Άρθρα

20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα

Tου Γιώργου Ινεπολόγλου*

Κάθε φορά που τελειώνω ένα κείμενο λέω στον εαυτό μου αυτό θα είναι το τελευταίο. Δεν με αφήνουν όμως να αγιάσω. Η μία γκάφα διαδέχεται την άλλη και δεν μπορώ να το ανεχθώ. Λίγο ώς πολύ ο πρωθυπουργός μας, έχει ξεπεράσει και τον Ιούλιο Βερν. Στο μυθιστόρημα «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» το υποθετικό βαθυσκάφος του Βερν ανακαλύπτει τα άδυτα του θαλάσσιου πλούτου. Μπρος λοιπόν στην κατακραυγή της κοινωνίας από την κοροϊδία της αντιμετώπισης της πανδημίας, οι κυβερνώντες ανακαλύπτουν το μελλοντοσκάφος κατασκευής του εμβολίου και το προσφέρουν (αφού δεν υπάρχει) εκ του ασφαλούς, δωρεάν, για να υποστηρίξουν τη μεγαλοκαρδία και ικανότητα της κυβέρνησης. Πόσες φορές έχετε ακούσει από την αρχή της άνοιξης για τα πολλά αναδρομικά που θα πάρετε; Και πόσες φορές θα το ακούσετε ακόμη μέχρι να πάρετε τα λίγα σας; Να μην πω το μακρύτερο…, αλλά κουτσουρεμένο, από αυτό που έδωσε το ΣτΕ, βοήθημα. Έτσι και για το εμβόλιο. Θα το ακούσουμε πολλές φορές, για να προμηθευτούν στο άγνωστο μέλλον μερικά εκατομμύρια δόσεις, τότε που η ανοσία της αγέλης θα το καταστήσει άχρηστο. Και οι φαρμακευτικές εταιρίες ικανοποιούνται με τις αθρόες πωλήσεις χωρίς να φέρουν και ευθύνη γιατί ο πληθυσμός δεν εμβολιάζεται από ένα αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας, ίσως και επικίνδυνο εμβόλιο. Έτσι λοιπόν αφού το εμπεδώσετε καλά με την επανάληψη της πληροφορίας, θα νομίζετε ότι σας έχει συμβεί. Εκείνο όμως που δεν μπορείτε να πείτε ότι έχει συμβεί είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι πολίτες έδωσαν, με τον εθελοντικό (και όχι τον επιβαλλόμενο με πρόστιμα) εγκλεισμό τους, τον απαιτούμενο χρόνο στην κυβέρνηση να δράσει, αλλά αυτή πέταξε την ευκαιρία. Έμεινε όμως το χειροκρότημα στις 9 το βράδυ για το νοσηλευτικό προσωπικό που πρότεινε η Μαρέβα. Ασ’ την αυτή για το επόμενο κείμενο. Έμειναν σε εξαγγελίες οι χιλιάδες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού και όχι μόνο. Αυτό δείχνει η διαμαρτυρία των γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου. Καμία πρόσληψη και καμία τροφοδοσία. Αυτό δείχνει και η εθελοντική προσέλευση των πολιτών στις ιδιωτικές κλινικές για να εξασφαλίσουν ένα τεστ αναγνώρισης του κορωνοϊού. Με το αζημίωτο των 80 ή 120 ευρώ. Τσάμπα δηλαδή. Για έναν χαμηλοσυνταξιούχο τα 2 τεστ που χρειάζονται πριν μπει σε καραντίνα, είναι αρκετά για να πεθάνει από ασιτία. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να βοηθήσουν. Και να ήταν μόνο αυτά.

