Πολιτισμός

1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ν.Ι. Βόλου – Ένα ταξίδι στον πολιτισμό μας και την παράδοση

Του Νικολάου Λεφούση

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 29 – 31 Μαρτίου 2019 το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στον Βόλο με διοργανωτή τον Χορευτικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας Βόλου και πολύτιμο συνεργάτη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επίκεντρο της όλης εκδήλωσης ήταν το Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας με τις χορευτικές ομάδες να παρουσιάζουν Παρασκευή και Σάββατο βράδυ χορούς από πολλές περιοχές της χώρας μας. Το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ν.Ι. Βόλου αποτέλεσε για όλους μας μια έκπληξη. Ήταν ένα απρόσμενο ταξίδι γνώσης, διδαχής και επικοινωνίας, μια μεγάλη περιήγηση στα ξεχασμένα στοιχεία του πολιτισμού μας, της παράδοσής μας, της λαογραφίας μας, ακόμη και της ιστορίας ή της γεωγραφίας μας. Στη διοργάνωση συμμετείχαν πέραν του διοργανωτή Συλλόγου και 11 Σύλλογοι από διάφορα μέρη της χώρας. Αυτοί ήταν ο Χορευτικός – Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καρύστου «Ανεμοπύλες», ο εκ της Ποσειδωνίας Σύρου, Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος «Η Σοφία της Παράδοσης», ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλοννήσου, ο Χορευτικός Όμιλος Ηρακλείου Αττικής «Ειρήνη», ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μουρεσιωτών – Χορευτικός Όμιλος «Φιλύρα», ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βόλου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βελονάδων Κέρκυρας, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Οι Φίλοι της Παράδοσης», το Χορευτικό Δήμου Κηφισιάς και η, εκ της Λαρίσης, Χορευτική Ομάδα «Ξένιοι Κρήτες».

Ξεχωριστή στιγμή του Φεστιβάλ ήταν η παρέλαση όλων των Συλλόγων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές στο κέντρο της πόλης. Οι 230 και πλέον χορευτές και μουσικοί γοήτευσαν με την παρουσία τους, συνεπήραν με τους ήχους τους, συγκλόνισαν με τη λεβεντιά τους. Μπροστά κινούνταν τα βιολιά, τα νταούλια και τα λαούτα με τους δεξιοτέχνες μουσικούς να δίνουν τον ρυθμό και πίσω ακολουθούσε μια μακρόσυρτη, φανταχτερή και πολυποίκιλτη δαντέλα ανθρώπων, δίνοντας παλμό, χρώμα και ζωντάνια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Από την άλλη πλευρά, το Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας φάνηκε μικρό για να δεχθεί το πλήθος των επισκεπτών και ενδιαφερόντων της μουσικής παράδοσης του τόπου μας. Το πάθος και το συναίσθημα όλων των χορευτών δεν άφησε ασυγκίνητο το πλήθος, που πολλές φορές συντονίστηκε, δίνοντας ρυθμό και ενέργεια. Θα ήταν παράλειψη, αν δεν αναφέραμε τις αψεγάδιαστες και περίτεχνες παραδοσιακές φορεσιές των χορευτικών ομάδων, καθώς και την εξαιρετική επιλογή από τον διοργανωτή Σύλλογο, των μουσικών που συνόδευσαν την τριήμερη εκδήλωση. Οι συντελεστές του εν λόγω Συλλόγου με προετοιμασία μήνες πριν, διαμόρφωσαν πρόγραμμα με διττή αποστολή. Την ικανοποίηση των φιλοξενούμενων Συλλόγων, αλλά και την προοδευτική εμπέδωση ενός γεγονότος που ήρθε για να μείνει.

Ο πρόεδρος του Χορευτικού Συλλόγου Ν.Ι. Βόλου κ. Κωνσταντίνος Βαλκαμελής με το ασίγαστο ταπεραμέντο και την οργανωτική του δεινότητα και η χοροδιδάσκαλος και μέλος του Δ.Σ. κ. Αικατερίνη Κατσάνου, η οποία πέραν όλων των άλλων συμμετείχε και ως ερμηνεύτρια κάποιων παραδοσιακών τραγουδιών, αποτέλεσαν τα κεντρικά πρόσωπα των ημερών. Όμως, βασικοί παράγοντες της επιτυχίας του Φεστιβάλ ήταν η πλειάδα των μελών – εθελοντών του Συλλόγου που έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε κάθε μορφή εκδήλωσης του τριημέρου. Εντύπωση έκανε ότι καθένας από τους Συλλόγους που βρέθηκαν στην πόλη μας είχε υιοθετηθεί από δυο εθελοντές, οι οποίοι έλυναν κάθε πρόβλημα και ζήτημα που προέκυπτε. Οι εν λόγω εθελοντές και το σύνολο των ανθρώπων του φορέα, με τη συμπαράσταση φυσικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αυτές τις ημέρες έδειξαν ότι ο εθελοντισμός στον Βόλο κάνει θαύματα κινώντας την οικονομία, προβάλλοντας τον τόπο και αναπτύσσοντας σχέσεις και εμπειρίες μοναδικές.
Το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Ν.Ι. Βόλου έκλεισε με το σύνολο των μελών των Συλλόγων να διασκεδάζει με ακούσματα της παράδοσης μας το Σάββατο το βράδυ. Για τα παιδιά του Χορευτικού Συλλόγου Ν.Ι. Βόλου η επομένη ήταν μέρα ανάπαυσης και απολογισμού. Μια μέρα προ της έναρξης της προετοιμασίας του επόμενου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το