμών».

«Ελπίζουμε ότι μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα μπορέσουμε να έχουμε έτοιμη την κατασκευή για παρουσίαση. Το βασικό είναι πως οι μαθητές θέλουν να συμμετάσχουν στο όλο εγχείρημα, ενώ υπάρχουν και άλλοι που ενδιαφέρονται επίσης. Βέβαια η κατασκευή της μηχανής αυτόματης παρασκευής κρύου ροφήματος δεν είναι εύκολη, γιατί δεν υπάρχουν έτοιμα υλικά. Εμείς θέλουμε οι μαθητές να χρησιμοποιήσουν τα παλιά υλικά για να κάνουν τη μηχανή. Και η ιδέα προέκυψε από τους ίδιους τους μαθητές» κατέληξε ο κ. Βαμβάκος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το