Τοπικά

20 περιστατικά ιλαράς στο Νοσοκομείο Bόλου – Τα επτά ήταν παιδιά

Τουλάχιστον τα 20 αγγίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά ιλαράς σε παιδιά και ενήλικες που νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου χωρίς ευτυχώς να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές. Πανελλαδικά τα περιστατικά σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ανέλθει στα 2.916.
Από τα 20 περιστατικά που καταγράφηκαν στο Νοσοκομείο Βόλου μέχρι και πριν μερικές ημέρες, τα 10-15 αφορούν ενήλικες και τα επτά αναφέρονται σε παιδιά ηλικίας από πέντε ετών μέχρι και δέκα ετών.

Οι ενήλικες νοσηλεύτηκαν στις Παθολογικές Κλινικές με μέσο χρόνο νοσηλείας γύρω στις τέσσερις-πέντε ημέρες. «Εξανθήματα, υψηλός πυρετός, κακουχία» ήταν μερικά από τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου τόνισε γιατρός της Α’ Παθολογικής Κλινικής και πρόσθεσε πως «οι ενήλικες που νόσησαν νοσηλεύτηκαν μερικές ημέρες στο Νοσοκομείο και αποχώρησαν».
Επίσης επτά παιδιά με ιλαρά νοσηλεύτηκαν στην Παιδιατρική Κλινική και όλα ήταν Ρομά που δεν είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως. Όλα τα παιδιά έλαβαν την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή και μετά από νοσηλεία που σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να διήρκεσε και δέκα ημέρες, επέστρεψαν σπίτι τους.
Η επιδημία είναι σε εξέλιξη και στην Ελλάδα σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί 2.916 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς και στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσης, έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από τον γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών). Το ΚΕΕΛΠΝΟ, συστήνει τον εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.
Στο μεταξύ σε έξαρση φαίνεται πως βρίσκονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ιώσεις στα παιδιά λόγω και των απότομων μεταβολών του καιρού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η παιδιατρική Κλινική το τελευταίο διάστημα να έχει πολλά περιστατικά που νοσηλεύονται με διάφορες ασθένειες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το