Κόσμος

Τρόμος στην Ινδονησία – Βομβιστές αυτοκτονίας σκόρπισαν τον θάνατο (video)

newego_LARGE_t_1101_54620986

Ένοπλοι πραγματοποίησαν σήμερα επίθεση με όπλα και βόμβες σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, ανακοίνωσε η αστυνομία, σε μια επίθεση που σημειώθηκε έπειτα από την απειλή τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι θέτουν τη χώρα στο “στόχαστρό” τους.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, έξι βόμβες εξερράγησαν σε διάφορα σημεία της Τζακάρτας και αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι είδε τρεις νεκρούς να κείτονται στο έδαφος και μια συμπλοκή να είναι σε εξέλιξη. Μια έκρηξη σημειώθηκε σε καφετέρια της αλυσίδας Starbucks και δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν αργότερα στο κτίριο.

Η αστυνομία ανέφερε ότι υπάρχουν υποψίες πως βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται τουλάχιστον για μία από τις εκρήξεις και ότι έως 14 ένοπλοι αντάρτες μετείχαν στην επίθεση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV.

“Τα τζάμια του Starbucks ανατινάχθηκαν. Βλέπω τρεις νεκρούς στο δρόμο. Υπάρχει μια παύση των πυροβολισμών, αλλά κάποιος είναι στην οροφή του κτιρίου και αστυνομικοί έχουν στρέψει τα όπλα τους σε αυτόν”, δήλωσε ο φωτογράφος του Ρόιτερς.

Police officers react near the site of a blast in Jakarta

Ανησυχία επικρατεί στην Ινδονησία τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της τζιχαντιστικής απειλής και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας έχει ξεκινήσει επιχείρηση καταστολής εναντίον κύκλων και προσώπων με ύποπτες διασυνδέσεις με το ΙΚ.

“Νωρίτερα είχαμε δεχθεί απειλή από το ΙΚ ότι η Ινδονησία θα είναι στο στόχαστρό του”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Αντον Τσαρλιγιάν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αστυνομία δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής ποιος ευθύνεται για τις εκρήξεις αυτές. Πρόσθεσε ότι στους νεκρούς συγκαταλέγονται τρεις αστυνομικοί και τρεις άμαχοι.

“Είδα έναν αστυνομικό να πυροβολεί ακριβώς μπροστά μου”, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο δίκτυο TV One.

Μία έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από το εμπορικό κέντρο The Mall Sarinah, σε πολυσύχναστη λεωφόρο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένα αστυνομικό τμήμα έξω από το εμπορικό κέντρο ανατινάχθηκε.

Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους αστυνομικούς.

Κτίριο του ΟΗΕ που βρίσκεται κοντά στο σημείο έχει σφραγιστεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν μπεί ή να βγει από αυτό, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Ρόιτερς. Αλλά πολυώροφα κτίρια στην περιοχή εκκενώθηκαν.

Indonesia Explosion

Η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας βρίσκεται στην ίδια περιοχή και εκπρόσωπός της δήλωσε ότι μια συνεδρίαση για την πολιτική της τράπεζας ήταν σε εξέλιξη για μια απόφαση για τα επιτόκια που επρόκειτο να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Έκρηξη ακούστηκε και στο δυτικό προάστιο Παλμεράχ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η αστυνομία δεν το επιβεβαιώνει ακόμη.

Η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο. Η χώρα βίωσε κύμα επιθέσεων ανταρτών τη δεκαετία του 2000. Η πιο πολύνεκρη ήταν βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί με 202 νεκρούς, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ήταν τουρίστες.

Η αστυνομία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την καταπολέμηση εγχώριων πυρήνων ισλαμιστών, αλλά αξιωματικοί εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας, η οποία ενισχύεται από οργανώσεις όπως το ΙΚ και Ινδονήσιους που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από μάχες στις οποίες έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Τζακάρτα ήταν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton.

Η στιγμή μιας εκ των εκρήξεων στην Τζακάρτα

https://www.youtube.com/watch?v=X7-A0Mq9lYs

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το