Ελλάδα

Ρομπότ-ναυαγοσώστης περιπολεί το Αιγαίο και διασώζει πρόσφυγες

robot navagoswstis

Η Έμιλυ, ένα ρομπότ-ναυαγοσώστης «περιπολεί» πλέον τις ελληνικές θάλασσες και συνδράμει το Λιμενικό στο δύσκολο έργο της διάσωσης μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν ακόμα κατά χιλιάδες στα νησιά του Αιγαίου.

Η Έμιλυ (EMILY: Emergency Intergrated Lifesaving Lanyard) δημιουργήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα και έχει ήδη ταξιδέψει στη Λέσβο για να δοκιμάσει τις δυνάμεις της. Μέλη του CRASAR και των Roboticists Without Borders βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες στη Λέσβο, στο πλαίσιο μιας 10ήμερης αποστολής, για να βοηθήσουν στις προσπάθειες συντονισμού του διασωστικού έργου.

Το ρομπότ αυτό είναι ένας συνδυασμός σωσιβίου με τζετ σκι ενώ πίσω της τραβά ένα σκοινί. Ο ναυαγός πιάνει το σκοινί και στη συνέχεια οι διασώστες τον ρυμουλκούν από απόσταση. Η Έμιλυ έχει και έναν ακόμα ρομποτικό… φίλο, ένα drone που ονομάζεται Fotokites και είναι εξοπλισμένο με θερμικές κάμερες. Με τη βοήθεια αυτού του ρομπότ, οι διασώστες έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν καλύτερα τι συμβαίνει και να καθοδηγούν ανάλογα την Έμιλυ.

 

Το μεγάλο «όπλο» της Έμιλυ είναι η ταχύτητά της, καθώς σκίζει τα κύματα με 20 μίλια/ώρα και έτσι φτάνει πολύ γρήγορα δίπλα στον ναυαγό. Μπορεί, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, να ρυμουλκήσει ταυτόχρονα τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. «Μπορούμε να το κατευθύνουμε από τη στεριά και να αρχίσουμε να μαζεύουμε τους ναυαγούς που έχουν τις αισθήσεις τους… Και τότε ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη δουλειά του και να περισυλλέξει τους ανθρώπους που έχουν χάσει την επαφή με το περιβάλλον» δήλωσε στο περιοδικό Wired ο Τζον Σιμς, επικεφαλής της αποστολής.

Οι ειδικοί κρατούν… μικρό καλάθι, καθώς η Έμιλυ δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί στα δύσκολα και η αποστολή της στη Λέσβο μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολη. Παρόλα αυτά, δηλώνουν αισιόδοξοι και έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνουν χρήματα για να αφήσουν ένα ρομπότ στην Ελλάδα. Μπορεί να μην μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο ή να αποτρέψει τα ναυάγια αλλά έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές.

Πηγή: Wired

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το