Τοπικά

20 φωτιές σε καπνοδόχους Οκτώβριο – Νοέμβριο στον Βόλο – Καίνε και χαλιά στα τζάκια…

 

Ο φόβος και ο τρόμος έχουν γίνει οι φωτιές σε καπνοδόχους τζακιών, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου φέτος έχουν ξεσπάσει συνολικά 20 φωτιές, χωρίς ωστόσο να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές ή να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Μάλιστα σύμφωνα με τεχνίτες καθαρισμού τζακιών, κάποιοι καίνε ακόμη και παλιά χαλιά… Χθες πάντως η φωτιά που αποτέφρωσε μονοκατοικία στο Διμήνι Βόλου, προκλήθηκε από λανθασμένο χειρισμό στο άναμμα θερμάστρας.
Η καύση ξύλων σε τζάκι εκτός από τη ρύπανση στην ατμόσφαιρα που προκαλεί, αποτελεί και εν δυνάμει κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς, εφόσον δεν επιδεικνύεται προσοχή και το τζάκι με την καπνοδόχο του δεν είναι καθαρισμένα.
«Ορισμένοι καίνε παλιά χαλιά και σκουπίδια», σημειώνει ο κατασκευαστής-συντηρητής Μενέλαος Ψύχας. «Καίνε βρεγμένα ξύλα, ενώ πολλοί χρησιμοποιούν το τζάκι ως ψησταριά», προσθέτει ο κ. Ψύχας.
Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, όταν η χρήση τζακιού γίνεται εντός διαμερίσματος πολυκατοικίας, διότι εκεί οι καμινάδες των υποκείμενων (κάτω) ορόφων, διέρχονται από τα υπερκείμενα (πάνω) διαμερίσματα ή τους κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στο τζάκι ενός διαμερίσματος, να επηρεάσει την περιουσία ή ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των ενοίκων των γειτονικών διαμερισμάτων.
Σε ό,τι αφορά στις φωτιές από τα τζάκια σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, έχουν να κάνουν κυρίως με την κακή κατασκευή (υλικά χαμηλής ποιότητας).
Απαγορεύεται αυστηρά η καύση απορριμμάτων εντός της εστίας τζακιού, διότι εκτός από επικίνδυνη για πυρκαγιά, ιδιαίτερα όταν τα υλικά είναι εύφλεκτα, μπορεί να αποβεί μοιραία και λόγω της έκλυσης αερίων κατά τη διαδικασία της καύσης, τα οποία μπορούν να είναι ακόμη και τοξικά και σε κάθε περίπτωση επιβλαβή για όσους τα εισπνεύσουν.
Επίσης δεν πρέπει να υπερφορτώνεται με ξύλα το τζάκι και μόνον τα ενεργειακά αντέχουν κάτι τέτοιο. Ακόμη το ψήσιμο στο τζάκι δεν είναι ενδεδειγμένο, διότι τα λίπη που συσσωρεύονται εντός της καμινάδας, κάνουν την αιθάλη ιδιαίτερα εύφλεκτη. Από τις 20 φωτιές σε καπνοδόχους τζακιών οι περισσότερες, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ξέσπασαν ημέρες κακοκαιρίας.
«Οι καταναλωτές δεν πρέπει να φοβούνται και να ζητούν τη βοήθεια των τεχνιτών επαγγελματιών και όχι οποιουδήποτε για τον καθαρισμό του τζακιού τους», καταλήγει ο κ. Ψύχας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το