Τοπικά

200 θέσεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στα σχολεία της Μαγνησίας ενόψει διορισμών

Στις 200 ανέρχονται οι θέσεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής από όλες τις ειδικότητες και ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία της Μαγνησίας ενόψει και των μόνιμων διορισμών που προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας για φέτος.
Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής και παρότι είχαν προηγηθεί δυναμικές κινητοποιήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να αλλάξουν σημαντικά πράγματα στα κριτήρια, τελικά αυτό δεν έγινε με εξαίρεση κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις στα ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως στο δεύτερο πτυχίο που αντί για 16 μόρια θα λαμβάνει τελικά επτά μόρια.
Σε βάθος τριετίας το υπουργείο στοχεύει να πραγματοποιήσει 15.000 μόνιμους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση εκ των οποίων οι 4.500 θα είναι στην ειδική αγωγή και θα πραγματοποιηθούν φέτος.

«Χρόνια ακούμε για μόνιμους διορισμούς και ποτέ δεν τους βλέπουμε. Για το 2019 η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό της ένα ποσό 22 εκατομμυρίων ευρώ για προσλήψεις στην ειδική αγωγή και μένει να φανεί, αν τελικά θα πραγματοποιηθούν φέτος ή αν και αυτό ειπώθηκε για προεκλογικούς σκοπούς» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος και πρόσθεσε πως «οι σχετικές διαδικασίες για διορισμούς 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή φέτος θα πρέπει να τρέξουν να ξεκινήσουν άμεσα. Δηλαδή να καταγραφούν συνολικά οι ανάγκες στην ειδική αγωγή σε όλη τη χώρα και σε όλες τις ειδικότητες, όπως δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, καθηγητές, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό και μετά να δει σε ποιο βαθμό μπορεί να τις καλύψει μέσα από τους μόνιμους διορισμούς. Στη συνέχεια θα πρέπει να βγει η προκήρυξη για να υποβληθούν οι αιτήσεις και μετά να σταλούν στο ΑΣΕΠ τα δικαιολογητικά για να γίνει η μοριοδότηση και ο έλεγχος. Παράλληλα θα δημιουργηθούν δύο πίνακες στην ειδική αγωγή, ένας για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και ο δεύτερος για τους αναπληρωτές».

Στην ειδική αγωγή πανελλαδικά φοιτούν 11.000 μαθητές και το 80% των εκπαιδευτικών μαζί με το ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό είναι αναπληρωτές.
Φέτος στην ειδική αγωγή προσλήφθηκαν 16.000 περίπου αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και ευρύτερο προσωπικό. Αν κάνει 4.500 μόνιμους διορισμούς, θα μείνουν 3.500 κενές θέσεις για τη σχολική χρονιά 2019-2020 οι οποίες επίσης θα καλυφθούν με αναπληρωτές.
Πόσες είναι οι θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία ειδικής αγωγής της Μαγνησίας αυτή τη στιγμή; «Συνυπολογίζοντας τις θέσεις τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αγγίζουν τουλάχιστον τις 200 περιλαμβάνοντας τους εκπαιδευτικούς μαζί με το ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό» τόνισε ο κ. Μούσιος και πρόσθεσε πως «δεν είναι σίγουρο ότι θα καλυφθούν όλες αυτές οι θέσεις. Πάντως τα τελευταία δέκα χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί και οι προσλήψεις δεν ξεπέρασαν τις 250. Γι’ αυτό και έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στην αναμονή».

Σύμφωνα με στοιχεία της «Καθημερινής» οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 150.000 που θα διεκδικήσουν μια από τις 15.000 θέσεις μόνιμων διορισμών. Επίσης υπάρχουν 100 Τμήματα από τα οποία αποφοιτούν εκπαιδευτικοί και άλλες ειδικότητες που στοχεύουν ως επαγγελματική αποκατάσταση και στη δημόσια εκπαίδευση. Συνολικά αυτά τα Τμήματα δέχονται 17.320 πρωτοετείς που βέβαια είναι περισσότεροι από τους 15.000 μόνιμους διορισμούς που θέλει να κάνει η κυβέρνηση.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ οι μαθητές το 2035 θα έχουν μειωθεί από 1.480.000 που είναι τώρα σε 1.050.000, μείωση 29% που θα έχει επίπτωση και στις θέσεις εκπαιδευτικών, αφού δεν θα χρειάζονται 100.000 που ανέρχονται σήμερα, αλλά 70.000.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το