Πάντως γέλασα με την ψυχή μου για τα μαθηματικά της υπουργού μας που έχει και πολλά πτυχία. Κάποιοι φίλοι έβριζαν τον Φίλη. Τώρα θα γελάν και με την αφεντομουτσουνάρα της. 6 στο Καστελόριζο, 28 στην Αθήνα, άρα 17 ανά τάξη. Δεν υπάρχει συνωστισμός. 28 άτομα σε 50 τετραγωνικά είναι παστωμένοι όχι συνωστισμένοι. Κατ’ αναλογία στην τράπεζα των 500 τετραγωνικών οι πελάτες μπορεί να είναι 280. Ίσως όλοι οι ημερήσιοι πελάτες που θα περάσουν από την τράπεζα, θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα. Τότε γιατί δημιουργούνται οι ουρές; Πριν μερικά χρόνια θεωρούσαν εξευτελισμό τις ουρές έξω από τις τράπεζες για την πενιχρή σύνταξη. Σήμερα κανένας δεν σχολιάζει τις ίδιες ουρές που επεκτάθηκαν και σε κάθε δημόσια και δημοτική υπηρεσία, αλλά και καταστήματα. Σε κάθε γωνιά της πόλης υπάρχει και μία ουρά. Και φυσικά δεν είναι ουρές σε στάνη μεγαλοτσιφλικά. Είναι ουρές ταλαιπωρημένων ανθρώπων που για να περάσουν την ώρα τους χρησιμοποιούν για κομπολόι το ασφαλέστερο… μέσον για τον κορωνοϊό, τη μάσκα. Σε κάθε ουρά ο τελευταίος δεν κλείνει την πόρτα, αλλά φιλάει σκοπιά. Μόλις περάσει ένα όργανο καταστολής πέφτει σύρμα, και όλοι μονομιάς φοράνε τις μάσκες. Ε… τι νομίζετε πού ζείτε, στην Ελλάδα είστε. Φυσικά οι πολίτες δεν μπορούν να αποφύγουν τις ουρές. Η ηλεκτρονική επικοινωνία είναι στη φαντασία των κυβερνώντων, αφού το βαθυσκάφος της κυβέρνησης πρόσφατα την ανακάλυψε. Με την επανάληψη θα πιστέψουμε ότι υπάρχει και αυτή. Πάρτε τηλέφωνο να κλείστε ραντεβού ή στείλτε e-mail. Η απάντηση που θα πάρετε είναι «όλοι οι υπάλληλοί μας είναι απασχολημένοι παρακαλώ καλέστε αργότερα». Ή μετά από κάμποσα τηλέφωνα «είστε σε γραμμή προτεραιότητας, εκτιμώμενος χρόνος αναμονής 2 ώρες και 50 λεπτά». Χαζός είναι ο υπάλληλος να απαντήσει στο τηλέφωνο; Κανένας δεν τον βλέπει. Αυτήν την εκπαίδευση πήρε. Γιατί να απαντήσει και στο e-mail; Απλά το σβήνει και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αυτή την εκπαίδευση πρέπει να προσφέρεις κ. υπουργέ και όχι να μας πεις αν θα κάνουμε χωρίστρα δεξιά ή αριστερά ή στο κέντρο της κόμμωσης (αν δεν ξέρεις να την προσφέρεις φύγε. Ίσως κάποιος άλλος χωρίς υφάκι και πολλά πτυχία να ξέρει).

Φυσικά μπορώ να αποδείξω ότι έστειλα e-mail, αλλά και τι με αυτό. Εδώ δεν ασχολούνται με ανθρώπους που σκοτώνονται από λάθος ξυλοδαρμούς, θα ασχοληθούν με ένα ανούσιο e-mail; Η εισαγγελέας διαφθοράς το είπε. «Την επόμενη φορά θα με σκοτώσουν». Δηλαδή η μαφία καλά κρατεί. Κάποιος φίλος τους αναρωτιόταν «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο». Οι πολίτες στις παραπάνω υπηρεσίες, καταστήματα και ό,τι άλλο χρειάζονται προτιμούν τη φυσική παρουσία τους. Περιμένω απάντηση, σε e-mail μου, από την Εθνική Τράπεζα εδώ και μερικούς μήνες, αλλά του κάκου. Απάντηση καμία. Αααα να μην ξεχάσω και για το χαράτσι που πληρώναμε στη ΔΕΗ για την ΕΡΤ δεν λένε τίποτα. Όλος εκείνος ο ντόρος πάει χαμένος; Όχι, με τα ψέματα άλλαξαν κυβερνήσεις. Σήμερα όμως το επιτελικό κράτος βρίσκεται 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα και το ραντάρ επικοινωνίας με τους πολίτες δεν λειτουργεί. Όχι τυχαία. Έτσι έχει προγραμματιστεί. Και χρησιμοποιούν τον κορωνοϊό σαν ασπίδα. Πες τα ρε Καφετζόπουλε… Δήμαρχε μην ξεχάσεις τα παγκάκια να είναι misκo… Ε ρε γλείψιμο που πέφτει… είναι και o γλειψιματίας στο επιτελικό κράτος;

*Ο Γ. Ινεπολόγλου είναι φυσικός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το