Τοπικά

2.700 σελίδες με μυστικά του σύμπαντος – “Έργο ζωής” για τον 85χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό Κ. Μαυρομμάτη

Ο Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρόσφατα κυκλοφόρησε το δεύτερο μέρος της τρίτομης «Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικής και Κοσμολογίας – Το αλφαβητάρι του σύμπαντος», μίας συναρπαστικής επισκόπησης της επιστήμης που λατρεύει μια ολόκληρη ζωή. Στα 85 χρόνια του παραμένει ένας άνθρωπος με νεανική ψυχή και επιχειρεί να μας μυήσει στα μυστικά του σύμπαντος μέσα από τις 2.700 σελίδες ενός έργου ζωής, που προέκυψε έπειτα από σκληρή δουλειά δεκαετιών.

Ο δημιουργικός οίστρος του Θεσσαλού εκπαιδευτικού, που γεννήθηκε στην Καρδίτσα, παραμένει αξιοσημείωτος, με τη συγγραφή της εγκυκλοπαίδειας να κατέχει περίοπτη θέση στη βιβλιογραφία του κ. Μαυρομμάτη, στον οποίον το σημαντικότερο, ίσως, επίτευγμα που μπορεί να πιστωθεί, είναι πως βοήθησε σημαντικά στην εκλαΐκευση της επιστήμης που ερευνά τα ουράνια σώματα. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Αστρονομίας», που εκδίδεται τμηματικά. Το 2018 κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος, πρόσφατα βρέθηκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων ο δεύτερος, ενώ το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το Πάσχα του 2021 με τον τρίτο και τελευταίο τόμο της σειράς.

«Είναι ένα έργο ζωής. Από το 1974, από τότε δηλαδή που πήγα στο Διδασκαλείο και επέστρεψα, είχα μια όρεξη για γράψιμο. Το πρώτο βιβλίο ήταν το «Λεξικό αστρονομίας», που πλέον είναι στην 3η έκδοση. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80, σκέφτηκα να το επεκτείνω, κι έτσι προέκυψε η ιδέα της εγκυκλοπαίδειας. Το 1986 για την ακρίβεια έλαβα μέρος σ’ έναν διαγωνισμό του υπουργείου Παιδείας που αφορούσε στη συγγραφή βιβλίου αστρονομίας. Τότε πήρα την 3η θέση με πρώτο έναν καθηγητή πανεπιστημίου και δεύτερο έναν αστρονόμο. Χάρη σ’ εκείνο το χρηματικό βραβείο, αγόρασα τον πρώτο υπολογιστή μου. Έκτοτε γράφω συνεχώς», τόνισε, ενώ έπειτα αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε ο τίτλος «Το αλφαβητάρι του σύμπαντος»: «Το 2009 ήρθε στον Βόλο ο Διονύσης Σιμόπουλος (σ.σ. γνωστός αστροφυσικός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου) για την παρουσίαση των Λεξικών Αστρονομίας και Διαστημικής. Τότε μου πει είχε πει το εξής: «Αυτά είναι ένα αλφαβητάρι του σύμπαντος». Από εκεί εμπνεύστηκα για την εγκυκλοπαίδεια».

Ο όγκος του τρίτομου έργου δεν περνά απαρατήρητος. Τα έξι χιλιάδες λήμματα επιβεβαιώνουν πόσο κοπίασε ο κ. Μαυρομμάτης για να συλλέξει όλες τις πληροφορίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στον τρίτο τόμο έχω καταχωρήσει τη βιβλιογραφία. Στο σύνολο πάνω από τετρακόσια είναι τα βιβλία, που έχω μελετήσει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχω πάψει στιγμή να εμπλουτίζω τη βιβλιοθήκη μου. Κάθε τόσο που έβρισκα μια καινούργια ιδέα ή θεωρία, πρόσθετα το ανάλογο λήμμα. Ο κ. Σιμόπουλος, πάντως, όταν πήρε τον δεύτερο τόμο στα χέρια του, μου σχολίασε ότι έκανα μία περίφημη δουλειά, που δεν υπάρχει ούτε στη διεθνή βιβλιογραφία».

Διόλου άσχημα για τον καθηγητή μαθηματικών και πρώην λυκειάρχη, ο οποίος πριν από μία τριακονταετία ίδρυσε την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος και εξακολουθεί να απολαμβάνει τον έναστρο ουρανό, όπως ήταν νέος, δηλώνοντας λάτρης της απέραντης ομορφιάς που κρύβει το σύμπαν. Και παρότι διανύει το 85ο έτος της ηλικίας του, παραμένει ενεργό μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας: «Η καθημερινότητά μου είναι πλήρης, ενώ δεν σταματώ στιγμή το γράψιμο. Όμως και στην Εταιρεία, αν και δεν είμαι πια πρόεδρος, έχοντας παραδώσει τη σκυτάλη στον κ. Λουκά Ζαχείλα, βοηθώ με όλες τις δυνάμεις μου. Για παράδειγμα, στο περιοδικό «Ουρανός», που εκδίδεται τριάντα χρόνια τώρα, είμαι μόνιμος συνεργάτης και αρθρογραφώ μέχρι τώρα». Εκείνο βέβαια που ευχαριστεί περισσότερο τον Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη, είναι πως μεταλαμπαδεύει την ανεκτίμητη πείρα που κουβαλάει. «Οι νεότεροι έχουν καινούργιες ιδέες, αλλά εμείς οι παλαιοί διαθέτουμε εμπειρίες. Και αυτή η πείρα που γίνεται ευχάριστα αποδεκτή από τους νέους, μαρτυρά την ύπαρξη μιας συνέχειας», κατέληξε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το