Τοπικά

200 παιδιά περισσότερα φέτος στο Ολοήμερο – 2.926 στα Δημοτικά και 1.093 στα Νηπιαγωγεία της Μαγνησίας 

Περισσότερα κατά 200 είναι τα παιδιά στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά της Μαγνησίας που παρακολουθούν φέτος τον θεσμό του Ολοήμερου σχολείου, απολαμβάνοντας και τη μάθηση σε διάφορα διδακτικά αντικείμενα, όπως η πληροφορική, η θεατρική αγωγή και άλλα.
Οι νέες αλλαγές που διευκόλυναν την πρόσβαση των μαθητών σε συνδυασμό με τις ανάγκες που επέφερε η πανδημία ώθησαν περισσότερους γονείς να εγγράψουν φέτος τα παιδιά τους στο Ολοήμερο Σχολείο, το οποίο ως θεσμός συμπληρώνει πάνω από 25 χρόνια ζωής.
Και όσο και αν έχει λάβει διάφορους χαρακτηρισμούς, όπως «πάρκιν» για τα παιδιά, το Ολοήμερο συνεχίζει να είναι βολικό για τους εργαζόμενους γονείς, αλλά και θελκτικό για τους μαθητές, καθώς περνούν δύο με τρείς ώρες καθημερινά στο οικείο γι’ αυτούς σχολικό περιβάλλον.
Τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας περιγράφουν την αύξηση του μαθητικού δυναμικού στα Ολοήμερα Σχολεία που, αν υπολογίσουμε και τη μείωση των μαθητών λόγω της υπογεννητικότητας, τότε η αύξηση ως ποσοστό συμμετοχής είναι όλο και μεγαλύτερη.
Πιο συγκεκριμένα, την περσινή σχολική χρονιά 2019-2020 παρακολουθούσαν το Ολοήμερο Σχολείο στα Δημοτικά 2.826 μαθητές εκ των οποίων τα περίπου 2.000 αποχωρούσαν στις 3 το μεσημέρι και τα άλλα 800 στις 4 το απόγευμα.
Φέτος οι μαθητές που παρακολουθούν το θεσμό ανέρχονται στα Δημοτικά στους 2.926. Από αυτούς οι 2.069 μαθητές αποχωρούν στις 3 το μεσημέρι και οι 857 στις 4 το απόγευμα. Παρατηρείται συνεπώς μια αύξηση κατά 100 μαθητές.

Στα Νηπιαγωγεία
Στα Νηπιαγωγεία παρακολουθούν το Ολοήμερο φέτος 1.093 μαθητές, όταν πέρυσι ανέρχονταν στους 998. Και εδώ υπάρχει μια αύξηση στους 100 μαθητές.
Συνολικά 200 παιδιά περισσότερα από πέρσι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επέλεξαν φέτος να παρακολουθήσουν το Ολοήμερο Σχολείο.
Δύο είναι τα αίτια γι’ αυτή την εξέλιξη: Πρώτον, η δυνατότητα που έδωσε φέτος το υπουργείο Παιδείας να εγγράφονται μαθητές στο Ολοήμερο ανεξάρτητα εισοδηματικών κριτηρίων, όπως συνέβαινε άλλα χρόνια. Επίσης ο γονιός μπορεί να εγγράψει το παιδί του σε όποιο χρονικό διάστημα επιθυμεί και όχι μόνο στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Έτσι δόθηκε μεγάλη ελευθερία στους γονείς για να εγγράψουν το παιδί τους στο Ολοήμερο, χωρίς να αποκλείεται κανείς.
Μάλιστα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας αυτές οι θετικές τροποποιήσεις να παραμείνουν και μετά τη λήξη της πανδημίας και να μην έχουν μόνο έκτακτο χαρακτήρα λόγω της υγειονομικής κατάστασης.
Ο δεύτερος λόγος είναι η πανδημία και ο φόβος των γονέων να έρθουν σε επαφή τα παιδιά τους με τους ηλικιωμένους παππούδες που συνήθως αναλάμβαναν τη φύλαξη των εγγονών τους για λίγες ώρες μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου και μέχρι να επιστρέψουν οι γονείς από την εργασία τους. Για να αποφύγουν την επαφή των μικρών μαθητών με τους παππούδες και την ενδεχόμενη διασπορά του ιού, οι γονείς επέλεξαν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Ολοήμερο Σχολείο.
Μια ακόμη αιτία είναι πως στο Ολοήμερο Σχολείο τα παιδιά εμβαθύνουν τη μάθησή τους σε διδακτικά αντικείμενα, όπως είναι τα αγγλικά, η πληροφορική, η θεατρική αγωγή, τα εικαστικά και έτσι εξυπηρετούνται οι γονείς που θέλουν να δώσουν επιπλέον γνωστικά ερεθίσματα στα παιδιά τους, αλλά δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για τα προσφέρουν τις απαιτούμενες εξωσχολικές δραστηριότητες.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βασίλης Κουτσιαρής:Είναι ανάγκη όλων μας να επιστρέψουμε στο μέρος που μεγαλώσαμε, καθώς είναι γεμάτο αναμνήσεις

  Ο Βασίλης φέρνει πάντα μαζί του ένα χαμόγελο. Η αγκαλιά του είναι γεμάτη με…

24 Δεκεμβρίου 2023

Χριστουγεννιάτικη βραδιά στα Κ. Νερά

    Ο Σύλλογος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Νοτίου Πηλίου διοργανώνει χοροεσπερίδα ανήμερα των Χριστουγέννων,…

24 Δεκεμβρίου 2023

«Τα Φώτα και τα Καρκαντζούλια» στο «Αχίλλειον»

  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας συνδιοργανώνει με το ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ, Διεύθυνση Πολιτισμού,…

24 Δεκεμβρίου 2023

Πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ρήγα Φεραίου – photos

Στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του δήμου…

24 Δεκεμβρίου 2023

Διαμόρφωση εφήβων επιτυγχάνεται συχνά μέσα από συγκρούσεις με την οικογένεια

  Της Χρύσας Λεϊμονή, ψυχολόγου Αυτονομία, μια δεξιότητα η οποία πολλές φορές παρεμποδίζεται από τον…

24 Δεκεμβρίου 2023

«Εισαγωγή στην Ηθική του Σπινόζα» του Pierre Macherey

  Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Gutenberg το βιβλίο του Pierre Macherey, Εισαγωγή στην Ηθική…

24 Δεκεμβρίου 2023