Τοπικά

200 χρόνια ιστορίας για τον ναό Αγ. Βλασίου

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ανέγερση του ιερού ναού Αγίου Βλασίου Πηλίου στις 10 Μαΐου του 1820. Στο πλαίσιο της ιστορικής αυτής επετείου, η ενορία διοργάνωσε σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, οι οποίες ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου.

Ο ναός χτίστηκε από Ηπειρώτες μάστορες στον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα ο ναός, πριν δημιουργηθεί το χωριό, υπήρχε μοναστήρι και οι καλόγεροι άλεθαν με μύλο. Οι Τούρκοι από τα πεδινά έρχονταν εκεί για να αλέσουν το σιτάρι στο Καρά (μαύρο) μπάσι (κεφάλι) εξαιτίας του σκούφου που φορούσαν οι καλόγεροι. Για αυτό και το χωριό ονομαζόταν Καραμπάσι.
Όσο για την ονομασία του χωριού υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη σχετίζεται με το 1860 είχε «χτυπήσει» το χωριό η πανούκλα. Οι κάτοικοι παρακάλεσαν τον Άγιο Βλάσιο και οι κάτοικοι του χωριού σώθηκαν, σύμφωνα με τη δοξασία. Η δεύτερη εκδοχή αφορά Έλληνες που έφυγαν και μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη για να εργαστούν. Δημιούργησαν μια αδελφότητα στην περιοχή Σεβάστεια της Καππαδοκίας. Εκεί γιορταζόταν ο Άγιος Βλάσιος. Οι Έλληνες αυτοί έστελναν χρήματα στην πατρίδα τους με την παράκληση να χτιστεί ναός για τον Άγιο Βλάσιο που γιορταζόταν εκεί.

Τα τελευταία χρόνια τον ναό επισκέπτονται πολλοί Βορειοελλαδίτες και ειδικότερα Θεσσαλονικείς για να προσκυνήσουν, καθώς οι παππούδες τους από την Καππαδοκία πήραν το όνομα Βλάσιος.
Πολλοί είναι και οι πιστοί που ενισχύουν τον ναό με δωρεές. Μάλιστα όπως ανέφερε ο επίτροπος του ναού Βλάσης Παχιός, πιστοί που γιατρεύτηκαν από πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζαν, βοηθούν τον ναό. Πρόσφατη είναι η περίπτωση ενός Λαρισαίου με σοβαρό πρόβλημα υγείας που συνεισφέρει με χρήματα. Σημειώνεται ότι οι πιστοί και κάτοικοι του χωριού ήταν αυτοί που βοήθησαν όταν έγινε η αγιογράφηση του ναού, που ολοκληρώθηκε σε έξι χρόνια, ενώ πιστοί από όλη την Ελλάδα έχουν προσφέρει κατά καιρούς χρηματικά ποσά για την ενίσχυση του ναού. Μάλιστα η φήμη του ναού έχει «ταξιδέψει» ακόμα σε άλλες ηπείρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα Έλληνας που ζούσε στην Αμερική και είχε πολεμήσει στο Βιετνάμ, ο οποίος βρέθηκε μετά τον πόλεμο στο χωριό για να γνωρίσει τις ρίζες του. Αλλά και ένας Γερμανός που βρέθηκε στην Κροατία, είδε ένα μοναστήρι του Αγ. Βλασίου και έψαξε να βρει τον ναό στη Μαγνησία.
Οι επισκέπτες όμως του ναού είναι και λάτρεις του χωριού, καθώς πολλές οικογένειες από Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, αλλά και από το εξωτερικό διαμένουν κάθε καλοκαίρι στον Άγ. Βλάσιο.
Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ανέγερση του ναού ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου. Στις 7.30 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και Θεία Λειτουργία παρουσία του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και θα αναχωρήσει η εικόνα της «Μεγάλης Παναγιάς».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το