Τοπικά

20 χρόνια γιορτάζει φέτος 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο

Η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Η επέτειος συμπίπτει με τον εορτασμό του Προφήτου Ηλιού, προστάτη της Αεροπορίας Στρατού, που θα τελεστεί την Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 10.15, στο Στρατόπεδο «Υπολοχαγού (ΠΒ) Περισσάκη Γεώργιου» στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.
Κατά τον εορτασμό θα πραγματοποιηθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία (ώρα έναρξης 07.00), δοξολογία και κατάθεση στεφάνων, στατική επίδειξη και ολιγόλεπτη πτήση αεροπορικών μέσων της Ταξιαρχίας, καθώς και μικρή δεξίωση.
Την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή αύριο Πέμπτη 19 Ιουλίου και ώρα 19.15, θα πραγματοποιηθεί μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και αρτοκλασία, καθώς και λιτάνευση της εικόνας του Προφήτου Hλιού και τμήμα του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού, που φυλάσσεται στον ιερό ναό Αγίου Αχιλλείου Λάρισας.
Η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), με έδρα το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, περιλαμβάνει το 1o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (1o ΤΕΑΣ), το 2o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (2o ΤΕΑΣ), το 3o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (3o ΤΕΑΣ), το 4o Tάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (4o ΤΕΑΣ), το 1o Tάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (1o ΤΕΕ) και το 2o Tάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων (2o ΤΕΕ), καθώς και το 307 Τάγμα Συντηρήσεως Αεροπορικού Υλικού (307 ΤΣΥΑΥ).

Η 1η Ταξιαρχία συγκροτήθηκε το 1998, υπάγεται στο Β’ Σώμα Στρατού και είναι ο πρώτος επιχειρησιακός σχηματισμός της Αεροπορίας Στρατού. Περιλαμβάνει ελικόπτερα «Χιούι» και «Απάτσι».
Τα ελικόπτερα «Χιούι» άρχισαν να παραλαμβάνονται από την Ελλάδα το 1969. Η παραλαβή τους ολοκληρώθηκε το 1981. Ο στόλος της Αεροπορίας Στρατού, με την παραλαβή μερικών ακόμα μεταχειρισμένων από τον αμερικανικό στρατό το 1993, έφθασε να αριθμεί περίπου 100 ελικόπτερα του τύπου, όμως σήμερα ούτε τα μισά μπορούν να θεωρηθούν επιχειρησιακώς διαθέσιμα.

Επίσης η Αεροπορία Στρατού απέκτησε 24 επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64Α το 1995 και 12 του βελτιωμένου τύπου Longbow, που παραγγέλθηκαν το 2003. Το ελικόπτερο έχει εμβέλεια 400 χλμ. με εσωτερικά καύσιμα ή εμβέλεια 1900 χλμ. με 4 εξωτερικές δεξαμενές, πλήρωμα δύο άτομα και οπλισμό ένα πυροβόλο 33 mm, ρουκέτες, αντιαρματικοί πύραυλοι, αντί-ραντάρ, πύραυλοι αέρος-αέρος. Το πιλοτήριο είναι διθέσιο με τον κυβερνήτη να κάθεται στο πίσω κάθισμα και τον συγκυβερνήτη ή πυροβολητή στο εμπρός. Το βασικό όπλο του είναι ο κατευθυνόμενος από λέιζερ πύραυλος με βεληνεκές 8-9 χλμ. Το ελικόπτερο είναι ικανό να φέρει έως και 16 πυραύλους, που χρησιμοποιούνται κυρίως για την καταστροφή αρμάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων και άλλων στόχων, όπως σκέπαστρα, κέντρα διοικήσεως, σταθμούς ραντάρ και πυροβολικού κ.ά. Το Apache μπορεί επίσης να φέρει 76 ρουκέτες αναδιπλούμενου πτερυγίου 2.75″ για χρήση ενάντια σε εχθρικό προσωπικό, οχήματα ελαφριάς θωράκισης και άλλους ελαφρά τεθωρακισμένους, μη ανθεκτικούς στόχους. Υπάρχει επίσης το αυτόματο πυροβόλο με 1200 βλήματα 30 mm.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το